Fotoğrafçılık Forumları
Tabakta Yemek Fotosu
Merhaba. Cok amatör bir blogum var. ve orda yaptıgım yemeklerın fotolarını yayınlamak ıstıyorum.makınam canon powershot sx100 ıs dıjıtal makınaların azıcık ıyısınden bısey. nasıl bır teknıkle cekmem lazım bana yardımcı olursnız sevınırım. cok amatorce ama foto cekmeyı ogrenmeyı cok ıstıyorum.
kimse cevap vermeyecekmi.. aslında tasıma su ıle degırmen donmez ama ne kursa gıdebılırım ne de baska bısey cunku bebegım var. ama belkı amatorce yardım edersınız dıye dusunmustum.yınede tesekkurler..
merhabalar...
cevap verilmemesi sanırım biraz da sorunun kapalı olmasından kaynaklanıyor. şöyleki; makinanız sıradan makinalardan kaliteli ama compact diye tabir edilen bas-çek bir makina. enstantane ve diyaframda fazla bir esneklik sağlamaz. iyi tarafı da çok fazla özel bir ihtiyaca gerek duymaması.
siz yemek fotoğrafı çektiniz de memnun mu kalmadınız yoksa hiç çekmedinizmi?
çekip de memnun kalmadıysanız fotoğrafları yüklerseniz nerede hata olduğuna bakabiliriz. hiç çekmediyseniz makinanızda 18 farklı çekim modu varmış, bunlardan uygun olan 2-3 tanesi ile deneyerek başlayabilirsiniz.
tavsiyem aydınlık bir ortamda flaşsız çekim yapmanız. sonra resimleri küçülterek blogunuza ekleyebilirsiniz.
cevap için teşekkürler. ben bikaç kez denedim. ama makro cekımle ıstedıgım sonuca ulasamadım.sıze en yakın zamanda cekıp bır tane atacagım. fıkırlernız ıcın sımdıden tesekkurler..
kullanım modlarının hepsini bilmiyorum ama bence makro çekim bu tip çekim için uygun değil...
pek işim yokken biraz internete bakınayım dedim, bu tip özel çekim tekniklerini fırsat buldukça okurum...
öncelikle;
sanırım istediğiniz böyle bir çekim. kabaca gözattığım kadarıyla yemek çekimlerinde önemli olan çekim tekniğinden çok yemeğin görünüşünün hazırlanması. bunun için maket kullanan da varmış, kızarmış hindiye deterjanlı su süren de varmış...
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/05/yemek_fotoraf_e_1.html'den alıntı;
1. gıda fotoğrafları reklam amaçlı ve editoryal amaçlı olmak üzere ikiye ayrılır. editoryal amaçlı kullanlıan resimlere fazla müdahale edilmezken reklam amaçlı resimler üzerinde istenilen görüntüyü yakalayana kadar düzeltmeler yapılır.
2. bir yemek fotoğrafçası şu kişilerle birlikte çalışır:
* yemek stilisti
* ahçı
* maket yapan kişi
* müşteriyi temsilen art direktör
2. reklam için çekilen fotoğraflar aslında gerçeğini yansıtmaz. sadece ona en yakın halini canlandırır.
3. bir yemek fotoğrafını çekmeden önce anlamanız gereken en önemli konu fotoğrafı nerede kullanacağınızdır.
4. eğer çekeceğiniz yemek bir çorba ise önce taneleri yerleştirmeli, daha sonra üzerlerini geçmeyecek kadar suyunu eklemelisiniz. çok doldurmazsanız bakan kişi çorbanın içeriği ile ilgili bilgi sahibi olabilir. ayrıca çorbanın üzeri düz ise kamerayı yükseltmelisiniz.
5. makarna vs. gibi yemekleri hafif bir tepe oluşturacak şekilde çekmelisiniz. fotoğrafçılar bu tepeyi sağlamak için yemeğin altına alakasız (nohut vs. gibi) maddeler yerleştirebilirler.
6. tabağın kenarına koyduğunuz çatalın kaymamasını sağlamak için çatalı bant vs. gibi yapışkan bir madde ile tabağa tutturabilirsiniz.
7. fotoğrafı çekerken tabak, çatal gibi materyalleri sürekli bir bez ile temizlemeniz gerekir. ayrıca yemek stilisti de yemeğin tüm parçalarını tabağa tek tek bir cımbız yardımıyla yerleştirir. (bence en zor iş stilistlere düşüyor. bir saat boyunca tüm makarnaları ve sebzeleri teker teker yerleştirdi stilist)
8. sebzeleri tabağa yerleştirirken en güzel görünenleri en öne koymalısınız.
