lpd
lpd (üye)
İzmir / Amatör

Shutter Speed Modu ?

Merhaba değerli arkadaşlar ben bu foruma daha yeni üye oldum öncedende fotoğraf çekiyodum ama artık farklı elimde 4 senedir kullandığım sony dsc f828 makina var makina shutter speed modundayken yani analog:s de iken shutter hızını arttırdıkça görüntü kararıyor ISO ayarını arttırmama rağmen fotoğraflar karanlık çıkıyor ne yapmalım?.Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.Saygılar,Sevgiler.....

Tarih: 30 Haziran 2012, 23:33 - İp: 188.***.**2.210
onurozkan
onurozkan (üye)
Bursa / Amatör

Diyaframı açarak dengeyi sağlayabilirsin.

Tarih: 1 Temmuz 2012, 12:27 - İp: 78.***.**5.159
siyahhh
siyahhh (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Enstantane sanırım fotoğraf çekimindeki uyulması gerekli temele takılmışsınız. Şöyle açıklayım manuel çekim sanırım sony de s oluyor burada hem diyafram açıklığı hem de çekim hızı ayarlamak size bırakılmış bir bölüm. Burada hız makinaya diyaframdan ne kadar makineye ışığın gireceğini gösterir hız yükseldikçe objektiften geçen ışık az olacağından resimde kararma olacaktır. BU durumda arkadaşında dediği gibi diyaframı açmak gerekir. Diyafram açıldıkça ışık miktarı kısa zaman da ama fazla miktarda olacaktır. MUsluk gibi düşünün çok açarsanız(diyafram) çok ışık girer açık tuttuğunuz süre bahsettiğiniz hızı temsil eder. Arada dengeyi yakalamak gerekir ben yakalayamadığım için başka ayarları kullanıyorum enstantene öncelikli veya diyafram öncelikli ayarları kullanmak gerekir. eğer siz hızı ayarlamak istiyorsanız enstantene öncelikliye ayarlamanız gerekir bu durumda diyafram açıklığını makine oto ayarlayacaktır. Ancak diyelimki hava kötü ışık az bu durumda hızlı çekmek isterseniz diyafram çok açılmak ister açılcağı maksimum bir açıklık olduğundan ve daha fazla açılmayacğından bu durumda ıso önem kazanır oda ışığa olan duyarlılğı artırmaktır. Iso arttıkça hassasiyet artar kural ıso en düşük olarak kullanılmalıdır sebebi ne kadar düşük iso o kadar temiz net görüntü demektir. Şimdi anlatılandan işler iyice kafanız da karışmış olmalı bu durumda resim nasıl çekilecek. Diyelim ki elle tripod olmadan normal bir aile resmi çekeceksiniz veya manzara bu durumda enstantene hızı çok olmasına gerek yok elinizdeki titremeyi alacak kadar olmalı bu kural olrak objektif uzuluğu ile aynıdır. Diyelim ki 50mm bir objektif kullanıyorsanız en az 1/50 hız olmalı bu durumda hız 50nin altna düşmeden çekilebilir. BU fotoğrafı hız olgusu olmadan çekeceğinizden diyafram öncelikli çekmelisiniz. Makina enstantaneyi kendi ayarlayacaktır. Açık hava olduğunu düşünün ıso 100 de kalsın eğer makina vizöründe enstantene hızı 50 nin altına düşmüşse bu durumda ıso yükseltmek gerekir. Iso arttıkça enstantene oto artar.50 yi yakalayınca veya üstüne geçince resim çekileb ilir. Unutmayın iso en düşükte olması için uğraşmalı. tam tersini düşünelim sizin sorduğunuz enstantane hızlı çekmek istiyoruz motor üzerindeki şahsı görüntüde dondurmak isityoruz enstantane öncelikliye alın 1/1250 bence dondurur bu durumda diyaframı makina ayarlamaya çalışır eğer /1250 ayarladığınnoız da diyafram yazısı yanıp sönerse bu husus sony de nasıl bilmiyorum bu durumda objektif açıklığı yetmiyor demektir. ıso yu yükseltmek gerekecektir. ıso arttıkça diyafram uygun hale gelecektir. Ancak yüksek iso resimde gürültü(fluluk) yapar bu sebeple ben 600 ıso geçmemeye çalışıyorum. Baktınız ıso çok yükseliyor bu durumda hızı azaltmak gerekecektir. Eğer hepsini manuel kullanmak istiyorsanız bu durm da resimçektikçe diğer ayarlarıda değiştireceksizin mesela resim karanlık çıktı diyaframı açın yetmedi ıso yu yükseltin baktınız tüm kurallar uygunsuz birleşiyor mesela hızı objektif uzunluğu gibi ayarladık diyaframı en yükseğe getirdik ıso olabildiğince düşük ayarladık ama resişm karanlık veya karanlık değil gürültülü bu durumda ekipmak resim çekmeye yeterli değildir. Işık yetersiz olduğundan flash kullanmanız gerekecektir. veya odayı aydınlatacaksınız. Arada başka durumlar da varda bunlar ekipman değişiliğine doğru gider o hususlara girmeyeceğim. Saygılar

