philip
philip (üye)
İstanbul / Amatör

Analog Dijital Kıyaslaması

Günümüzde ve şu son günlerde analog diye birşey kalmadı. Ancak, analoğun yakalıdığı fotoğraf kalitesine dijital yakaladı veya geçti mi? Ya da en kötü bir analog slr makinanın fotoğraf üzerinde piksel sayısı nedir?

Bir arkadaşımın mağazasına gittiğimde, baskı makinasından çıkan fotoğrafları görünce, gözlerim yerinden çıktı. Fotoğraflar gerçek siyah beyaz, fotoğraflar Sezen Aksu'ya aitti. Fakat ilk sorum orada geldi; bunlar hangi makinada çekildi; cevap analog Slr oldu.

Tarih: 21 Ocak 2007, 11:13 - İp: 85.***.**0.7
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Ben analog makinalar ile çekilen bir fotoğraf filminin,baskı sırasında görüntü kaybına uğramadan maksimum 80-90cm büyüklüğüne kadar kenar uzunluğunda baaskılar alınabildiğini okumuştum.
Yani şu anda bu analog DSLR makinalara,büyük baskı alınacak ise profeyonel makinalar yetişmiş hatta geçmiş durumdalar.
Fakat düşük megapixelli giriş sınıfı DSLR'ler,büyük boyutlu baskılarda rekabet edebilirler mi bilemiyorum??
Ayrıca kaliteyi etkileyen unsurlardan birisi de makina üzerinde kullanılan lenslerdir.
Ancak kompakt 8-10MP çözünürlüklü makinaların gerek detay,gerekse keskinlik namına SLR makinaların yanına yaklaşamayacağını düşünüyorum.

 

Tarih: 21 Ocak 2007, 11:47 - İp: 85.***.**4.215
teneffus
teneffus (üye)
İçel / Amatör

Analog SLR makinelerin üst marka ve modellerinde yaklaşık olarak 40 milyon piksele eşdeğer bir işleme yeteneği olduğunu duymuştum bir fotoğrafçı arkadaşımdan. Elbette bu yalnızca makineye değil kullanılan filmin kalitesine, banyonun doğru yapılmasına ve baskı standartlarına göre değerlendirilebilecek bir şey. Fotoğrafı çeken kişinin yeteneği de en önemli unsurlardan biri tabiiki. 20 Mp lik Mamiya yı bilmem ama 8-10 Mp lik SLR lerin bu kaliteyi yakalaması mümkün değil. Küçük boyutlarda yapılan baskılarda belki çok açık farkedilmeyebilir doğal olarak ancak dijital makinelerin bu denli rağbet görmesi kaliteli yani keskin görüntü avantajı değil elbette. En önemli artısı pratik ve ucuz sonuç alma imkanı. Yani fotoğrafı çek makarayı bitir. Banyosu baskısı derken amatör fotoğraf tutkunları perişan oluyorlardı. Bir de buna ne çektiğini görmek için aradan geçen zaman ve o süre içinde hangi şartlarda hangi ayarları kullandığını unutman eklenirse kendini geliştirmek için makinenin parasına yakın bir masraf etmen gerekmekteydi.-Mağdur birisi olarak bunu söyleme hakkını kendimde görüyorum- Dijital teknolojinin sanatçıyı bunlardan kurtarmasının yanısıra bir de çektiğin fotoğrafları kendi isteğince ayarlama ve basma olanağı da sunması bence sorunun yanıtıdır. Saygılarımla,

 

Tarih: 24 Ocak 2007, 01:39 - İp: 88.***.**6.2
  • 1