Fotoğrafçılık Forumları
Fotoğrafçılara
MERHABALAR TEKNOLOJİ FOTOĞRAFÇILARA NE KAZANDIRIRKEN NE KAYBETTİRİYOR ACABA ? HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZMÜ ?
FORUMA KATILANLARA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...
MADDİ YÖNDEN GETİRİ VE GÖTÜRÜLERİNİ KASTETMİŞ İDİM.?
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA GÜZEL VE ÖZELDİR.
#myc' tarafından 18.11.2005 16:38:17 tarihinde düzenlendi.
Saçlarım dökülüyor, cüzdanım aynı kalınlıkta kalıyor. Hafif baş ağrısı... Şaka bitarafa önemli konu.. teknoloji ile birlikte yeteneklerinde gelişmesi gerekir yoksa aleyhte durumlar beliriyo.....
sn.myc, Bir kare fotoğraf çekmek için göbeğimiz çatlardı. Yok uygun ışık bekleriz, yok film mired değerlerini hesaplarız, yok ışık kaynağından uzaklaştıkca objenin ne kadar aydınlatma gerektiğini sinüs, cosinüs hesaplarız, Yok filtreler ile renkleri balanslarız, Yok iki makine taşır birisinde 64 asa, diğerinde yüksek asa film taşırız... Bütün bunları artık dijital makineler kendi yapıyor. Uğraşımızı kaybettik, oyuncağımızı kaybettik. Daha ne olsun?
güzel bir konu. benim için ve birçokları için biraz iyi gelirli hobisi olan fotografçılığı çok daha ucuzlattı. poz bitti korkusu olmaksızın sorumsuzca fotograf çekebiliyoruz. bu işle uğraşan profesyoneller arkadaşın dediği gibi oyuncaklarını kaybetti ama bu işle uğraşacak milyonlarca insan kazandırdı. bence çok büyük bir kazanım.
Bence teknoloji kaybettiriyor...
Eline makina alan ben fotoğrafçıyım (!) diyor ve seninle aşık attığını sanıyor...
Uzakta değil burada (forumda) "babam bana D2X hediye etti ama çektiğim fotoğraflar kötü diyenler mi ararsın? Ben çok nefis bir ay fotoğrafçısıyım diyenler mi ararsın? D70 in flaşı nereden açılıyor" diyen mi?
Artık sanatını konuşturan değil çenesini konuşturan iş yapacak...
Başka ne kazandırabilir ki...
Film işinden kurtulduk diye avunmak kendimizi kandırmak olur.
Ara güler'e sormuşlar "efendim çektiğiniz fotoğraflar gerçekten çok nefis. Kullandığınız makinanın markası nedir?" diye. Verdiği cevap ta şu :"Ne yani dünyanın en iyi marka daktilosu ben de olsaydı dünyanın en iyi yazarı ben mi olacaktım?"
Efendim sağlıcakla...
Bence teknoloji kaybettiriyor...
Eline makina alan ben fotoğrafçıyım (!) diyor ve seninle aşık attığını sanıyor...
Uzakta değil burada (forumda) "babam bana D2X hediye etti ama çektiğim fotoğraflar kötü diyenler mi ararsın? Ben çok nefis bir ay fotoğrafçısıyım diyenler mi ararsın? D70 in flaşı nereden açılıyor" diyen mi?
Artık sanatını konuşturan değil çenesini konuşturan iş yapacak...
Başka ne kazandırabilir ki...
Selamlar edemirci,
Böyle söylemek biraz haksızlık olur sanırım. Teknolojinin (burada teknolojiden kasıt dijital teknoloji olsa gerek) en azından fotoğrafa ilgi duyan birçok insanı fotoğrafın içine aldığını düşünüyorum. Yukarıdaki örnekler elbette yaşanacaktır ama bu teknolojiyi kötü göstermez kanaatimce.
Çok eskiden bir arkadaşımın Broadway'ini kullanacaktım. Çalışmadı alet. "Jikleyi çek!" dedi bana. Bende "jikle neresinde bunun kardeşim?" dedim. O da bana "sana araba kullandıranda kabahat" demişti. Bu pek doğru bir mantık değil galiba. O güne kadar jikle işime yaramadığı için bilmiyordum Broadway'de nerede olur diye. Ama o gün öğrendim işte.
