Fotoğrafçılık Forumları
Manuel İsik Ölcümleri ?
Merhaba,
Bende fotograf cekmeye yeni baslayanlardanim. Bende Canon Eos 1000d var ve simdiye kadar bircok AV ve TV Modlarinda cekimler yaptim. Fakat Manuel-Modunda ayarlamalari pek yapamadigimdan istedigim cekimleri yapamiyorum.
Özellikle Isik ölcümünü ve kontrast ayarlamasini yapamiyorum.
Bu konuda bircok kitap okudum ve hàlà okumaktayim.internette bu konuda aramalar yaptim ve hicbir bulguya rastlayamadim.
Benim ögrenmek istedigim cekecegim nesnede o gizemli isigin nasil ölcümünü yapmam gerektigi ve hangi degere göre yapmam gerektigi.
Örnek verecek olursam,
mesela günesli bir günde hafif karanlik odadan iceri sizan günes isiginin o gizemli anini yakalamak gibi.
okuduklarimdan anladigim kadariyla kontrasti bol nesnelerin cekimine spot posometreyle ölcüm yaparak, önce en aydinlik yeri ölcüyoruz daha sonra en karanlik yeri ölcüyoruz. Orta ayarina getirip cekim yapiyoruz. Buraya kadar tamam
Fakaaat;
Diyafram ve perde hizini neye göre ayarliyoruz. Isik ölcümünden öncemi yoksa sonrami. orta ayari bulmak icin hangi degerle oynuyoruz. Diyafram mi yoksa perde hiziylami (bu soru sekli pek mantikli olmadi ama ;-) herhalde anlasilir.
Bana bu Manuel modunda nasil ayar yapilir. nasil ise baslanir sirasiyla anlatirsaniz cok yardimci olmus olursunuz.
simdiden hepinize cok tesekkür ederim.
#whispers' tarafından 04.02.2011 09:14:20 tarihinde düzenlendi.
öncelikle şunu belirteyim enstantene ile perde hızı aynı şey.
İkincisi ise enstantene öncelikli kipi kullandığınız yer var diyafram öncelikli kipi kullandığınız yer var. diyafram değerini ne kadar düşürürseniz rakamsal olarak içeri o denli fazla ışık girer ve o denli arka taraf fluğ olur.siz kapalı bir havada çekim yaparken yeterli derecede ışıktan yararlanmanız için diyafram değerini düşürmeniz gerekir.bu esnada diyafram öncelikli modu kullandığınız için makine enstantene ayarını otomatik olarak ayarlayacaktır. örneğin şelale çekiminde ise suyun sanki kayıyormuş gibi görünmesini sağlamak içinde enstantene öncelikli modu kullanırız.yani perdeyi oağandan daha uzun süre açık bırakırız.ne çok fazla ne çok az.onun ayarınıda çekim yaptıkça profesyonelleşeceksiniz.bu modda da diyafram ayarını makine otomatik yapar.
http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=47990
bu linkide de faydalı şeyler bulabilirsiniz.
Verdiginiz yanit icin tesekkür ederim.
Enstantene ve perde hizinin ayni oldugunu yazimi yayimladiktan sonra bende ögrendim. ve yazimi düzelttim
Enstantene ile Diyaframi kasit etmistim.
Ben enstantene ve diyafram öncelikli kiplerde cekimler yapabiliyorum.
Fakat bu yarim otomatik Modlarda cekimleri yapmak icin yukarida vermis oldugum Örnege göre gidersek isik degerini güzel dengelemek gerekiyor. Iste burada yarim otomatik Modlar pek ise yaramiyor.
Böyle yari karanlik veya yari aydinlik ortamlardaki kontrasti tam olarak nasil ölcmemiz gerektigini ögrenmek istiyorum.
Mesela önce yarim otomatik Modtami ölcümler yapiyoruz, bunlari daha sonra Manuel Moduna aktariyoruz.
Kameranin icindeki Pozometreyi Manuel Modta Nasil ve neye göre ayarliyoruz.
Daha dogrusu isin uygulamasi nasil oluyor, benimde ögrenmek istedigim bu.
#whispers' tarafından 04.02.2011 09:15:03 tarihinde düzenlendi.
Sorunuza cevap olmayacak biliyorum ; sadece bir yanılgınızı düzeltmek istiyorum.
Yarı aydınlık yarı karanlık , dengesiz ışıklı kadrajları doğru pozlamakta çözüm , Manuel çekimden ziyade ne yapılması gerektiğini bilmekte . Biliyorsanız , istediğinizi , makinaya otomatik modlardan birinde ( S , A ) de yaptırabilirsiniz .
Sonuçta manuel pozlama yaparken aynı pozometre ile ölçüm alıyorsunuz ; gidip ayarları elinizle değiştiriyorsunuz .
Otomatik çektiğinizde ise , aldığınız ölçüme bakarak ayarları makina otomatik seçiyor . Ne yapacağınızı biliyorsanız makinanın "pozlama telafisi" ayarları da size müdahele imkanı veriyor .
Yani mesele ayarı " nereye/nerelere göre " yaptığınızda . Alakasız bir yerden pozlama ölçüp makinanızı MANUEL ayarlarsanız yanlış çıkabilir , ölçüm noktanız doğru ise , full OTOMATİK' te çektiğiniz fotoğraf kusursuz olabilir .
----------
Özetle diyeceğim , doğru pozlamanın yolu , doğru pozlama NOKTASININ/LARININ nerede olduğunu bilmekten/bulmaktan olmaktan geçer . Çekimi ister Manuel yapın , ister Otomatik - farketmez ...
Manuel ayarlara yönelerek ile çözüm bulmayı ummaktan vazgeçip , pozlama modlarını ( nokta/matrix vs ) iyice okuyup , hepsinin neye yaradığını / çalışma mantığını öncelikle öğrenmenizi tavsiye ederim .
Sonrasında ister manuel , ister otomatik çekersiniz - farketmez ...
Hepinize vermis oldugunuz cevaplardan dolayi tesekkür ederim.
Galiba "paperman" in dedigi gibi önce düsünce tarzimi degistirmem gerekecek.
cok tesekkürler
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Nikon Manuel de Otomatik de Odaklamıyor
15 Oca. 2020, 20:05 mehmetkurtull
0224915 Oca. 2020, 20:06
mehmetkurtull -
Manuel Mod Kullanımı Nasıl Yapıcam?
23 Ağu. 2017, 00:37 siriuss
2528219 Nis. 2018, 14:32
sezencagla -