Fotoğrafçılık Forumları
Yildizlari Pozlama Teknigi
yildizlarin akisini pozlamak sanilandan cok daha kolaydir aslinda.
pozlama yapmamiz icin bize gereken malzemeler öncelikle kablolu yada uzaktan kumandali deklansör, genis aci lens, kaliteli bir tripot.
cekim yapacagimiz mekan önemli kriterlerden biridir ki, sehrin isik kirliliginden uzakta zifiri karanlik bir ortam vede bulutsuz, ay isigi olmayan bir saatte cekim yapmaliyiz.
sigma 10-20mm veya tamron 12-24mm gibi lensler en ideal lenslerdir bu cekimlerde,
eger 18-55mm lensimiz varya buda yeterli olacaktir..
hiperfocal netleme bilmeyen arkadaslar cekimden önce lenslerinin fokusunu yakinda nesne olmayan uzak bir yere yapmalidirlar, hiperfocal netleme 10-20mm de sorunsuz oldugundan bu tarz lensi olan arkadaslar daha önceden fokus yapma ihtiyaci yoktur.
simdi cekime geldi sira, önce makinemizin kelvin ayarlarini yapalim, eger mavi bir gökyüzü istiyorsak 3200k, eger kirmiziya yakin yada bordo bir ton elde etmek istiyorsak 5200k veya 7000k yapalim.
makinemizin fokus ayarini all fokus yapalim, en önemli degerlerden biride iso degeridir ki mümkün oldugu kadar düsük isoda cekim yapmaliyiz ki sensör cok uzun pozlama yapacagimizdan yanma riskini ortadan kaldiralim, unutmadan söyliyeyim, yildiz pozlamalarini yaz aylarinda denemeyin, kis aylarinda ortam soguk oldugundan sensör daha az isinacaktir ve cok daha uzun süre tehlikesiz pozlama yapabilelim.
cekim ayarlari söyle olmalidir tahminen, perde hizi (enstantane) bulb , diyafram araligi ise en acik konumda yani f4 veya 5, 6 olmalidir, benim makinede iso en düsük 100 oldugundan 100 iso degerinde cekim yapiyorum.
yildizlarin aikisini pozlarken akisin dairesel olmasina önem vermeliyiz ki buda polar yildizi diger adiyla kutup yildizini karsimiza almakla mümkün olabilir örnek olarak bu fotografimi gösterebilirim.
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=324322
kutup yildizi dünyanin tavaninda bulundugundan, dünya dönerken o yildiz sabit kalir ve diger yildizlar onun etrafinda dönüyormus hissi verir..
cekim yaptigimiz mekanda eger kulube gibi bir yapi varsa, cekimin son 2 dakikasinda elimizdeki led lamba ile aydinlatarak daha estetik bir manzara elde etmemizde mümkündür, örnek olarak
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=326744
eger cok durgun bir su kenari bulursak dönen yildizlarin akisini yansimayada alabilme imkanimiz olur ki buda estetik olarak cok güzeldir.
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=324748
cekimi manuel fokusta yapacagiz ki zaten lensimiz hicbir sey görmiyeceginden bosuna oto fokusta ugrasmiyalim.
gene aklimama geleni yaziyorum, misal 40 dakika pozlama yaptiniz ve sansiniza cekim yaptiginiz mekana araba geliyor, hemde uzunlari yakmis bir halde..
hemen lensin önünü bir kapakla veya yetisemesseniz elinizle kapatin ve araba gidene kadarda acmayin
arkadaslar simdilik aklima gelenleri yazdim, unuttugum bir detay kalirsa daha sonra onuda yazarim..
#gencmenn' tarafından 30.07.2009 02:39:07 tarihinde düzenlendi.
ben canon eos 400d kullanıyorum sanıyorum CMOS sensör var bu makinada?
iso yu 100 de tutacağım.
peki yaz ayında mesela akdenizde gece yıldızları pozlayıp çekersem sensör yakma riski nedir? özellikle antalya gibi sıcak bir şehirde
sensör yanmasa bile ölü pixel olusma tehlikesi var bu sicak zamanlarda, ben genede kisin yapmanizi öneririm..
güzel bir konu ve yeterince detaylı anlatılmış, ayrıca örnekler de çok güzel teşekkür ediyorum...
