cakirtr
cakirtr (üye)
İstanbul / Meraklı

Sadece Odak Noktasını Nasıl Netlerm

Selam, fotoğrafçılığa yeni başladım. Resim çekerken sadece arka tarafı buğulu gösterebiliyorum ancak asıl istediğim sadece istediğim objeyi netleyerek, aynı zamanda o objenin ön bölümdeki nesneleri de buğulu göstermek istiyorum. bunun için nasılbi diyafram ve enstantane ayarı yapmam geekir. veya başka ne yapabilirim. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinrim. Şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 11 Mayıs 2008, 12:39 - İp: 78.***.**1.189
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Öncelikle elinizdeki makineyi bilmek gerekir..

Eğer odak uzaklığı değşşebilen bir makine ise resmi ortalaın ve yarım basınız..Makine muhtemelen odaklamak istediğiniz merkezde ise ona odaklanmış olacaktır..Sonra parmağınızı kaldırmadan basmaya devam ediniz..

Kolay gelsin

Tarih: 11 Mayıs 2008, 13:15 - İp: 212.***.**2.139
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Makineyi ben de öğrenmek istiyorum eğer ki bir SLR ise spot odak çekimle ortadaki objeyi netlemek ve açık bir diyafram seçmek(f/2,f/2.8 gibi çekim düzlemine göre f/8 de bile) ardındaki ve berisindeki fotoğrafın buğulu olmasını sağlar.

Tarih: 11 Mayıs 2008, 13:46 - İp: 144.***.**0.132
cakirtr
cakirtr (üye)
İstanbul / Meraklı

cevaplarınız için teşekkür ederim. makinem cann s5

Tarih: 11 Mayıs 2008, 14:54 - İp: 78.***.**1.215
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

s5de degişebilen odak noktası olması lazım..
yanı lcd de gorunen ve odaklandıgında yeşile donen kare hareket ediyor..focus seceneklerine bakın..
odak yapacagınız yerı yon tuslarıyla lcd uzerınden secip normal sekilde fotograf cekiyorsunuz..

Tarih: 11 Mayıs 2008, 18:49 - İp: 88.***.**3.103
cakirtr
cakirtr (üye)
İstanbul / Meraklı

çok teşekkür ederim hepinize. yine sorumlarımla görüşmek üzere. herkese selamlar...

Tarih: 11 Mayıs 2008, 19:16 - İp: 78.***.**1.215
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Merhabalar, konudu okudum da mavi izci arkadaşımızın "...ortadaki objeyi netlemek ve açık bir diyafram seçmek(f/2,f/2.8 gibi çekim düzlemine göre f/8 de bile) ardındaki ve berisindeki fotoğrafın buğulu olmasını sağlar." şeklindeki cevabına takıldım biraz. Çünkü ben bunun tam tersi olması gerekiyor diye biliyorum. Yani "Ne kadar kısık diyafram, fokus alanı dışında o kadar fluluk. " şeklinde bir kanıya sahibim. Bu konuda eğer yanlışsam yanlışımı düzeltmek adına başka arkadaşlar da fikirlerini yazarlarsa çok mutlu olurum. Saygılarımla...

#y.a.t.' tarafından 11.05.2008 20:21:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Mayıs 2008, 20:16 - İp: 85.***.**4.38
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

y.a.t kısık diyafram derken mesela 16, 8e gore kısık bir diyaframdır..
yapraklar daha cok kısılır..

diyafram acık oldukca yani sayı azaldıkca alan derinligide azalır..flu alan artar..

Tarih: 12 Mayıs 2008, 05:38 - İp: 88.***.**3.103
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Gaijin cevap için teşekkür ederim. İnanın çok makbule geçti. Ben alan derinliğindeki fluluk ile karenin fokus alanı dışındaki fluluğu eşanlamlı gibi düşünüyor, diyaframı olabilildiğince kısıp "bokeh" çekmeye çalışıyordum. Olmuyordu tabii ki, cevabınızdan sonra f:2.8 le denedim oldu gibi. Hatta bu yanlış kanı yüzünden bir iki yorumumda saçmalamışım sanırım. Dönüp düzeltmem lazım. Ama o yorumlarda da kimse uyarmadı beni. Neyse, teşekkürler gaijin, çok teşekkürler...

Tarih: 12 Mayıs 2008, 11:40 - İp: 88.***.**2.45
  • 1