Fotoğrafçılık Forumları
Yeni Fotoğrafçıya Ağabey Tavsiyeleri
2 yılda 1100 kadar yorum yapmışım ; 200-300 tanesi tahminimce beğeni , 800-900 tanesi acemilere yaptığım eleştirilerdir . Dönüp baksam , tüm yazdıklarım belki 10 maddenin etrafında döner, dolaşır .
Artık okurlar mı bilmem ama yeni makina almış , fotoğrafçılığa dün başlamış olanlara bir topik altına sıralayayım dedim şu 2 yıl boyunca yaptığım düzeltmeleri - üzerine bir takım tavsiyelerle . Hepsine ayrı ayrı , gördüğünüz her fotoğraf kitabında değinildiğine eminim . Sırasını dikkate almayın - aklıma geldiği şekilde yazıyorum . Numaralar , gerekirse referans olsun diye .
Biraz yol alındıktan sonra yazdıklarımın bir kısmı geçersiz / gereksiz olacaktır . Amaç biraz da NetFotoğraf galerisine eklenen fotoğraflarda kaliteyi arttırmak / çıtayı yükseltmek - malum bol miktarda saç baş yolduracak kalitede fotoğraf ekleniyor .
1. Her gördüğünüz şeyin fotoğrafını çekmeyin . Boşverin kedileri, köpekleri, arabanızı ,balkondaki saksıyı, aynadan kendi portrenizi ....
2. Kadraj kalabalıklığından kaçının , mümkün olan en sade kadrajı - en az obje kapsayanı - kurun .
3. Kalabalık insan grubu fotoğrafları çekmeyin . Bir kaç kişiden fazlası dikkati / konuyu dağıtır , temayla bağlantı kurulması zorlaşır .
4. Daha işin en başında zorlama kadrajlara / kurgulara / abstract fotograflara kafa patlatmayın , ortaya sanat eseri çıkartmaya çalışmayın . Temel tekniğinizi oturtacak çekimler üzerinde durun .
5. Işığın dengeli olduğu kadrajları bulun ve kurun . Gölge/güneş karışımları , aydınlık ve karanlık kısımların ışık değerinin ortalamadan 2-3 f-stoptan uzak olduğu kadrajlardan kaçının .
6. Fotoğrafı tam karşıdan gördüğünüz gibi çekmeyin . Biraz inceleyip sağdan/soldan/aşağıdan/köşeden değişik bir açı bulun . Derinlik nasıl yaratılır öğrenin .
7. Ters ışıkta yani arka plan çok aydınlık olduğunda siluet harici mümkünse fotoğraf çekmeyin - çekecekseniz pozlamada zorlanacağınızı bilin . Yüzlerin parlak ışık sebebiyle karanlık kaldığı fotoğraflarla vakit harcamayın .
8. Çoğu DSLR'de olan "highlights" özelliğini kullanarak aydınlık noktalarda ışığı patlatmamaya gayret edin. Işığın patladığı fotoğrafları eleyin.
9. Beğenmediğiniz , hatalı fotoğrafları makinanızın üzerinde silin - o minik ekranda bile kötü gözüküyorsa PC ekranında hiç şansı yok .
10. Pozometresiz , sadece ışığa bakarak kafanızdan pozlama yapabilmeyi - "güneşli f16" kuralını öğrenin . İlerde manuel pozlama alışkanlığı edindiğinizde vakit kazandırır .
11. Gözlerin kapalı , yüzlerin titremiş olduğu veya flu portre fotoğraflarını anında silin .
12. En iyi görüntü kalitesi için mümkün olan en düşük ISO'yu tercih edin . Noise/gren hayranlığınız varsa sonradan eklersiniz ama tersi mümkün değil .
13. ISO 400 ve üzerinde akşam/gece uzun pozlamaları yapmayın ; ISO 800/1600 kullanacağınıza hiç çekmeyin daha iyi . Tripodunuz yoksa bile ISO'yu makul seviyelere indirmenizi sağlayacak mutlaka bir yerde makinayı dayayabileceğiniz, sabitleyeceğiniz bir direk,bank,çöp kutusu,iskele babası ,araba kaportası,sokak tabelası vardır . Perde hızınızın kazandıracağı 1 stop , ISO'nuzu yarıya , 2 stop 1/4 seviyeye indirir .