Ben de yıldızları çekmeyi denedim.
Bunun için arkadaşımın teleskop tripodunu kullandım
Bu tripodun (Mount) özelliği motorlu olması.
Yani yıldızlar çizgi şeklinde çıkmasın diye yıldızlara senkronize olarak tripodun başlığı dönüyor.
Hem bu şekilde hiç görülemeyen yıldızlarda uzun pozlamada görünür hale geliyor
Ancak, bu şekilde çekimde sadece gökyüzünü kadraja almak lazım, yerde bulunan nesnelere göre makine hareket ettiğinden bu objelerin görüntüsü bozuk oluyor.
Nikon D80 ve 300mm Objektif ile Andromeda Galaksisi kanatları çok belirgin olmasa da fotograflanabiliyor. Aynı noktanın uzun süre pozlanabilmesinden dolayı.
oguz bey sizin dediginizide denemek gerek.......
#gencmenn' tarafından 20.08.2009 22:07:57 tarihinde düzenlendi.
arkadaslar unuttugum ve hatirlatmakta yarar gördügüm bir hususuda belitmek isterim, 45 dakika pozlama sonunda sensör üstündeki tozlar yapiskanligini kaybediyorlar ve sensör temizlenmis oluyor, bir bakima tozlar yaniyor, temizlik icin arada bir pozlayin derim
Yıldızları pozlama konusunda ....
Sensörün yanma ihtimaline karşı , 45 dk gibi uzun pozlamalar yerine , daha kısa pozlamalı çekimler yapıp PC'de üst üste işlenmesini öneriliyordu bir yazıda ...
Sensör yakma olasılığını azaltması açısından bana çok mantıklı geldi - mesela 10'ar dakikalık 4-5 arka arkaya pozlama ...
evet genelde alman arkadaslar onu deniyorlar, yani 30 saniye araliklarla seri cekim yada 10 dakika araliklarla ama sonuc olarak makine 45 dakika calisiyor devamli..
birde bazi arkadaslar 1 dakika beklemeli 10 dakikalim cekimler yapiyor..
cmos sensör ile +20 derece üstünde pozlama yaptim ve ardarda iki cekim...
yaz aylarinda isinma yogun olmasina ragmen kis aylarinda ardarda 12 cekim yaptigima ragmen sensör ile ilgili sorun yasamadim.
sonuc olarak bir sefere mahsuz bir cekim degil bu, simdiye kadar 50 fotograf cektim yada daha fazla ve bunlarin cogu 45 dakika üstü cekimler..
dslr makinenin like veya kompakt makinelerden ayriran farkida bu tarz cekimler bence..
Peki , noise açısından bir çok uzun pozlama yerine , çokça kısa pozlama daha iyi sonuç verebilir mi ?? Malum , pozlama uzadıkça - ISO ne olursa olsun - gürültü artıyor .
ben bu zamana kadar ki cekimlerde fotografi zorluyan nouse ile karsilasmadim daha ama dediginiz gibi kisa cekimlerlede cok daha temiz cekim mümkün fakat karanlik mekanda bu cekimler imkansiz hale geliyor, cünkü karanlik mekanda 30 saniye veya 10 dakikalik cekimler ortamdaki isigini almaya yetmiyor...
İlgili olabilecek konular
-
Youtube’da Karıncalı Görüntüyü Uzun Pozlama
22 May. 2022, 23:42 yunusealabacak
077622 May. 2022, 23:42
yunusealabacak -
Zenit 122 İle Çoklu Pozlama Yapabilmek Mümkün Mü
14 Şub. 2020, 20:25 virnigrum
1270929 Haz. 2020, 15:10
oguzhankoca -
Uzun Pozlama Nedir? Nasıl Yapılır?
13 Tem. 2018, 17:09 omaryayla
0398113 Tem. 2018, 17:10
omaryayla -
-