Fotoğrafçılık Forumları
Raw Formatı Nedir
selam dostlarım daha bu işe yeni bulaşmış birisi olarak eos 350d gibi bir makine ile başladım.makinenin özellikleri arasında raw formatı ile çekimde bulunuyor.ama ben raw formatına alıp çekmeme rağmen bilgisayarda yine jpeg olarak görüyorum bunu nasıl raw formatına dönüştürücem.ve nedir bu raw bana ne tür bi yarar sağlar.şimdiden ilginize teşekkür ederim
birde şunu söylemek istedim az önce makinenin resim kalite ayarını raw yaptım aldım fotoğrafı yine bilgisayarda acdsee programında jpeg olarak görünüyor acaba sorunmu var yoksa benmi beceremedim
Raw formatı dijital makinalarda ham görüntü kaydı -yani bir nevi nefatif- olarak biliniyor-muş.Raw formatı ile çektiğimiz resimleri daha sonra bir program ile, contrast, renk, keskinlik, ışık vs yönlerden değiştirebiliyoruz.
Canon 350D bildiğim bir makina değil.ama mantığım bana raw seçeneğini seçmiş olmanız halinde raw olarak çekim yapmanız gerektiğini söylüyor.Mümkünse bir başka programda deneyin. Ben ben FZ30da raw olarak çektiğim resimleri raw shooter ile işleyebiliyorum.
350d kullanıyorum.
çekim modu olarak raw+jpeg seçerseniz. çektiniz kareden bir adet jpg ve bir adet raw dosya olarak alırsınız. yanlız 350d raw formatındaki dosyalrın uzantısı raw değil. cr2 olarak adlandırır. acdsee bunların ikon u jpeg benzeri gibi yapar ama dosyanın özelliklerine baktığınızda uzantısı cr2 dir.
peki nedir bu raw veya cr2 dosyası..
her kompak ve dslr makine fotoğraf çektikten sonra bazı filtrelerden geçirir. bunlar renklendirme (saturation) ,ışık açma(brighness), keskinleştirme (sharpness), parlaklık (contrast) gibi bileşenleri uygular ve jpeg olarak sıkıştırarak (burda biraz kaliteden ödün verir) sizin memory kartınıza kayıt eder.
işte raw veya cr2 dosya ise bu bileşenlerin hiçbirisinin uygulanmamış halidir. yani fotoğrafın ham hali. raw çekim yapar iseniz. yukarda bileşenleri sizin uygulamanız gerekir. makine bu işi yapsın ben niye raw çekip uğraşayım diye düşünmeyin. çünkü raw dosya üzerinde profesyonelce çalışmak makineden daha iyi jpeg dosyası oluşturabilirsiniz demekdir. her makine raw çeker sonra post processing işlemini uygular... Post processing = yukarda bahsettiğim bileşenler...
makinenin uygulayacağı post processingi bir kenara bırakın siz raw kayıt edin sonra post processing 'i profesyonel bir program ile siz yapın. farkı göreceksiniz.
ben genelde jpeg+raw çekerim. sonra beğendiğim kadraj 'ları raw dosya üzerinde post processing yaparak daha iyi hale getiririm..
unutmayın başarıya giden yolda herşey mübahdır. Photoshop kullanmak ayıp değildir. kullanmamak çağ dışıdır unutmayınki post processing 'i siz yapmazsanız makineniz yapıyor jpg olarak..
birde raw çektiğiniz dosyaları bilgisayara indirmek için canon 'un programını kullanın. cr2 dosyalarını windows çekemiyor. canon programı ile bilgisayarınıza aktarmanız gerekiyor
http://www.kesfetmekicinbak.com/foto_atlas/digital_foto/02508/
bu konuda çok detaylı bir yazı için yukarıdaki linke bakabilirsiniz.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
D7000 Otomatık Modda Cekım Yapmama Nedeni Nedir
05 Eyl. 2024, 22:41 e.koksal
369306 Eyl. 2024, 18:13
mete007 -
Telif Hakkı Nedir Telif İhtarı Nedir Content Id Ne
11 Eyl. 2022, 16:14 prodersler
070111 Eyl. 2022, 16:14
prodersler -
-
Ziraat Bankası Sanal Kart Oluşturma Sanal Kart Nedir?
16 Mar. 2022, 19:21 prodersler
0104116 Mar. 2022, 19:21
prodersler -
Camera Raw Filtresi Presetsleri Photoshop'a Nasıl
01 Mar. 2021, 11:55 prodersler
0326001 Mar. 2021, 11:56
prodersler -
Premiere İle Lyrics Edit Nasıl Yapıır Lyrics Nedir Lyrics Şa
06 Eki. 2020, 19:06 prodersler
0131806 Eki. 2020, 19:06
prodersler -
Hes Kodu Nedir Hes Kodu Nasıl Alınır Cep Telefonunda Sms,