9. tabağın yanına meyve suyu gibi bir içecek koyacaksınız enjektör yardımıyla küçük bir hava kabarcığı yapın. eğer arka planda porselen fincanda çay varsa görünürlülüğünü arttırmak için içine limon dilimi koyabilirsiniz.
10. yemeğe konulan sebzelerin belirli bir renk dengesine sahip olmasına özen göstermelisiniz. tabakta siyah boşluklar bırakmamalısınız...
seminerin en ilgi çekici bölümlerinden biri de dorsay'ın kullandıkları sahte materyalleri anlattığı kısımdı. yemek fotoğrafçılarının kullandığı malzemelerden bazıları: sahte su damlaları, sahte buz kalıpları, sahte dondurmalar (patates püresini gıda boyasıyla boyayıp dondurma havası vermek), pizzaların üzerindeki erimiş kaşar görüntülerini elde etmek için kullanılan ısı tabancaları, yakın plan çikolata görüntüleri için özel olarak yapılan maketler, nar gibi kızarmış tavuklar için tavuğun üzerine özel bir yağ sürüp ısı tabancası ile ısıtmak. sanırım bundan sonra reklamlardaki yemeklere farklı bir gözle bakacağım...
http://maikedininmutfagi.blogcu.com/yemek-yapmak-sergilemek-ve-fotograf_3859694.html'den alıntı...
Peki yemek fotoğrafları çekmek için mutfak dostu olmak mı lazım? Ağaoğlu, ‘Yapmayı da yemeyi de severim, arkadaşlarımın restoranlarına mönü hazırlarım, yemeklerini önce bana tattırırlar’ diyor. Londra’da tanıdığı gıda fotoğrafçılarının yemekle hiç álákası olmadığını söylüyor. Sonra da işin hilelerini anlatmaya başlıyor:
* Mesela bizim evde yaptığımız tavuk ya da hindiler neden o fotoğraflardaki gibi çıtır çıtır ve parlak değil? Ahmet Ağaoğlu, o güzelim görüntüyü veren aldatıcı şeyin, karamel karışımlı bir sos olduğunu söylüyor. Hatta fotoğraf çekimi sırasında hindi yağını dışarı vermesin diye, karamel karışımlı sosun içine bulaşık detarjanı katıyorlarmış!
* Hindi ya da tavuk iyice şişkin görünsün diye de, sadece 15 dakika çok sıcak fırında tutuyorlarmış. Yani o gördüklerimiz hem pişmemiş hem de bulaşık deterjanıyla karıştırılmış tavuklarmış meğer.
* Fasulyeler rengi gitmesin diye, sadece 15 dakika sıcak suda bekletiliyor, hatta bazen hiç pişirmeyip, fotoğrafın üzerindeki soslarla kamufle ediliyormuş.
* En merak ettiğim sorulardan birini, dondurma çekimlerini soruyorum Ağaoğlu’na. Spotların sıcaklığıyla hemen erimesi gerekirken nasıl dolaptan çıkmış gibi duruyor? ‘Önce dondurmaya istediğimiz formu vermek için belli bir ısıya kadar eritiyoruz. İstediğimiz formu verince, -70 derecede kuru buza yatırıyoruz. Bu sayede çekim için 15 dakika kazanıyoruz. Eriyince, buzluktan yedek topları çıkarıyoruz.’
* Bu kadar incelikli hilelerden sonra yemekler parlasın diye üzerilerine yağ ya da cila sürüldüğünü de tahmin edersiniz herhalde.
HANGİ YEMEK DAHA KOLAY ÇEKİLİR?
Domates soslu makarna her zaman daha kolay çekilir. Kırmızı, kontrast yaptığı için fotoğrafta sorun olmaz. Ama tas kebabına ne yaparsanız yapın, neticede kahverengi bir yemek olduğu için köpek maması gibi çıkar.
KİMLERLE ÇALIŞTI?
Burger King, Mc Donald’s, Pınar, Tat, Mado, Algida, Panda, Vakko Çikolata, Knor, Nescafe, Bahçıvan gibi şirketler. Ayrıca Remix, Mutfakta Dört Mevsim gibi yemek kitapları ve Beko, Komili Yudum, Tefal gibi şirketlerin çıkardığı yemek kitaplarının fotoğraflarını çekti.
