uzakgiden
uzakgiden (üye)
İstanbul / Meraklı

Lumix Fz50 İle Makro Çekim Yardımı

Merhaba,

(Umarım konuyu doğru yere açıyorumdur , aksi halde modlar taşıyabilirler.)

Daha çok amatör seviyedeyim , bir fz50 aldım ve onun ayarlarını yeni yeni keşvetmeye çalışıyorum.

Biliyorsunuz bahar dolayısı ile belediye lale ekimine başladı , bu benim makro çekim denen olayı öğrenmem için iyi bir fırsat olabilir. Birkaç deneme yaptım ama çok vasat resimler çektim. Hernekadar DSLR makina kullanmasamda , yinede FZ50 hiç yabana atılacak bir cihaz değil , bana lütfen makro ayarlarında tavsiyede bulunurmusunuz , gündüz açık havada takribi 15-20 cm mesafeden çekim yapıyorum.
Ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.

Tşk.

Tarih: 30 Mart 2007, 07:49 - İp: 213.***.**3.20
artisferdi
artisferdi (üye)
İstanbul / Amatör

Merabalar..

forumda aratırsan FZ 50 die,mütis sonuçlara ulaşanlar var...Tekniklerini vs de yazıyordu .Hatta yanlış mı hatırlıyorum bilmiyorum ama bu kişilerden biri pazarbey di sanırım.Şöyle de bi link eklemişim pc ye o yazılardan alıntı
" http://bugmacros.com/macro/fly/ ".

Tarih: 30 Mart 2007, 19:44 - İp: 85.***.**5.188
aday74
aday74 (üye)
İçel / Amatör

sanıyorum FZ50 nin makro mesafesinin 5 cm. makor meraklıları için bu mesafenin iyi olduğunu söylemek zor. buna rağmen 5 cm. ve daha uzak makro çekimlerinde iyi sonuçlar alınabilir. çünkü FZ50 iyi makine gerçekten. makro çekimlerde ışığa fazlaca ihtiyaç duyulduğundan açık diyaframda çekim yapmak iyi olur.(2.8 gibi) isterseniz ayrıca makro lens alma şansınız da var. böylece 5 cm yi 1 cm ye kadar indirebilirsiniz.unutmadan varsa bir de üç ayak kullanılmalı bence, koyal gelsin

Tarih: 1 Nisan 2007, 17:15 - İp: 88.***.**4.208
uzakgiden
uzakgiden (üye)
İstanbul / Meraklı

cevaplar için teşekkür ederim. diafram ayarında bir sıkıntım var , deklanşöre yarım basılı iken ön ayar düğmesiyle yapılıyor , ama ben pek beceremiyorum , epey zor bir şekil oluyor parmaklarım bükülüyor , bunun başka yolu yokmudur??

Tarih: 2 Nisan 2007, 11:17 - İp: 213.***.**3.20
tamigo
tamigo (üye)
İstanbul / Amatör

Diyafram ve perde ayarlarını M modunda yapabilirsin...

#tamigo' tarafından 02.04.2007 19:03:51 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Nisan 2007, 19:03 - İp: 88.***.**9.124
uzakgiden
uzakgiden (üye)
İstanbul / Meraklı

beyler ilk denememi yaptım ama dosya ebatı 3 mb felan ( jpeg ) bunu nasıl buraya yayınlayabilirim?

Tarih: 3 Nisan 2007, 14:27 - İp: 213.***.**3.20
aybarsone
aybarsone (üye)
İstanbul / Amatör

selam uzakgiden.bu bilgiler için fazla uzakalara gitmene gerek yok. fz50 ilk izlenimlerim diye forumda arat orada bu konuyla ilgili bilgiler bulabilirsin. 1cm 3cm mesafeli makro çekim palavralarına da kanmamak gerekir. objektifin ile kapatmış olduğun bir nesneyi hangi ışıkla çekeceksin sorarım?... ancak ek lensler ile rahatlıkla uzaklaşarak, 20cmlere 30 cmlere kadar, rahatlıkla makinenin 3cminden 5cm inden katbekat yakınlaşarak makrolarını çekebilirsin. ne böceklerini kaçırırsın ne de ışıkla bir sorunun olur. diğer yandan flaş kullanacak olsan 5cm yaklaşmış olduğun fz50 de bile objektifin gölgesi ile karşılaşırsın objenin üzerinde.close-up lensler var çok uygun fiyatlı, ayrıca pazarbeyin kullandığı raynox dcr150 veya 250 lensler (biraz daha tuzludur)var.forumda hepsinin örneklerini de görürsün.

Bu arada manuel ayarları iyi öğrenmeye çalış.o makinada otomatik ayarlarından çok üstün kalitede çekimler yapabilirsin. Ön ayar butonuna gelince, iki yöntemin var.birincisi zor olanı.işaret parmağın denklanşöre yarım basılıyken orta parmağını onu çevirecek kabiliyete erişene kadar çalıştıracaksın. ikincisi ise kolay olanı. manuel ayarlarda iken objeye netlik yapıp kitleyeceksin.yarım basılı tutarak diyafram ve enstantene ayarlarının nerelerde olduğunu gördükten sonra denklanşörden parmağını çekip asistan yardımıyla rahatça istediğin parmağınla ayarlarını yaptıktan sonra bi zahmet denklanşöre basmak kalıyor. sevgilerimle, kolay gelsin.

Tarih: 3 Nisan 2007, 14:31 - İp: 84.***.**0.138
uzakgiden
uzakgiden (üye)
İstanbul / Meraklı

beyler bi yorumlarınızı eksik etmeyinizi , tşk :
http://img218.imageshack.us/my.php?image=makro1eq6.jpg

Tarih: 3 Nisan 2007, 15:42 - İp: 213.***.**3.20
aybarsone
aybarsone (üye)
İstanbul / Amatör

selam uzakgiden. Bu foto senin ve fz50 ile çekilmiş ise çünkü exif bilgilerini göremiyoruz. yine hataların var.bu da otomatik ayarlarla çekilmişe benziyor. beyaz ayarı da bozuk. muhakkak çekime başlamadan önce manuel ayarlarda beyaz ayarını otomatikten çıkarıp o ortama göre beyaz ayarı yapmalısın. nasıl yapılacağını bilmiyorsan kitapçığına başvur. gayet güzel anlatıyor. ayrıca makro çekimlerde alan derinliği azaldığı için netlediğin alana da çok dikkat etmelisin. kaktüsten çok taşlar netlenmiş. iso ayarlarını 100 den yukarı çıkarmamalısın. daha söylenecek çok şey var tabii ama nereden başlayacağımı bilemedim. çok deneme yapman lazım. manuel ayarları çok iyi çalışıp pratik etmen gerekli.bir bakmışsın iyi sonuçlar çıkmaya başlamış. sen de o andan itibaren çok daha fazla zevk almaya başlarsın.

Tarih: 3 Nisan 2007, 17:13 - İp: 84.***.**0.138
hcanan
hcanan (üye)
Kütahya / Amatör

http://www.esnips.com/web/hasimcanan-photographs

makinanın makro örneklerini görebilirsin...

herkese selamlar

Tarih: 26 Nisan 2007, 12:21 - İp: 88.***.**4.200
  • 1