14. f16 ve üzeri diyaframları tercih etmeyin . 15-18 Megapixelde çektiğiniz fotoğraflar , kısık diyaframlarda optik kanunlar sebeiyle 1-3 Mp kalitesine düşer .
15. Lensinizin en açık diyaframını sadece mecbur olduğunuzda veya alan sığlığı gerektiğinde kullanın - ideal diyaframın 1.5-2 stop yukarıda olduğunu her zaman kullanamasanız bile bilin .
16. Lenslerin en keskin noktasının ortada olduğunu bilin . En açık diyaframlarda kenar ve köşelerde alınan netlik, merkezin %30-40 altında olabilir.
17. Elinizin titreme limitlerini , yani titretmeden fotoğraf çekebileceğiniz perde hızlarını deneyerek öğrenin ( lense-fokal uzunluğa göre ).Anlamak için fotoğraflarınıza 1:1 boyutlarda bakın.
18. Aşağı yukarı hangi perde hızlarının hangi hareketli durumlar için yeterli olduğunu bilin ( yürüyen insan / koşan atlet / yarış arabası / uçan kuş )
19. ISO/diyafram/perde hızı bağlantılarını ve birbirlerine etkilerini öğrenin . Birbirinin tersi işlemleri yapmayın - mesela bir yandan diyaframı kısarken öte yandan ISO'yu yükseltmeyin .
20. Auto ISO'nun çalışma mantığını öğrenin . Nikon DSLR kullanıyorsanız , Auto ISO'da MANUEL çekimde bile ISO'nun kendiliğinden yükseleceğini bilin.
21. Tam otomatik modları kullanmayın - aylar geçer yerinizde sayarsınız . Ya perde hızını , ya diyaframı kendiniz seçin .
22. İlk başlarda beyaz ayarı ayarlarıyla vakit kaybetmeyin - makina Auto WB'de çoğu zaman sizden daha başarılı seçimler yapar .
23. Kadrajda objeleri ortalamayın . 1/3'ler , altın nokta kurallarını okuyun , bilin - her zaman uygulamak zorunda olmasanız bile ...
24. Fokusu ilgi odağınız üzerine yapmayı unutmayın , makinanıza istediğiniz yere fokusu yaptırabilmeyi bilin . Alan derinliğinin ne olduğunu , hangi 3 kritere bağlı olduğunu , nasıl yapıldığını öğrenin .
25. DSLR'lerde en basit sanılan fakat en kompleks konulardan biri otofokus alan seçenekleri ve otofokus çekim modlarıdır . Makinanızın hangi kombinasyonda ( zorlarsanız 8-10 tane çıkar ) ne şekilde fokus yaptığını ( veya yapmadan çektiğini ) kavrayın .
26. Makinanızı alırken aynı anda kit/standart zoom'dan başka bir objektif almayın - bir kaç hafta sabredin . Kit lens bana yetmiyor - en az 6 ay - demeyin .
27. Makina üzerindeki konrast/ vivid/ keskinlik ayarlarında aşırıya kaçmayın - ISO 100'de bile gürültü/gren görmeye başlarsınız .
28. Kadraj eğriliğine çekim anında dikkat etmeyi unutmayın .
29. Makinanızın üzerindeki her düğmenin , menüsündeki her ayarın bir sebebi vardır . Kullanın / kullanmayın , makinanızı alır almaz çözebildiğiniz kadarını çözün ; anlamadıklarınıza bilginiz/yeteneğiniz artınca bir süre sonra geri dönün .
30. Bir gece önce veya bir fotoğraf için yapılıp unutulan pozlama telafisi , ISO , beyaz ayarlarına dikkat edin - tüm çektiklerinizi mahvetmesin .
31. Makinanızın kendi flashıyla çekilmiş fotoğrafları lütfen NF'a eklemeyin .
32. PC'de düzeltebileceğiniz yanlış pozlamaların bir limiti olduğunu , 1/2 stopdan fazla ışık patlamalarının kurtarılamayacağını bilin.
33. Her gördüğünüz canlı renklerdeki , cam gibi net fotoğraflara Photoshop damgası yapıştırıp , kendinizinkilere bahane bulmayın . Sadece doğru ışıkta doğru pozlanmış olabilirler .
Aklıma geldikçe eklemeler yapabilirim ; gelecek tavsiyelere ve tabi ki düzeltmelere / itirazlara da açığım .
