necatilhan
necatilhan (üye)
Balıkesir / Amatör

Canon 300d Error

Herkese merhabalar bugün çekim yaparken 300d makinem birden errror 99 verip çekim yapmayı kesti ve birkaç kez daha denedim odaklanmaya çalışırken aynı hatayı verip kapatana kadar aynı yazı ekranda yandı söndü. Ardından makinemin vizöründen bakınca dışarsı son derce koyu ve karanlık görünmeye başladı. Sanki güneş gözlüğü koymuş gibi önüne ve şimdi makine odaklama yapmıyor. GEne fotoğraf çekme ayarları değişti. GÜneşli açık havada enstantene için 1/6 gibi uzun süreli değerlerde pozometre ideal ışık göstermeye başladı. Bir anda olması da sonderce şaşırttı açıkçası.

Tarih: 9 Ağustos 2008, 16:05 - İp: 78.***.**2.9
ustakim
ustakim (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

selam makinanın perdesi bozulmuş.

Tarih: 9 Ağustos 2008, 17:39 - İp: 62.***.**5.196
necatilhan
necatilhan (üye)
Balıkesir / Amatör

Demişsiniz perde bozuk. makine tüm perde hızlarında sorunusuz çalışıyor. Manuel fokusla fotoğraf çekiyor. Artı makinenin vizöründne görünen görüntünün perde ile ne alakası var. Görüntü vizöre perdeden değil aynadan gelir. Bu durumda hal perde bozuk diyebilir miyiz? Sözlerimi tatırma veya ortamı gerçek oalrak algılamayın. Zira perde de bozuk olabilir. Sadece bilgim ve mantığım dahilinde bir çözüm getirmeye çalışıyorum. İlginiz için de teşekkürler.

Tarih: 9 Ağustos 2008, 23:19 - İp: 78.***.**9.76
SWING
SWING (üye)
İstanbul / Amatör

Sizin sorununuz , vizörden bakıp çektiğiniz fotografı çekememeniz de. Ufakcık ekran da errror 99 yazısını görüyorsunuz. Ben açıklamasını yazayım size.

@ustakim : selam makinanın perdesi bozulmuş.

emin misiniz? errror 99 - Canon firmasında ne yazik ki "bilinemeyen hata" adı altında dile getirilir. aslında iki sebebi vardır. Lens ya da memory kart.

Hafiza kartı yönünden bakmak gerekirse , uyumsuzluk diyebiliriz. Kullandığınız kartın makinede uyumluluğunu bilemezsiniz bu tip hatalarla karşılaşabilirsiniz. Normaldir.

İkinci sebebi gelince , gövde nin lens ile iletişimi. Yani tanıyamamasıdır. Bugun kü güncel makinelere bakarsanız aynı problem ile karşılaşabilirsiniz. Lens ve gövde anlaşamıyor. Doğal olarak da karta yazamıyor çekilen fotografı. Karşınıza da errror 99 diye bir hata mesajı veriyor.

Daha fazla teknik bilgi vermek istemem kafanız karışabilir...

Lens ile iletişimsizlik yuzde 90 dır , yuzde 10 da kart uyumsuzluğudur.

En yakın errror 99 hatasını 350D de gördüm. Kit lensinde yaptı. sorun mu , hergün kullanmıyorsanız değil ama güzel bir kare yi de kaçırtabilir size.

Mümkün olursa farklı bir lens takıp bir kaç kare çekim yapın derim.

Perde olayına gelince , yorum yapmayacağım.

#SWING' tarafından 10.08.2008 14:41:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 10 Ağustos 2008, 14:40 - İp: 88.***.**0.95
necatilhan
necatilhan (üye)
Balıkesir / Amatör

Yorum için teşekkürler, adha net yorum yapabilmeniz için bir kaç deneme daha yapıp şunları buldum.

Makineden hafıza kartını çıkardığımda çekim yapaınca da aynı hata söz konusu. Bu nedenle hafıza kartı hatasını mümkün bulmuyorum.