Heves edip makine alıp 2 gün sonra yüzüne bakmayan birçok insan olacak tabii ki ama hevesinde ısrar edenlerde çıkacak aralarından.
Bu arada Ara Güler dijital kullanmaya karşı ama bir söyleşisinde kullanmasa bile dijitalin kazandırdıklarının yadsınamayacağını ama keyfinin de analogla bir tutulamayacağını söylemişti Eczacıbaşı ile tartışırken.
Sevgilerle...
Teknoloji sayesinde fotografcilikla ilgili bir cok gelisme fotografcilarin kullanimina acildi. Eskiden karanlik odada sadece bir kac basit mudahale yapan fotografcilar varken artik fotografcilar fotograflara istedikleri gibi mudahale edebiliyorlar. Teknoloji sayesinde eskiden 1 serisi makinalar parmakla gosterilirken simdi "kimin 1d'si var" desem bir suru el kalkar.
Tabii her super kahramanin filminde soylendigi gibi, "buyuk gucler beraberinde buyuk sorumluluklar getirir" ve Pirelli reklamindan yuruttugum, "kontrolsuz guc guc degildir" laflarini burada soylemek lazim. makinalarin yetenekleri artti, ama kullanimi karmasiklasti.. Bilmeden kullanilan makinanin cektigi iyi fotograflar ancak tesadufen cekilmis fotograflardir. Ogrenmek icin belli bir ugras gerekir, bir sure aci cekmeyi goze almak gerekir. Fotografa mudahale kolaylasti ve cogaldi. Ama abartili mudahaleler fotografi 'bilgisayar destekli goruntu' haline sokuyorsa o zaman da sorun olacak demektir.
Elinde makina alanin herhangi biriyle asik attigini dusunmesinin bir onemi yok... Bu fotograf isi, sonucta ayinesi istir kisinin, lafa bakilmaz. Istedigi kadar asik atsin, gunun sonunda cekien fotograflara bakilir.
Teknoloji sayesinde her seyden onemlisi bir "fotografci" kitlesi olustu ve bu kitlenin buyuk cogunlugu birbiriyle haberlesme halinde. Kisacasi kendini gelistirmek isteyenler icin ortada hic bahane kalmadi. Her sey ulasilir durumda.
Sonuc olarak, teknoloji sanatcinin tanimini degistirmedi, sadece teknik imkansizliklardan (mesela evinde karanlik odasi olmamasindan) dolayi bu isle ciddi ugrasamayan insanlarin onunu acti. Her gelisme sonunda oldugu gibi, "fotograf camiasi" kendisini yeniden gozden gecirip fotografin tanimini biraz daha degistirmek zorunda kalabilir.
dijital slr nin analog slr den farkı görüntüyü film yerine sensörle algılayıp karta aktarması bir insan dijitalle çekim yaptığında sonucu hemen görüp nerede hata yaptığını anlıyor ve öğrenme süresi kısalıyor, deneme yanılma yöntemiyle kendini geliştirmesi hem masrafsız hem daha hızlı oluyor, karanlık oda müdahalesi çok büyük bir sorun filmli makinelerde, iyi s&b baskı yapacak yer bulmakta sorun oluşturuyor. Analog slr ile başlayan biri kısa sürede öğrenemediğin için vazgeçebilir fotoğraftan ve git banyo ettir baskı al sürekli bununla vakit kaybetmekte insanı fotoğraftan soğutabilir.
Kendimde örnek vermek gerekirse dslr alıp her şeyiyle hakkını verdikten sonra bir tane analog almayı düşünüyorum çünkü analog makinenin s&b ının tadı kesinlikle dslr de yok, bu işle uğraşan herkese de aynı şeyi tavsiye ederim dijitali yutsunlar sonra analog makineye geçsinler.
