tutastes
tutastes (üye)
İstanbul / Meraklı

Ormandaki Piknik Alanında Fotoğraf Çekme

Merhaba,

Acemi biri olarak öğrenmeye çalışıyorum çok az bir şeyler öğrendim ama yine gerçek alanda heyecan yapıyoruz ve hemen otomatiğe alalım ne olur ne olmaz diyoruz.

Tabi siz ustalar ortama bakar bakmaz diyafram, estantane, ISO gibi değerlerin ne olacağını anında yorumlayabiliyorsunuz ama biz öyle olamadın köy pikniği yapacağız telefisi yok elimizden geldiği kadar güzel fotoğraf çekmek istiyorum sizce elde çekim için diyafram nerelerde olmalı? estantane nerelerde olmalı? ISO nerede olmalı?
Ağaçlar içinde insanlar masalarında yemek yiyecekler oturacak horon oynayacak vs

Fikir verebilirmisiniz?

Tarih: 15 Nisan 2015, 19:34 - İp: 78.***.**4.238
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

otomatik modda çekin.. çektiğiniz fotonun exif değerine bakın aynı ayarı manuelde verip bir daha çekin.. farketmeyecek. makine size söylüyor zaten ne yapacağınızı..

a modunda (av) modunda da hata yaptırmaz.

Tarih: 16 Nisan 2015, 16:27 - İp: 88.***.**4.43
tutastes
tutastes (üye)
İstanbul / Meraklı

geçen seneki piknikte çektiklerime baktım hepsi f/4 bir tane f/3,5 vardı, saniyeleri 1/60,1/80,1/100, ve 1/200 değerler var, ISO değeri yok

Bir profesyonel fotoğrafçı hangi değerlerde çekerdi? tabi bire bir olmazda en azından o değerin civarında dolaşırdık, artık otomatik çekmeyelim bilerek çekmeye başlayalım ama biz tabi sizler gibi olamayız.

Tarih: 16 Nisan 2015, 19:39 - İp: 78.***.**4.238
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

bakın açık ve net olarak şunu diyeyim aynı şartlarda aynı anda lensin 1 cm sola veya bir cm sağa bakarkenki çekimde bile şartlar değişiverir. mesela güneşte gözlere gölge düşer göze netleme ile parlayan elmacık kemiğine netleme arasında bile fark vardır çünkü ışık farklıdır.. gündüz zaten isoya pek gerek olmaz genelde.. 100 de kalsa da olur. ama profesyonel şöyle çekerdi böyle çekerdi yerine, şartların gereği şöyle yapılmalıydı denebilir. size tekrar tavsiyem otomatik modda çekin ve exiflere bakarak kendinizi eğitin..
otomatik mod aceminin en büyük dostu ve hocasıdır.. sakın pro makine aldın manuel çekmelisin laflarına gelmeyin.. öğrenene kadar oto mod veya a modu iyidir..kadraj ve kompozisyon kurallarına uymak daha önemlidir.sizi iyi fotoğrafçı yapacak öncelikli şey kompozisyondur.

Tarih: 17 Nisan 2015, 09:35 - İp: 88.***.**4.43
tutastes
tutastes (üye)
İstanbul / Meraklı

Ben profesyonel fotoğrafçı olmayı planlamıyorum ama meraklı olduğum için çekerkende düzgün çekeyim diyorum ama kendime güvenemiyorum gerçek alanda hemen otomatiğe alıyorum bi manuele alıp çekme cesareti gösterebilsek inşallah başarırız tabi bize göre.

Benim Canon G7 var ayarları şu
SCN burada he alan için seçenekler var ama bunları gerçek alanda denemekten çekiniyorum
AUTO en çok kullandığım
P bunu anlayamadım
TV estantane önceliği
AV diyafram önceliği
M bu tam manuel galıba
C1 ve C2 bunlar galıba kendi ayarını kaydetmek
C2

Şöyle bir soru sorayım
Bir çok yerde otomatik çekmeyin AV kullanın diyorlar
Madem otomatik çekmeyin AV kullanın derken manuel çekin anlamına geliyor galıba, neden M bunu değilde AV bunu kullanın diyorlar?