#paperman' tarafından 11.04.2012 20:18:18 tarihinde düzenlendi.
Gerçekten isabetli tavsiyeler. Fotoğrafçılığa yeni başlayanlara altın öğüt, ilerlemişlere ise öze dönüş olmuş resmen.
Teşekkürler.
merhabalar hepsi çok güzel tavsiyeler fakat bir tanesini anlamadım . makinanızın kendi flash ıyla çektiğiniz fotoğrafları nf de paylamayın denmiş bunun ne mahsuru var anlamadım. ??? makinelerin kendi flash ları çokmu kötü bu yüzdenmi ??
Yararli bir yazi olmus Emeginize saglik Tessekürler
gerçekten teknik olarak çok yararlı olabilecek bilgiler paylaşmışsınız teşekkür ederiz.Fakat o, sanki kızarak söylüyormuşsunuz edasını hissetmek beni konudan biraz uzaklaştırdı beni, belki biraz daha nazik olunabilirdi. Saygılar...
Merhaba yazılarınızı okudum bilgiler için teşekkürler, ben fotoğraf konusunda yeni sayılırım 2 sene önce Amerika'dan Canon EOS Rebel T1i makinesini 18-55 mm klasik lens ve 55-250 mm makro lens ile birlikte aldım çok fazla zaman ayırıp fotoğraf konusunda kendimi geliştiremedim, üniversitede birkaç kez fotoğraf kurslarına katıldım sadece diyafram,ışık,enstantene ayarları ile ilgili genel bilgi sahibi oldum fotoğraf çekmeye bayılıyorum ama tam olarak güzel pozlar elde etme konusunda konuya hakim değilim benim sorum şu şekilde olacak ben şu an Amerika'dayım ve buradan lens almayı düşünüyorum genel olarak istediğim geniş ve uzun alanda netlik ve fluluk ayarlarını manuel olarak yapabileceğim ve yüksek renk ve ışık kalitesi yakalayabileceğim bir lens almayı düşünüyorum genel tavsiye 50 mm f/1.8 üzerinde sanırım bu lens genel olarak portre çekimlerinde kullanılıyor ayrıca manzara resimleri çekmeyi de seviyorum tüm bunları göz önünde bulundurursak üzerinde yoğunlaşabiliceğim tavsiye edebiliceğiniz lensler nelerdir ayrıca ekonomik de olursa hiç fena olmaz şimdiden teşekkürler...
Tavsiyem, aslinda hic bir lens almamaniz . Kendi yazdiginiz kadariyla hakkini verecek, farki gorecek seviyede degilsiniz. Bu sitedeki fotograflarin buyuk cogunlugu, benim fotograflarimin tamami kit lens ile cekilmistir.
$120'lik bir 50mm f1.8'in zarari olmaz - ona itirazim yok.
Dedigim gibi, cektiginiz fotograflarda hic bir sey degistirmeyecek ama hazir Amerika'dayim - ucuza alayim/bulunsun/ilerde kullanirim derseniz 17-50mm f2.8 Tamron dusunebilirsiniz.
Tekrar bilgileriniz için teşekkür ederim sizin anladığınız benim de yazdığım gibi bu konuda çok fazla bilgiye sahip değilim aslında sorularım bir hayli fazla bir işi öğrenmede de en iyi yol sormaktan geçer. Sorularıma şöyle başlayayım öncelikle size bahsetmiş olduğum elde etmek istediğim renk ve canlılık kalitesi tabi ki doğru ışık ve doğru zamanla ile ilgili peki burada makinenin ve lensin rolünü göz önünde bulunduracak olursak elimdeki makine ile bu pozları elde etmek için bu bahsettiğiniz lens alınabilecekler arasında optimum olanı mıdır başka seçenekler var mıdır örneğin gece çekimlerinde de aynı lensten faydalanabilir miyim bildiğim kadarıyla lens mm değerleri, ilk olan geniş açı yakalamayı ikinci ise uzun mesafe çekimleri yapmayı sağlıyor diyafram açıklığı da ne kadar düşük değerde ise ışık verimi o kadar artıyor. 50 mm lensi tavsiye eden kişiler bu lensin insan gözüne en yakın değerde olduğunu ve gerçeğe en yakın fotoğrafları elde edebileceğimi söylediler bu lensi almamın hiçbir esprisi olmayacaksa paramı da ziyan etmek istemiyorum zaten şu an 18-55 mm ve 55-250 mm lenslerim var bunların dışında kendimi geliştirdiğim takdirde bana uygun olacak lens tavsiye ettiğiniz tamron lensi midir ? Sorularım fazla ama şimdilik fazla sıkmam istemiyorum sizi ayrıca araştırmaya da devam ediyorum bu arada, çok teşekkürler yardımlarınız için...