Canon kullnanlar bilir, objektif sökme düğmesinin altında bir düğme vardır. Adı dept of field preview olarak geçiyor klavuzunda. (300D manuel sayfa 71 de ayntılı açıklaması mevcut)Bastığınızda makineyi bu tuşa basarsanız dışarsını biraz karanlık gösterir. Manuelinde alan derinliğini ortadan kaldırır demiş ama pek kullanmadım. Bu tuşa basınca objektifden bir ses gelir ve görüntünün önüne sanki bir filtre gelmiş gibi hafif karanlık olur. İşte şuan makinenin vizöründen görünen görüntü tuşun basılı olduğu haldeki görüntüyle aynı. Şuradan da anlaşılabiliniyor bu; tuşa bastığımda görüntüde bir değişme olmuyor aynı şekilde kalıyor kararması gereken görüntü.

Tarih: 10 Ağustos 2008, 15:45 - İp: 78.***.**1.179
SWING
SWING (üye)
İstanbul / Amatör

Makineden hafıza kartını çıkardığımda çekim yapaınca da aynı hata söz konusu. Bu nedenle hafıza kartı hatasını mümkün bulmuyorum.

benim demek istediğim başka marka bir hazifa kartı ile çekim yapın. Markası farklı olucak

sizin dediğiniz şey alan derinliği ile ilgili - A-DEP modunda o işe yarar , kabaca her noktayı netlemeye yarar. Ayrıntısını araştırırsınız. A-dep farklı bi olay.

imkanınız varsa farklı aralık da lens ile deneyin çekimlerinizi...

Tarih: 10 Ağustos 2008, 16:12 - İp: 88.***.**0.95
goksugorel
goksugorel (üye)
Trabzon / Meraklı

selamlar.
errror 99 hatası bende çıktı. bir ara çekimimi engelleyecek sıklıkta oluyordu. servise gönderdiğimde makinada sorun yok dediler ama kullanmış olduğum tele lensin diyafram aralığından olabilirmiş. kit lenste yapmıyordu hiç. kullandım tele lens quantaray marka 70-300 aralıklı. servisten geldikten sonra pek olmadı. sanırım birkez. diyaframdan kaynaklanıyor olabilir diye pek fazla oynama yapmıyorum ayarıyla fakat anladığım kadarıyla keyfine göre bazen oluyor bazen olmuyor. :D tam belirgin bir hata değil. o yüzden pek sorun olmuyor açıkcası benim için.

Tarih: 10 Ağustos 2008, 18:44 - İp: 88.***.**8.224
SWING
SWING (üye)
İstanbul / Amatör

@goksugorel :

Öncelikle kullandığınız lens "quantaray" Sigma nın yan sanayii , kalitesi düşük olan ve piyasaya kelepir kelimesi altında sürülen bir lenstir. Öncelikle bunu bilmeniz de fayda var.

Lens + gövde ne yazik ki sizde de anlaşamıyor. Bunun çözümünü Canon bulmuş değil ne yazik ki , servis hiç bulamaz ama şunu da unutmamak gerekir ki bazen "kit" lens ile de yapabiliyor.

size tavsiyem yeni bir tele almanız olur.İleride güzel kareler yakalarsınız ve çekim yapamazsınız , sonra üzülmeyin derim

Tarih: 10 Ağustos 2008, 20:28 - İp: 88.***.**0.95
goksugorel
goksugorel (üye)
Trabzon / Meraklı

dediklerinizi anlıyorum da şu kit lens ile yapmasına anlam veremiyorum. kit lens ile hata yapması durumunda suç tamamen canonda oluyor. ya çözum bulmak zorunda ya da hata vemryen yenibir makina vermez zorunda. yanılıyor muyum.

Tarih: 11 Ağustos 2008, 21:19 - İp: 88.***.**6.222
SWING
SWING (üye)
İstanbul / Amatör

Yo tamamen haklısınız , CANON da bunu biliyor. Düzeltmediler henuz. İşin ilginç yanı üst seviye makinelerde de aynı hatayı yapması biraz daha ilginç oluyor.

Tarih: 12 Ağustos 2008, 16:26 - İp: 88.***.**9.112
oerkara
oerkara (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

lens diyafram hatası
obj. değiştir sorun kalmaz

Tarih: 28 Ağustos 2008, 02:49 - İp: 85.***.**9.172