Tarih: 17 Nisan 2015, 15:18 - İp: 78.***.**4.238
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

sorular bitmez eğitim şart.

av modu oto moda yakındır. diyafram ve isoyu değiştirebilirisiniz. diyafram derken 50mm f: 1,8 gibi bir lens varsa işe yarar 18-55 3,5 4,5 gibi bir lenste zaten makine zumun izin verdiği f değerine mecbur geçer.yani sadece iso değiştirebilirsiniz o da gündüz gerekmez pek.(birileri çıkıp şu da var bu da var diyebilir kısaca yazdım ben)

siz bütün bu konuları önünüze alıp kafanızı karıştırmayın av modu ya da oto modda çekin şimdilik. bol bol makale okuyun. bir kitap dolusu bilgiyi sne iz sorabilirsiniz ne de insanlar cevaplayabilir.ne de cevaplardan bir şey anlayabilirsiniz.foto işi uzun soluklu bir iştir. bir iki soru ile çözemeyiz

kadraj ve kompozisyon daha önemli sizin için şu aşamada.. internetten kompozisyon kuralları okuyun önce..

Tarih: 20 Nisan 2015, 16:16 - İp: 88.***.**4.43
tutastes
tutastes (üye)
İstanbul / Meraklı

Denemeler yapıyordum zum yapınca diyafram değeri yükseldi ve düşürülmüyor meğer ondan. "kompozisyon kuralları" bunu araştırıp okuyayım.

Teşekkürler

Tarih: 20 Nisan 2015, 23:36 - İp: 78.***.**4.174
tutastes
tutastes (üye)
İstanbul / Meraklı

Aslında şunu araştır bunu araştır daha doğrulara beni götürür sizin dediğinizi araştırdım okudum bende DISP düğmesindeki bu kare çizgiler ne işe yarar diyordum şimdi öğredim teşekkürler. https://fotografabaslangic.wordpress.com/2012/04/08/fotograf-kompozisyon-kurallari/

Tarih: 20 Nisan 2015, 23:52 - İp: 78.***.**4.174
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Köy pikniğinde otomatik modda çekim yapın. İleride diğer modlara geçersiniz.

Tarih: 21 Nisan 2015, 21:31 - İp: 195.***.**7.212
tutastes
tutastes (üye)
İstanbul / Meraklı

yok ustam 2006 dan beri otomatik çekiyorum. Ben manuel çekemem, öğrenemem diyerek cesaretim yoktu ama artık cesaret göstermek lazım, makaleler okuyorum, viideolar izliyorum ufakta olsa birşeyler kaptım denemeler yapıyorum olacak inşallah, şimdilik çekeceğim yere baktığımda şu ayarlarla çekilir diyemiyorum ama bir kaç deneme ile bana göre iyisini bulup çekerim inşallah.

Dün izlediğim videolarda otomatik çekimlerde odaklanma çekmek isten nesnenin dışında arka planda bir şey odaklanabilir buda asıl çekmek istediklerimizi net çekemeyiz dedi yanı bu videoda çok şey öğrendim.

Tabi bunları öğrenince, eskiden Ayder yolunda bir balık rostorana bacanak ile gittik ala balık yiyoruz garsona bir fotoğrafımızı çek dedim makineyi verdim çekti net çıkmadı bir daha bir daha yok yok şimdi bunları öğrenince resme baktım meğer oturduğumuz yerin bir arasında dere görünüyor orada daha çok ışık var makine oraya odaklanıyor bizi dikkate almıyor, tabi şimdi öğrendim, biri yazmıştı kesinlikle otomatikte fotoğraf çekmeyin diye, doğru demiş.

Bunun gibi öreneklerim var ders almaya çalışıyorum.

#tutastes' tarafından 22.04.2015 13:25:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 22 Nisan 2015, 13:24 - İp: 78.***.**4.174
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

bunun nedeni çok noktadan odaklamanın açık olması bunu menüden değiştirip tek noktaya getiriseniz o noktayı yön tuşları ile istediğiniz yere kaydırıp sadece istediğiniz yeri netleyebilirsiniz.

Tarih: 22 Nisan 2015, 14:59 - İp: 88.***.**4.43