YEMEĞİN FAZLA SUYUNU KULAK ÇUBUĞU EMİYOR
Konuşmamız sırasında ‘Maydanoz hiç fotojenik değil’ deyince afalladım, maydanozu cümle içinde böyle kullanmak doğrusu hiç aklıma gelmezdi. Gerekçesini şöyle açıkladı: ‘Maydanoz hep koyu çıkar, hiç fotojenik değildir. O yüzden daha açık renk olan frenk maydanozunu kullanırım.’
Mustafa Dorsay’ın ağzından aldığımız fotoğraf hilelerinde, ‘Vay be’ dedirtecek, David Copperfield’vari cinlikler var:
* Mesela, kahve fotoğraflarının yukarı doğru tüten dumanı vardır ya, işte o dumanı küçük bir ilaç çıkarıyormuş. Kahvenin içine atıyorsunuz, duman hoop süzüle süzüle çıkıveriyor.
* Fotoğraflarda bardağın kenarında çiğ tanesi gibi duran diri diri damlacıkları da bu işin yan sanayisiyle uğraşan dükkanlara gidip, ‘Bir su damlası lütfen’ deyince hallediyormuşsunuz.
* Buzlu bir meşrubat mı çekeceksiniz, kırılmış buzdan tutun küp şeklindeki buza kadar envai çeşit sahtesi varmış. Gerçek buz, yüksek ısılı ışıkların altında beş dakikada erirken, bu sayede daha uzun çekim yapma şansı oluyormuş.
* Kırmızı şarap fotoğrafları da biz ne kadar iyi ışık kullanırsak kullanalım koyu çıkar değil mi? Onda da tam ‘Hay bin kunduz’ dedirtecek bir numara varmış meğer, şarabın içine su katmak!
* Daha bitmedi. Çikolatalı sufle çekimleri sırasında sufle sönmesin diye, içine bilye ya da nohut tıkıyorlarmış!
* Bir yemek fotoğrafçısının normal şartlarda cımbız, kulak çubuğu gibi malzemelerle ne işi olur diye düşünürüz değil mi? Ama tabaktaki bir pilavın üzerine rastgele serpiştirilmiş gibi duran bezelye ya da havuçların cımbızlarla tek tek yerleştirildiği ya da tabağa fazla gelen yemek suyunun kulak çubuğuyla temizlendiği tabii ki aklımıza gelmezdi.
KARNIYARIK ÇEKMEKTEN NEFRET EDİYOR
Karnıyarık çekmekten nefret ediyor, ‘Ne yaparsanız yapın kahverengi bulamaç gibi çıkar, o yüzden kıymayı öldürmemek, patlıcanı pişirmemek lazım. Zaten o tür yemekler sizin mutfakta pişirdiğiniz gibi pişirilmez. Kıyma, domates ve soğan ayrı ayrı pişirilir. Sonra fotoğraf için hepsi tek tek patlıcanın içine koyulur. Bir nevi montaj gibi bir şey.’ Dorsay’a göre, fotoğraflanması en kolay yemek mantı. Bir hamburger fotoğrafı için de, 200 ekmek arasından seçim yaptığını, kenarları en düzgün kesilmiş ve susamları en dengeli dağılanı böylece bulduğunu da öğreniyorum bu arada.
(20.Kasım .2005 tarihli Hürriyet Pazar ekinden alınmıştır.)
Evet beni uzun ve zahmetli bir yol bekliyor anladığım kadarıyla.Hele bir de kendi pişirdiğim yemeklerin fotoğraflarını çekeceğimi düşünürsek Sanırım fotoğrafları tam pişmeden çekmeliyim
Bu arada yukarıdaki fotoğraf geçen akşam arkadaşlarıma yaptığım biftekli makarnanın fotoğrafı..Önce bifteklerden başlayalım.Bir gece önceden mutlaka marine ediyorum.Göz kararı biraz zeytinyağı,biberiye,zahter kekik(uzun uzun olan) ve kırmızı şarap marine için yeterli oluyor.Ertesi gün uzun şeritler halinde kestiğim biftekleri yağsız ızgara da 2-3 dakika pişiriyorum.(sadece altı ve üstü kızarana dek,ben bifteği az pişmiş seviyorum,zaten bu mübarek çok pişince tatsız tuzsuz bir şey oluyor) Makarna içinde artık ben yassı spagetti kullanıyorum. Spagettiden yenmesi daha kolay ve daha lezzetli geliyor.Makarna sosu içinse ince ince doğranmış 2 diş sarımsağı biraz zeytinyağında öldürdükten sonra üzerine rendelenmiş iki domates ilave ettim.Domates kaynamaya başlayınca biraz kıyılmış fesleğen ve 1/2 çay bardağı kadar süt (ya da krema zevkinize göre kıvam arttırmak için) ekleyip kaynamaya bıraktım.Haşlanmış makarnayı biraz diri bırakmıştım.Makarnanın suyundan da bir çay bardağı kadar sosa ilave edip makarnayı sosla biraz pişirdim.Böylece sosu içine daha iyi çekmiş oluyor.Servise yakın üzerine diyarbakır lavaş peynirinde rendeledim.Bu peynir çok tuzlu olduğu için öncesinde makarnaya ilave tuz koymamanızı öneririm.Her yerde bulamayabilirsiniz ama tad ve koku olarak baskın ve çok lezzetli bir peynir ve makarnalara çok yakışıyor.Tabağa aldığım makarnanın üzerine biftek dilimlerinden ekleyip üzerine öğütülmüş beyaz biber serptim .Afiyet olsun herkese...
