krakatau
krakatau (üye)
İstanbul / Amatör

Objektifine Göre Diyafram Ayarı

Alan derinliği ve diyafram açıklığı halkası olmayan objektiflerde netlemeyi nasıl yaparız ? (İstenilen mesafenin flu ya da net çıkması gibi)

Tarih: 21 Temmuz 2009, 19:00 - İp: 85.***.**6.103
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Objektiflerde alan derinliği halkası diye bir şey yoktur . Zoom ve focus halkası vardır - bazılarında da ilave diyafram halkası bulunur .

Diyafram halkası yoksa diyafram ayarını - lens makinaya uyumlu ise - gövdeden yaparsınız .

#paperman' tarafından 21.07.2009 22:51:38 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 21 Temmuz 2009, 22:51 - İp: 96.***.**9.175
krakatau
krakatau (üye)
İstanbul / Amatör

gövdeden yaptığımızı biliyorum, ne kadar mesafenin net ne kadar mesafenin flu çıkacağını nasıl anlarız ?

Tarih: 22 Temmuz 2009, 00:12 - İp: 85.***.**6.103
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Çoğu DSLR'de objektifin sağında veya solunda Depth of Field preview ( Alan derinliği önizleme butonu vardır . Diyaframı seçtikten sonra ona basarak hangi aralığın net çıkacağını görebilirsiniz ( ışık durumu yeterli ise ) .

DOF düğmesi yok ise , internetten o lens ile ilgili alan derinliği tablosu bulmaya çalışabilirsiniz veya deneme yanılma metoduyla değişik diyafram ve focal uzunluklar deneyerek çekebilirsiniz .

Tecrübe kazanıp lensinizi tanıdıkça , hangi aralığın net çıkacağını tahmin edebileceğinizi ve başka bir metoda gerek duymayacağınızı göreceksiniz .

Tarih: 22 Temmuz 2009, 01:31 - İp: 96.***.**9.175
masteroff
masteroff (üye)
Ankara / Amatör

Güzel paylaşım paperman.Eline sağlık...

Tarih: 22 Temmuz 2009, 03:33 - İp: 94.***.**2.232
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Fotoğraftaki tablo işinize yarayabilir.

Tarih: 22 Temmuz 2009, 08:51 - İp: 88.***.**0.156
krakatau
krakatau (üye)
İstanbul / Amatör

Bu tabloyu biliyorum, ama neden f.2.8 5 ve 6. metreleri net çıkartıyor. Formülü nedir ?
f.2.8 ne anlama geliyor ?

Tarih: 22 Temmuz 2009, 10:54 - İp: 88.***.**0.181
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

O tablo genel bir fikir versin diye ..... Her focal uzunluğa gore ve her uzaklıga gore değerler değişir .

Belirli bir formulu yok diye kabul edin ( vardır mutlaka sayfalar süren bir formulü ama sizin ve benim optik bilgim onu çözmeye yetmez ) - optik kuralları böyle diyelim . Eski lenslerin üzerinde alan derinliği gosteren çizgiler vardı fikir versin diye ama artık onlara da pek rastlanmıyor .

Diyafram açıklığının ne manaya geldiği gibi seyleri biraz da siz araştırıp ögrenin Bunlar artık temel bilgiler ve ulaşılması çok kolay .

Tarih: 22 Temmuz 2009, 11:44 - İp: 96.***.**9.175
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Optik ve elektrik en sıkıcı fizik konularıdır benim için buna rağmen fotoğrafçılığı severim.Matematiksel olanını değil de ışık ile ilgili olanını severim.Size de bunu tavsiye ederim. Şurada daha ayrıntılı bir link var hesap yapabileceğiniz.

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Tarih: 22 Temmuz 2009, 12:02 - İp: 212.***.**2.2
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

deneme yanılma

Tarih: 22 Temmuz 2009, 15:04 - İp: 88.***.**3.62
  • 1