Fotoğrafçılık Forumları
D5000 Odaklama ?
değerli hocalarım bugun d5000 aldım.. bıraz çözdüm fakat odaklama ayarını yani arka daha cok bulanıklastırma ayarını bulamadım degerlerını nerden verıyoruz ??
Değer vermiyorsunuz.Pozlayın gerekli durumlarda makina o ayarı verir.Biraz ögrendikten sonra kendiniz de verebilirsiniz.Yani şöyle ki.Netlemek istediginiz yeri objektifte ki netleme noktolarıyla eşleştirin ve çekin.Arka plan bulanık ön plan net olacak.Fotograflarımda var bende d5000 kullanıyorum.Yardımcı olunacak konularda bana özel mesaj yazabilirsiniz.
tsk ederım ustat ama hanı keyfı arkayı bıraz daha bulanık yapmak ıstesek ayarı yokmu acaba
onu makina dışında programlardan düzenleme yaparak başarabilirsiniz.Yani makina belli oranda yapar bu ayarı.
hmm anladım tsk ederım .. bu arada özel msj attım
"bıraz çözdüm fakat odaklama ayarını yani arka daha cok bulanıklastırma ayarını bulamadım degerlerını nerden verıyoruz ??"
"Alan derinliği" konusunu okursanız/araştırırsanız , diyafram değerleriyle ve tele uzunluklar / objeye yaklaşarak istenilen sığlığın sağlandığını
görürsünüz .
Diyafram ayarlarının nasıl yapıldığını bileceğinizi varsayıyorum .
-----
@coldsun - "Değer vermiyorsunuz.Pozlayın gerekli durumlarda makina o ayarı verir ...Netlemek istediginiz yeri objektifte ki netleme noktolarıyla eşleştirin ve çekin.Arka plan bulanık ön plan net olacak... " demişsiniz.
Sanırım ifadelerde bir yanlışınız var. Makina "alan derinliği/alan sığlığı" ayarını - sırf fokus noktasını seçtiğinizde YAPMAZ , böyle bir kabiliyeti yok . Nasıl bilsin sizin arka planı flu veya net istediğinizi ? . ( Vizörde baktığınızda gördüğünüz görüntü , çekilenle aynı değildir - siz flu gördüğünüzde sonuç net olabilir KISIK diyaframlarda ).
İstenilen efekt yukarıda yazdığım 3 değişkene ( ikisi birbirine bağlıdır ) ile sağlanır . Olay tamamen OPTİK kurallarla alakalıdır.
Ben de onu ifade etmeye çalıştım fakat tam dogru cümleleri kullanmamamdan kaynaklandı sanırım.Demek istediğim sizin dediğinizdi aslında.Yani siz belirliyorsunuz neyi nasıl yapacağınızı makina degil.
Objektifi ve makineyi manuel ayara getirip, çekmek istediğiniz uzaktaki objeyi telecamera ile oldukça yakinlastirdiginizda, odaklamayi elinizle vizorden gozunuz ile bakarak yapip, objenin hemen arkasında bir nesne yoksa (duvar vb.) yani objenin diğer nesnelerle arasında ne kadar boşluk fazla olursa ortaya çıkan fotografın arkasındaki görüntülerde o kadar flu çıkar.
Ben böyle yapıyorum, amatörüm bu sonucları alıyorum.%80 vizoru kullanıyorum.
D5000 makinemi aldıktan sonra oldukça fazla deneme çekimleri yaptım ve hemen sonrasında bilgisayardan sonuclara bakıp neyin ne olduğunu anlayabildim.size tavsiyem deneme yanılma yolu en iyi öğrenme yoludur.makinenizi bolca kurcalayın kötü sonucu gördüğünüzde doğrusunun nasıl olması gerektiğini daha iyi anlarsınız.
Kısadan Diaframı açabildiğince aç sonra netlemeyi manuele alıp elle sadece net olmasını istediğin öbjeyi netle sonrada deklanşöre yapıştır gitsin
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1211919 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
-
Nikon D5000 İle Sigma Lens Uyumluluğu Hakkında
06 Eki. 2015, 16:02 harakikiri
2214108 Eki. 2015, 23:28
buzlucam -