Tekrar olacak ama bu seviyede iken ilave lens almayin. Ne kadar fazla lensle ugrasirsaniz, o kadar kafaniz karisacak. 50mm , sizin kullandiginiz makinada degil, full format denilen modellerde insan gozune esdegerdir. Butun bu kavramlari, mm'leri/fokal uzunluklari bilmeden bir de bir suru lensin arasina dalarsaniz, kaybolur gidersiniz . Nerede hangi lensi kullanayim - sunla mi ceksem bunla mi diye dusunmekten/ gereksiz yere lens cikarip takmaktan fotografciliginizi ilerletemezsiniz.
Renk ve canliligin kullandiginiz lens ile alakasi yok - daha dogrusu bu seviyede sizin icin yok. Gece cekimi de her lens ile yapilir. Girin bakin portfolyoma - tum fotograflar kit lens ile.
18-55 mm kit lensi takin, binlerce cekim yapin, makinanizi avucunuzun ici gibi ogrenin, diyafram/perde hizi/ISO 'ya cocuk oyuncagiymis gibi hakim olun, soracak sorunuz kalmasin - iste o zaman lens dusunun . Yoksa size goruntu acisindan hic bir fark vermeyecek, sadece sabit diyaframiyla size 1-2 stop kazandiracak 17-50mm ile ne yapsam diye kafa patlatirsiniz.
Ben fotografciligimin belki ilk 5 yilini tek bir sabit 50mm lens ile gecirdim - filmli zamanlardan gelme cogu amator gibi ... Sonrasindaki 10-15 yilda da uzerine bir 28mm genis acim, bir de 200mm teleobjektifimm oldu ...
Illa alacaksaniz, ilk yazdiklarim gecerli ...
Engin bilgileriniz ve tecrübeleriniz için çok teşekkürler, aslında sorular problemle karşılaştıkça artacaktır yine sorularım olduğunda yazmaya devam edeceğim tekrar teşekkürler..
Tekrar merhabalar demiş olduğunuz lensi araştırırken şu iki özellikle karşılaştım; Tamron AF 17-50mm F/2.8 XR Di-II LD SP Aspherical (IF) Zoom Lens for Canon Digital SLR Cameras ve Tamron AF 17-50mm F/2.8 SP XR Di II VC (Vibration Compensation) Zoom Lens for Canon Digital SLR Cameras bu iki lens arasında karar verecek olursak hangisini tavsiye edersiniz çok teşekkürler..
İlgili olabilecek konular
-
Sürücü Belgesi [ehliyet] Yenileme Harcı Nasıl Yatı
08 Kas. 2022, 13:58 prodersler
0115608 Kas. 2022, 13:58
prodersler -
14 Yılın Ardından Fotografhane Yeniden Yayında!
12 May. 2022, 11:23 miratcenk
089712 May. 2022, 11:23
miratcenk -
Vakıfbank Sürücü Belgesi Yenileme Ücreti Yatırma Ehliyet Yen
02 Nis. 2022, 23:27 prodersler
0112202 Nis. 2022, 23:27
prodersler -
-
Ziraat Bankası Ehliyet Yenileme Harcı Nasıl Yatırı
02 Nis. 2022, 23:25 prodersler
0123502 Nis. 2022, 23:26
prodersler -
Yenidoğan Fon Paylaşacak Var mı Acaba ?
07 May. 2021, 15:06 banuadn17
0238607 May. 2021, 15:07
banuadn17 -
Yeni Bir Studyo Açmak İçin Ustalık Belgesi Şartmı
21 Eyl. 2015, 01:19 gorgusuzzz
3572818 Haz. 2020, 18:08
cem123 -
Flanörün Yeni Meşgalesi Sokak Fotoğrafçılığı Mı?
20 Nis. 2020, 20:17 miratcenk
0157620 Nis. 2020, 20:18
miratcenk -