yukardıda belirmiş olduğum yazı dslr makinalar için geçerli google amcadan makina tipinize baktım sanırım compak bir makina diyafram f 2.0 ve f2.8 arasında değişiyor. Diyafram açıklığını sanırım kendiniz ayarlayamazsınız. eğer ıso yükseltince hala karanlıksa ışık yetersizdir harici ışık kaynağı kullanmalısınız. flas veya benzeri birde enstantene shooter hızını azaltacaksınız

#siyahhh' tarafından 01.07.2012 13:55:09 tarihinde düzenlendi.

#siyahhh' tarafından 01.07.2012 14:05:19 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Temmuz 2012, 13:45 - İp: 217.***.**8.180
lpd
lpd (üye)
İzmir / Amatör

Abi yazmıl olduğun biilgiler için teşekkür ederim zahmet etmişsin ancak ben daha çok acemiyim bana bu olayı azcık özetleyebilirmisin.Teşekkür ederim.Saygılar,Sevgiler....

Tarih: 2 Temmuz 2012, 12:50 - İp: 188.***.**2.221
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

ISO - enstantane - diyafram ucgeni siye birsey var. Sen enstantaneyi (shutter) arttirdikca diger ikisinden birini degistirmen gerekli. Ya ISO'yu arttirman ya da f-stop degerini dusurmen lazim.
Tahminen cektigin ortam biraz karanlik, makinede en dusuk f-stop degerindesin. Boyle olunca ISO'yu bayagi arttirman gerekebilir.
Bak sunu yap: S modunda iken aksam uzeri disari cik. Enstantaneyi oyle ayarla ki F degeri en dusuk olsun (ornegin f2.8). Simdi enstantaneyi yavas yavas arttir. ISO'yu degistirmezsen fotograf surekli kararir. Neden? Cunku f-stop degeri zaten minimumda.

Tarih: 2 Temmuz 2012, 16:00 - İp: 95.***.**6.64
lpd
lpd (üye)
İzmir / Amatör

abim cevabın için öncelikle teşekkür ederim acaba bu sorun makineden mi kaynaklanıyor böyle düşünmemin nedeni ise bugün canon bir makineyi kurcaladım biraz enstanteyi açtım sonuna kadar en hızlıda ama bi damla kararma olmadı anlamadım gitt yav...

Tarih: 2 Temmuz 2012, 23:50 - İp: 188.***.**2.221
bulo
bulo (üye)
İzmir / Amatör

bu bir sorun degil dslr lerin genel ozelligidir enstantane /diyafram/iso kombinasyonlarini ogrenmeniz lazim

Tarih: 3 Temmuz 2012, 15:10 - İp: 88.***.**0.128
lpd
lpd (üye)
İzmir / Amatör

Peki abi o kombinasyonlar nelerdir bana bu kombinasyonlardan örnekler verebilirmisiniz.İlg,nize teşekkür ederim.Saygılar...

Tarih: 4 Temmuz 2012, 13:27 - İp: 176.***.**0.82
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://camerasim.com/camera-simulator/

http://www.dryreading.com/camera/

#ocaklilar' tarafından 04.07.2012 13:47:22 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Temmuz 2012, 13:43 - İp: 176.***.**3.207
siyahhh
siyahhh (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

bir link de ben vereyim buradan da hangi ayarda nasıl bir çekim alacağınızı görebilirsiniz
http://www.dijitalakademi.com/camsim.asp

Tarih: 5 Temmuz 2012, 14:08 - İp: 88.***.**6.233
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı

"elimde 4 senedir kullandığım sony dsc f828 makina var"

"4 yılda bu kadar yol aldım" diyorsun yani...
ne işin var S moduyla, al P moduna yada A'ya, öyle çek...
ne sen uğraş, ne de başkaları...

Tarih: 5 Temmuz 2012, 20:58 - İp: 94.***.**4.49
  • 1