Fotoğrafçılık Forumları
450d Düşük Enstantene Sorunu
öncelikle herkese şimdiden iyi bir haftasonu diliyorum.
benim sorum şu olacaktı. geçtiğimiz hafta içerisinde canon 450d aldım. daha önce 400d ve nikon d0 kullandım. teknik bilgim başlangıç düzeyinde var.
450 d'yle akşam florasan ışığı altınad fotoğraf çekerken otomatikte normal çekebiliyorum. enstantene 1/60 gibi bir değer veriyo ve fotoyu arahatça çekiyorum.
Ancak diyafram öncelikli çekim moduna( AV modu) aldığımda diyaframı ne kadar kısarsam kısayım çok düşük enstantene veriyor. flaşı açtığımda ve hatta isoyu 1600'e getirdiğimde bile yavaş enstanteneden kurtulamıyorum. 1/3 gibi bi değer veriyo. böyle olunca tripodsuz çektiğim fotolarda kayma oluyo.
bunun nedenini ve nasıl önleyebileceğimi öğrenmek istiyorum.
ilginize teşekkür ediyorum.
Diyaframı kısmak yerine açmanız gerekir. Diyafram ne kadar açıksa o kadar çok ışık girecektir. Rakamsal değeri en küçük sayıya getirin. f:3,5 - 4 ne varsa lensinizde. F:16 - 22 gibi değerlere çıktığınızda sensöre gelen ışık çok çok azalacaktır. bu sebeple de makine perde hızını düşürmektedir.
Kolay gelsin.
yanıtınız için çok teşekkür ederim. ama ben telaffuz hatasında bulundum. diyaframı açtım demek istiyodum. diyafram en ufak değerde ancak yinede enstantene değeri çok düşük. flaşı açtığımdada düşük. hatta isoyu yükseltip enstanteneyi yükseltmeye çalıştığımda düşük kalıyor. ancak otomotiğe alınca normal çekiyor. çok teşekkürler.
Aynı ışık şartlarında otomatikte 1/60 sn veriyorsa, Av modunda diyaframı sonuna kadar açtığınızda 1/3 sn vermez. Eğer veriyorsa zaten fotoğrafın aşırı pozlanması lazım. Yani fazla aydınlık çıkması lazım. Ya ışık şartları değişmiştir, ya pozlama metodu veya odak noktanız değişmiştir.
rakamsal değerleri örnek olarak verdim ama dediğiniz gibi zaten fazla pozluyor aynı zazmanda tripod olduğu için fotoda kaymarlda oluyo bende
çözümü manuel modda buldum. diyafram ve ensatanteneyi kendim vererek çözüme ulaştım. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Floresan ampuller şebeke gerilimine bağlı olarak 50-60hertz de (Saniyedeki tetikleme sayısı) çalışırlar.
Bu ne demektir? saniyede 50 kere çakan bir flaşınız varmış gibi düşünün. (Türkiye'deki şebeke gerilimi 220v. frekans 50hz) bu televizyonun çalışma/tarama prensibi ile aynıdır. (eski tip, Tüplü Televizyonlar, yada sinema filmini perdede seyretmek) Siz aslında ortamı aydınlık olarak görseniz bile geçen 1 saniyenin yarısı aydınlık, yarısı karanlıktır. ( insan gözü/beyni ancak saniyenin 1/24 ünden daha yüksek görüntüleri akar resim olarak algılar)
Bu yüzden sinema filmi çekilirken, plan içerisinde herhangi bir tv görüntüsü varsa, öbtülatör hızı ve senkronu bu Tv ye göre ayarlanır. ( gerekiz bilgi; silah patlamaları gibi 1/25 sn altındaki görüntüleri kaydetmek içinde bir metotdur)
Anlaşılması zor bir yazı olmaya aday olduğu için daha basit açıklamaya
çalışacağım. teoriden , pratiğe.