Bir parantez açmakta yarar var teknoloji öldürüyor diyorsak en eski fotoğraf makinelerini kullanmamız gerekir ya da ilk makineyi alıp metal levha üzerine çekim yapmamız gerekir "eski gelişmeleri kabul ediyorum yenilerini kabul etmiyorum" biraz garip olur bence.
Merhabalar,
Dijital donem elbetteki bu isin kalitesini cok daha yukseltti.
insanlar aradiklari kompozisyonu bulana ve olusturana kadar diledikleri kadar fotograf cekme ozgurlugune sahipler artik.
gene bazilari ''film daha kaliteli ama'' tartismasina girmezse pratikte sensorler daha kaliteli,daha esnek fotograflar veriyor. cekim sonrasi islemler eger varsa buyuk olmayan hatalarida tamamen giderebiliyor.
benim fikrim yakin cevremde ve fotograf dunyasinda dijitalden sonra iinsanlarin fotograflarinda cok buyuk kalite artisi oldu (bunu teknik anlamda degerlendirmiyorum)
kompozisyonlari daha oturmus daha basarili kadrajlar ve anlar yakalanmaya baslandi. hala kullanirim diye icine film bile koydugum eski emektari ne yazik cikarip kullanasim pek gelmiyor. isin yoksa git banyo yaptir, bastir guzel olani buyuttur falan. eskiden bir fotograf gezisinde 5-6 makara film harcayabilirdim (tabi parasi olan 50 tane de harcardi ) simdi bir kac saatlik bir hayvanat bahcesi gezisinde bile -hele laptop ile gitmissem- 400-500 kare cekme ozgurlugune sahibim.
sonuc olarak fotografcilik ve onun ruhu teknoloji sebebiyle hicbirsey kaybetmedi, hatta hersey daha guzele gidiyor...
bi getirisi yok götürüsü var getirisi sadece küçük şeylerde asıl götürüsü daha büyük. bu yüzden sıkıntı da artı yo ben eski fotoğrafçılık günlerini arıyorum dijital çıktı mertlik bozuldu. bide müşterilerde alışmış resim çektikten sonra bi bakalım arkaya bi fon at, rotüş nasıl oluyo acaba, ceketimi değiştir,... amannn çok şey istiyolar eskiden neysen o çıkıyodu.şimdi teknoloji ilerledikçe ayak uydurmak zorundasın ayrıca buna para dayanmıyor. götürüsü çok anlaşılan.parasal olarak.
TEKNOLOJİ fotoğrafcılığa çok şey kattı ama fotoğrafcıyapahalı oyuncaklardan öte bir şeykatmadı.formda da görüyoruz oto rutuş derdine düşenler,fon arayanlar,saçkesimi soranlar kırıla gidiyor.bunlar baş ağrıları.bide heryıl yenisi alınan yazıcı ve makinalar.fotoğrafcıya katkıda buluınacağına elinde -avucunda nevarsa alıp götürüyor.ha birde herkesin fotoğrafcı olması ,her evde bie vesikalık sütütyosu kurulması,iş yerlerine alınan 30 yt'lik wep kamerası ile o işyerinin vesikalık sorununun çözülmesi,işte fotoğrafcılara katkısı.oysa sxb zamanında işi bilenler yapıyordu.şimdi herkes yapıyor.
kısacası:
teknoloji fotoğrafcıya kazandırmıyor,fotoğrafcıyı kazanıyor.Bana sorarsanız o bir canavar. bir sanatı yiyip bitiriyor.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Kayseri'de Bulunan Fotoğrafçılara
09 Oca. 2016, 13:44 northnsouth
0182609 Oca. 2016, 13:44
northnsouth -
-
Fotoğrafçılara Özel ‘photoshop Eğitimi'
07 Oca. 2011, 02:32 delta11
0256907 Oca. 2011, 02:32
delta11 -
Lütfen Fotoğrafçılara Biraz Anlayış
15 Mar. 2007, 21:30 magenta_06
26593004 Eki. 2010, 19:08
tekinhalil -
Fotoğrafçılara Özel Set 'photoshop Eğiti
11 Ağu. 2010, 15:54 ayarsiz_enerji
6345223 Eyl. 2010, 23:56
remi5861 -