Fotoğrafçılık Forumları
Netlik Almak İstiyorum
fz5 aldım ve bayadır kullanıyorum altından girdim üstünden çıktım ama net bir fotoğraf alamıyorum lütfen yardımcı olun
hayırlı olsun makinen
şimdi net fotoğraf almanın koşullarından biri perde hızıdır yani shutter speed'dir.
yüksek perde hızlarında bir sorun yaşamazsın 1/250 gibi mesela, ama düşük perde hızlarında 1saniye gibi fotoğraf titrek çıkar,ya makineyi bir yere sabitlemelisin yada tripot kullanmalısın. ev içi çekimlerini,gece çekimlerini elde çekmeyi unut, ya flaş kullan yada tripot.
2. olarak netliği etkileyen şey focusdur.ilk olarak deklanşöre yarım basıp makinenin focus yapmasını beklemelisin,focus onay sinyalini aldıktan sonra deklanşöre tam basıp fotoğrafı çekebilirsin, sen beklide direk deklanşöre tam basıyorsun o yüzden fotoşlar net çıkmıyor olabilir.
bir örnek fotoğraf koysanda sorunu tam anlasam aslında,
#magnat' tarafyndan 08.10.2006 11:28:35 tarihinde düzenlendi.
Netlik öyle gidip parayla alınmıyor ki hocam... Ne yaparsın... Mesela beni ele alalım... Yaş ilerledikçe makina titremesi de doğru orantılı ilerliyor (alzahimer kadar değil ama gençlikteki gibi de sağlam duramıyoruz...)Objektif açıklığı (diyafram) ve pozlama süresi (enstantane) ile durumu bir nebze kurtarmak söz konusu olsa da neticede ışık koşulları elvermiyor ise yapılacak tek şey... Titretmemek... Titretmemek ... Titretmemek.. Arkadaşlar titrek titrek çekip sonra yok Canon S3 te netlik sorunu yok D 80 de keskinlik sorunu deyip deyip konu açıyorlar...Kendilerindeki vbrasyon sorununu hiçe sayan bu konulara da gülmekten başka yapacak bir şeyimiz yok... SLR makinalarda objektifin çekim aralığı ve optik kalitesi netliğe çok etki eder.. Titreşim önleme sistemleri de bir kaç poz kurtarır olayı...Ancak sana şunu açık seçik ifade edeyim bundan emin ol..SLR like ve benzeri kategorilerde biribirinin klasmanındaki makinaları sabitleyerek uygun pozlama ayarlarını ve netlemeyi yaptığında farklı makinalardan cçekilmiş iki fotoğrafı süpermen gelse zor ayırır. Bu konularda açılan netlik sorunu tamamen hayalidir... Çoğu zaman subjektiftir... Bilimsellikten ve kontrolü deneyden uzaktır... Makinanı al bir güzel sabitle sonra net çektiğine inandığın başka bir makinanın aynı koşullarda çekilmiş sabitlenmiş bir fotoğrafına bak (en az on farklı çekim koşulunda )hangi makinada çekildiğini bilmeden fotoğrafları karşılaştır. Hala fark görüyorsan ve en az sekiz fotoğrafın diğerine göre daha az net olduğunu ve bu fotoğrafların da tamamının senin makinadan çıktığını düşünüyorsan doğruca servisin yolunu tutabilirsin... Ama eminim böyle bir şey yaşanmayacaktır. Sana dijital makinalardaki ntlik sorunun nedenini iki cümle ile açıklayayım ister misin? İnsanlar çok para verip baba makinalar alıyorlar ve sonra da temelde çok farkı olmayan daha alt sınıf bazı makinalarla aynı koşullarda çekilmiş fotoğraflarda resim karşılaştırması yapıyorlar... Sonuç hüsran.... Çok şey bekliyorlar.. Üstün ve pahalı makinalar ve lensler farklarını özel koşullarda belli eder... Gidip gün ışığında otomatik modda fotoğraf çekip makinanı yargılarsan pek doğru olmaz.. Ferrari alıyorsun sonra şehir içinde kullanıp yanındaki hacı muratla bir sonraki lambada karşılaşınca verdiğin paraya lanet okuyorsun... Sedece görünüş için bu parayı verdim diyorsun... Olmaz tabii.... Yanlış bir yaklaşım...Dijitalin icadı ile uygun ışık koşullarında fotoğraflar arasındaki fark o denli kapandı ki, çok hafif bir titreme yani senin ayağını debriyajden bir saniye geç çekmen hacı muratın seni geçmesi anlamına geliyor... İyi araba iyi pilotaj vi iyi pis ister... Çoğu arkadaş ferrarilerine binip aileleriyle kır gezmesine gidiyor... Yazık oluyor tabii...
ozzy baba süper açıklamışsın olayı hele ferrari örneği cuk oturmuş
Ozzy Baba, bence de çok güzel açıklamışsınız. Ben bile dediklerinizden ders çıkardım. Ağzınıza sağlık.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
-
-
Lisedeyim Ve Fotoğrafçı Olmak İstiyorum.
07 Ağu. 2011, 15:48 teferrac
52158010 Nis. 2021, 17:26
clasic -
-
Evde Vesikalık Çekmek İstiyorum
11 Şub. 2020, 14:02 cihat çapa
10516821 Eyl. 2020, 17:10
kadir_150 -
Kupa Baskısı Hakkında Bilgi İstiyorum
11 Oca. 2020, 13:26 speedtroller
1218019 Haz. 2020, 11:38
cem123 -