#trenci' tarafından 08.07.2009 15:08:42 tarihinde düzenlendi.
Merhaba
Benim de hazırladığım bir yemek sitem var bu yüzden bu konuyla ben de çok alakalıyım.
Bence yemek fotografı çekerken yemeğe çok da yakınlaşmamak gerekir. Tabak, masa örtüsü ve diğer aksesuarların da fotoğrafta bulunması fotoğrafa estetik katar.
Yemek fotografı çekerken ben kesinlikle flash kullanmıyorum. Çünkü flash tabaklarda parlama yapıyor. Onun yerine gündüzleri çekim yapmayı tercih et ve gün ışığından yararlan.
Eğer yeterince ışık yoksa o zaman makineni sabit bir yere koy ve masa lambası ile yemeği ve çevresini aydınlatarak fotoğrafını çek.
Bir de önemli bir konu fotoğraf makinanda fotoğrafların boyutunu ve kalitesini seçerken en büyük ve en iyisini seç. Böylece bilisayarda kesmen ya da başka bi işlem yapman gerekirse rahat edersin pixel sorunu çok fazla yaşamazsın.
Aklıma gelenler bunlar şimdilik. Ben de yemek fotoğrafçılığı konusunda çok profesyonel değilim ama tecrübelerime dayanarak yazıyorum bunları.
Siteme bakmak için BURAYA TIKLAYABİLİRSİN
Blogunun adresini yazarsan sevinirim
Bir diğer konu da yemeklerin ve tabakların renkleri tezat olsun. Yani bir domates çorbası çekerken kırmızı tabak kullanma ya da karnıyarık çekeceksen koyu renkli tabaklar kullanmak yerine açık renkler kullan. Eğer yayla ya da yoğurt çorbası gibi rengi daha açık yemekler çekeceksen de beyaz tabaklardan kaçın. Böylece hem yemek daha çok dikkat çeker hem de daha estetik görünür
offf ki offf .flaş kullanmadan yemek fotografı çekebilen ustalar.hiç olurmu yada doğru olurmu.en az 5 ışık kaynağına ihtiyaç var.
Ablam hem çok güzel yemek yapar hem de elindeki kompaktla iştah ve iç açıcı fotoğraflar çeker. Sizi ona yönlendirebilirim.
Anladığım kadarıyla biraz olsun iyi bir ışıklandırma var olsun,gerisi tamamen yemeği sunma şekli ile ilgili tecrübe ve estetik gerektiren birşey yemek fotoğrafları.
vallahı hepınıze cevapları ıcın tesekkur ederım. benım blog daha cok yenı. 2 ay bıle degıl.bırde bebegım oldugu ıcın ve senınde dedıgın gıbı maii kopyala yapıstır yapmadan kendı fıkırlerımle yaptıgım yemeklerı sundugum ıcın gulunc denecekkadar kucuk.ama fotograf cekmeyı ogrenme askım cok derınlere dayanıyor. oğlum bıraz buyusede bende kendıme bıseyler katabılsem..
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Yemek Fotoğrafçılığı Makine Önerisi
01 May. 2015, 17:52 b5h3g8
4367724 Eyl. 2020, 12:52
esinyilmaz -
Türk Mutfağı Yemekleri Resimleri Cevapla
08 Ara. 2015, 17:52 prodersler
1344301 Ağu. 2019, 12:57
aa1230 -
-
Yemek Tarifleri Video Çekimi İçin Yardım
06 Eki. 2016, 15:35 xaurus
0237506 Eki. 2016, 15:35
xaurus -