Floresan ampul altında çekim yapıyorsanız 1/25sn. enstantaneden daha kısa süre ölçümleriniz çok büyük ihtimalle yanlış olacaktır. Beyaz ayarı dahil
bu tespitler doğrultusunda;
enstantane, diyafram ve beyaz ayarınızı yaparken ölçümünüzü; 1/25 veya daha ağır perde hızında yapın. bunun dışında daha düşük perde hızında yapacağınız çekimlerin hatalı olması mümkündür.
bunu test edebileceğiniz en güzel ortam tüplü TV fotoğrafları çekmektir. Enstantaneyi 1/250 gibi yapın çeşitli fotoğraflar çekin, 1/ 10 gibi yapın deneyin.
iso 1600 de çok yüksek çok yüksek perde hızı alırsınız, tam tersi perde hızı yavaşlamalı. iso hassasiyetini düşürmelisiniz.
şu anda sinema sektöründe floresan ampuller sıklıkla kulanılmakta , senkron hızları benzer olduğu için problem çıkmaz.
bu yazıyı tecrübeli bir görüntü yönetmeni arkadaşıma onaylatmak için yolluyorum, herhangi bir yanlış varsa düzelteceğim.
umarım anlaşılır olmuştur.
konuyu tecrübeli arkadaşıma açtım, aldığım cevap:;
Yazdıkların genel olarak doğru ama arkadaşın sorununun kaynağı bu
mudur bilemiyorum. Çünkü fotoğraf makinelerinin ölçüm aygıtları bu
kadar hızlı ışık değişikliklerini algılayamazlar. Sorun bence
yeterince anlatılamamış, ya başka bir yanlışlık yapıyor, ya da
donanımsal bir sorunu var. Makinesi arızalı bile olabilir.
Yazdıkların doğru demiştim, tek ekliyeceğim sinemada kullanılan
floresan lambalar 50Hz değil çok daha yüksek frekanslarda
30.000-40.000Hz gibi (rakamları tam hatırlamıyorum ama gerçekten çok
yüksek bir frekans) yüksek bir frekans aralığında ışık üretirler, bu
sayede değişik film hızlarında sorunsuz kullanılabilecek bir ışık
üretirler. Gerçekten 50Hz ışık üretenler ev tipi manyetik balastlı
(trafolu), hani eskiyince zırıldayan, floresan lambalardır. Bunların
altında çekim yaparkan 25 kare/sn hızında (fotoğrafçası 1/50
ensatantane) sorun yaşanmaz ama değişik kamera hızlarında, örenğin 30
kare/sn (60 enstantane) hızında bazı kareler yeterince pozlanamayacağı
için "flicker", kırpışma dediğimiz etki ortaya çıkar. Genellikle fazla
pozlanma değil, az pozlanma söz konusu olur. Fotoğrafta bu sorun 50
üzeri enstantanelerde bazı fotoğrafların az pozlanması, hatta hiç
pozlanmaması şeklinde ortaya çıkacaktır.
Bazı spotmetreler bu tür frekans değişikliklerinde ortalama değerleri
ölçerken yanılabilirler ve olduğundan daha az ışık olduğunu
gösterirler ve bir miktar fazla pozlamaya neden olurlar ama bu
sapmanın 2/3 fstop'tan fazla olması beklenmez. Arkadaşın tarif ettiği
bundan çok daha fazla bir sapma,
Bir küçük not daha, insan gözünün algıllama yanılmasının 1/16sn olduğu
söylenir. Bu ise sessiz sinema dönemi 16-18 kare/sn hızına karşılık
gelir. 24 kare/sn sinemaya sesin girişi ile ortaya çıkmıştır, ses
kalitesinin yeterli düzeye çıkartılaması için hız arttırılmıştır.
Hava atmak istiyorsan ismimi kullanabilirsin:-)
Sevgiler.
Doğan
Bilgiler için çok çok teşekkür ederim.
Gerçekten çok karmaşık bir konu, özellikle teknik bilgisi sınırlı olan
benim gibi biri için daha karışık olan bir konuyu çok güzel sadeleştirmişsiniz.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. bu bilgiler ışığında çalışmalara devam..
Saygılarımla....
- 1
İlgili olabilecek konular
-
-
Başlangıç İçin Düşük Bütçeli Makine Önerisi
27 Nis. 2017, 22:48 sakayikk
7305109 May. 2017, 22:36
budimu -
Nikon D3000 mi Canon 450d Mi??önce Yazımı Okuyunuz
25 May. 2016, 09:47 scattman
4184825 May. 2016, 11:44