Fotoğrafçılık Forumları
Eos-30d, Siyah/beyaz Çekim Var Mı?
EOS-30D nin siyah/beyaz çekim modunun olmadığı doğru mu?
Okuduğum kadarıyla Menüsünde, Image Parameter kısmında B&W diye bir şey var ama; 20D de olduğu nin ki gibi değil sanırım.
Herşeyden önce parametrelerdeki farklarda şöyle bir kıyaslama var:
Canon EOS 30D Canon EOS 20D
Metering modes
• Evaluative 35 zone • Evaluative 35 zone
• Partial (9% at center) • Partial (9% at center)
• Spot (3.5% at center) • Center-weighted average
• Center-weighted average • 1.0 to 20 EV metering range
• 1.0 to 20 EV metering range
ISO steps
0.3 EV steps 1.0 EV steps
Image parameters
"Picture Style"
• Standard • Parameter 1
• Portrait • Parameter 2
• Landscape • User 1
• Neutral • User 2
• Faithful • User 3
• Monochrome • B&W
• User 1
• User 2
• User 3
Custom image parameters
• Sharpness: 0 to 7 • Sharpness: -2 to +2
• Contrast: -4 to +4 • Contrast: -2 to +2
• Saturation: -4 to +4 • Saturation: -2 to +2
• Color tone: -4 to +4 • Color tone: -2 to +2
• B&W filter: N, Ye, Or, R, G • B&W filter: N, Ye, Or, R, G
• B&W tone: N, S, B, P, G • B&W tone: N, S, B, P, G
Dpreview da şu sayfada B&W yerine söylenen monochrome özelliği için Monochrome Monochrome expression in black & white, sepia, etc. Type 1
(more contrast) B&W, can use filters (red, green, orange, etc.) diye bir ifade kullanmış, bence bundan kastettiği klasik 256 gri tonlama yerine çok daha geniş seçeneğe imkan tanıması.
Yoksa 30D gibi komplike bir makinede B&W modu olmaması düşünülemez.
Yine de bu harika aleti elime alıp karıştırmadım, monochrome çekim de yapmadım. O yüzden işte budur, siyah beyaz çekim modu vardır da diyemeyeceğim kendi adıma.
Arkadaş çok güzel şekilde yazmış... Hem filtre etkisi ile S&B çekim hemde monokrom tonlama seçenekleri olarak S&B çekim yapılıyor..
Örneğin S&B film kullandığım bir layka makinede:... gece etkisi yaratmak istiyorsam kırmızı filtre kullanırdım.. Mavileşmiş, buğulu ufku berraklaştırmak için sarı filtre kullanırdım..
20d ve 30d de bu seçeneklerde var... Sepia gibi tonlama seçenekleride..
Kısaca; var..
çok şahane yaw.
teşekkür ederim açıklamalar için.
merhaba fotoguy
digital makinalarda siyah- beyaz cekim yapma ozelliginin olmasinin pratikte hicbir anlami yok. digital sensorler her halukarda goruntuleri renkli olarak algilar. bahsettiginiz makinada sadece onu jpeg haline donustururken siyah baeyaz yapar. bunu photoshop ile vaya herhangi bir baska bir programla veya bir raw editoruyle yapmak arasinda hic bir fark yoktur.
belki biliyorsundur ama, bilmeyenler icin:
bahsettigin siyah beyaz fotografide kullanilan filitreleri yine kullanip renkli sonucu programlarla siyah beyaza cevirirsen veya photoshop ile cekilen resmi once renkliyken toolbar dan image>adjustment>photofilters ozelligindeki filitreleri uygulayip sonra yine image>mode>grayscale'i secersen gene ayni etkiyi saglarsin hatta filitre efektleriyle, filter>texture>grain menusunde gren efekti verebilirsin.
polaris,
eskiden şöyle düşünürdüm:
Dijital makinada siyah/beyaz çekmeye ne gerek var? Renkli çekersin sonra bilgisayarda istediğin gibi siyah/beyaz yaparsın. Böylelikle aynı pozun renklisi de olmuş olur ve o anın/karanin renkli halini de kaçırmamış olursun...
Ama durum böyle değil. Siyah beyaz çekmek ap ayrı bir zevk. Bilgi sayarda üstünde oynayarak fotolara sınırsız efekt uygulanabilir. Ama fotoğrafçılık bu değildir.
Ben hiç bir fotomla oynamam, çektiğim gibi kalır. Çekme yeteneğim ile o harikalığı yakalamaya çalışırım, bilgisayar programları ile yalancı ürünler yapmam.
Dijital bize böyle nimetler sunuyor tabi ki ama photoshop ile oynanıp görsel çekiciliği arttırılmış bir foto fotoğraf sahtedir benim için!
Dijitalin yararlanmak istediğim tek nimeti film ve baskı derdinden kurtulmak bir de çektiğimi anında görmek! Sadece o kadar
#fotoguy' tarafyndan 18.08.2006 16:03:04 tarihinde düzenlendi.
Sen oyle istiyorsan eyvallah
evet dedigin gibi digital islerimiz cok kolaylastirdi. film doneminde ozellikle universite yillarinda haftada iki makara harcarsak cebimizde para kalmazdi, bir makaradanda bazen bir fotograf cikmazdi. kim nederse desin dslr'lerin baski sonuclari filmlerden daha iyi. dia pozitif, orta format veya buyuk ebatli filmleri hesaba katmiyorum. artik 100 lerce kare cekip aralarindan 1-2 sini kaliteli bir yerlerde bastirma sansina sahibiz. bu yuzdendirki digital donemden sonra fotograf camiasindada teknik olarak fotografin kalitesi cok artti(sanat ve estetigi ayri tutuyorum)
- 1
İlgili olabilecek konular
-
-
Canon Eos 1d Mark İv İş Görecek Seviyedemi ??
30 Eki. 2022, 00:48 thief_88
076930 Eki. 2022, 00:48
thief_88 -
Youtube Shorts Videosu Nasıl Yapılır
26 Eki. 2022, 12:55 prodersler
082326 Eki. 2022, 12:56
prodersler -
Youtube Videosu Klip Oluşturma Ve Paylaşma Nasıl Y
04 Mar. 2022, 12:25 prodersler
0134204 Mar. 2022, 12:26
prodersler -
Animasyonlu Eğitim Videosu Nasıl Hazırlanır
01 Mar. 2021, 11:47 prodersler
0150901 Mar. 2021, 11:48
prodersler -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1310214 Şub. 2021, 16:41
mete007 -