Fotoğrafçılık Forumları
Gece Fotoğraf Çekimi
Gece (düşük ışık) çekimi
Hemen her fotoğraf makinesi sahibi, bir ya da birkaç kez gece çekimi yapmayı denemiştir. Bu denemelerin büyük bir çoğunluğu ise başarısızlık ile sonuçlanmıştır. Halbuki gece çekimlerinde dikkat edilecek bir iki ufak ayrıntı ile sonuçlar düzelebilirdi. Bunun sebeplerinden birisi hemen hiçbir gece karesi bir diğerine benzemez (eğer sabit bir obje fotoğraflamıyorsak). Bir diğeri ise çekilen fotoğrafın ne çıkacağını çok zor kestirebilmesidir.Şimdi hep beraber gece çekimleri tekniklerine değinelim.
Bir gezidesiniz ve karşınız da yapay ışıklarla aydınlatılmış tarihi, turistik ve ya resmi binalar var, bütün bunlarla beraber hafif bir yağmur yağmış, yollar ışıl ışıl, otomobillerin far ve stop lambalarından yansıyan ışık demetleri yerlerde yansıyor. İşte tam burada yanınızda bir tripod ve fotoğraf makineniz var ise harika fotoğraflar çekeceğiz demektir.
Öncelikle film (duyar kat) insan gözünden farklı çalışır, yani insan gözüne giren bir ışık demeti, bir süre sonra yok olurken, film üstünde eğer üstüne daha güçlü bir ışık gelmez ise sabit kalır. Bu yüzden gece çekimi yaparken birçok siluet oluşur, araba farları ya da stop lambaları uzar gider.
Gece fotoğraf çekmek için seçeceğimiz poz süresi (enstantane), saniyenin kesirleriyle değil (1/125, 1/60,.) saniyelerle (1, 2, 4, 8,.) ifade edilir, bu yüzden gece çekimleri için kullanacağımız fotoğraf makinesinin biraz üst model olmasında fayda olduğu bir gerçektir. Kimi kompakt (pocket) makineler de makinenin pozlama süresine ya da otomatik flaş kullanımına hükmedemediğiz için gece çekimi yapmak bir azap haline dönebilir.
Makinemizin pozlama süresine, diyafram ayarına hükmedebildiğimizi düşünerek devam edelim. Gece, gün içine göre çok az ışık olduğundan alışıla gelmiş makine çekim teknikleri yetersiz kalacaktır. Öncelikle eğer gece çekimlerinde acemi iseniz mutlaka yanınızda bir tripod olması gerekir. Biraz daha fazla kare çektiyseniz geceleri tripod yerine çevrenizde görebileceğiniz düz zeminlerden, elektrik ya da tabela direklerinden nasıl faydalanacağınızı keşfetmiş olacaksınız ki bu keşifler ile gece çekimlerinin tadına daha da varacaksınız.
Makineniz de otomatik çekim modu’nun (P) olduğunu düşünürsek işimiz nispeten çok kolay demektir. P konumun da makine ortam ışığına göre en uygun enstantane (perde açılıp kapanma hızı) ve diyafram (duyar kat üstüne düşecek ışık şiddeti) ayarlarını kendisi yapacak ve size sadece deklanşöre basmak kalacaktır.
Bazı makinelerde P nin yanı sıra zaman öncelikli anlamına gelen T konumu da vardır. T konumun da makine sizin belirleyeceğiniz enstantane hızına göre uygun diyaframı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Yine bazı makineler de diyafram öncelikli çekim anlamına gelen A konumu bulunur. Bu komunda makineniz kullanmak istediğiniz diyafram değerine göre enstantaneyi kendisi tespit edecektir. A konumunu iyi kullanmak için fotoğraf makinenizden daha çok kullandığınız objektifleri çok iyi tanımanız gerekir.
Bunlarla beraber makineniz de bulp (B) konumu varsa yukarında ki diyafram ve enstantane ayarlarınızı kendiniz yapabilirsiniz demektir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken faktörler biraz daha artacaktır. Öncelikle yanınızda kilitli deklanşör olmalıdır. Aksi halde B konunda fotoğraf çekebilmek için sürekli deklanşöre basılı tutmak gerektiği için makine tripod üstünde bile olsa mutlaka titreyecektir. Bu titremenin sebebi ortam da bulunan hareketli araçlar olabileceği gibi kalp atışınız bile olabilir.
Gece çekimlerinizde ki ilk denemeleriniz de makinenizin pozometresine güvenmekten başka yapacağınız bir şey yoktur. Bununla beraber vizörden bakarak yaptığınız kadrajda patlayan (çok şiddetli gelen ortam ışığı) ışıklar tespit edilip vurgulamak istediğiniz noktadan ölçüm yapmanız faydalı olacaktır
Gece fotoğraflarının ilginçliğini artırmanı yollarından biri harici ışık ya da dışarıdan flaş kullanımıdır. Bu teknikte normal poz süresi içerisinde flaşın patlatılarak ya da harici ışık kaynağı kullanılarak obje aydınlatılır. Bu harici kaynak kullanımı film üstüne düşen ışık şiddetini değiştireceği için diyafram değeri ile oynamak gerekebilir. Harici flaş kullanımında dikkat edilecek en önemli unsur, bazı fotoğraf makineleri ile tümleşik gelen (pop-up) flaşların bu iş için uygun olmadığıdır. Bu tür flaşlar anı çekimlerinde kullanılabilecek 4-5 metre mesafede etkilidir.
Gece fotoğrafı için uygun zamanlardan biri güneşin batışından birkaç saat sonraki süredir. Bu süre uzatılırsa gökyüzü gereğinden fazla kararacağından fotoğraf üstünde gökyüzü gereksiz karanlık bir boşluk olarak görülecektir. Bu belirleyeceğiniz kompozisyon ile bütünleşik olması durumunda hoş olabilir ama genellikle göze batar, bununla beraber gecenin ilerleyen saatlerinde evlerdeki ışıklar kararacağından ortam ölü bir şehir gibi görülecektir.
Gece çekim yaparken dikkat edilecek en önemli unsurlardan biri ağır bir tripod kullanımıdır. Ağır tripod’u taşımak zor olacaktır ama çekim sırasında ataleti yüzünden daha kararlı davranacaktır. Bir diğer önemli husus ise gece çekimine giderken yanınızda bir arkadaşınızın olmasıdır, gerek çekim yaparken makine ayarlarınızı yazma işinde size yardımcı olacaktır hem de siz çekim yaparken makinenize ve size göz kulak olma görevini üstlenecektir.
www.orhanturhan.org
Teşekkürlerrr saolun
Arkadaşar bir kaç soru sormuş bende bildiğim kadarıyla cevap yazayım. Gece cekimlerinde mutlaka tripot olması lazım. Kumanda,olmazsa zamanlayıcıyı kursanız bile kücük caplı kayma olabiliyor. İso değeri ben her zaman 200 ile 400 arası kullanıyorum. İso yükseldikce fotoğrafta bozulma olur. Mutlaka cekeceğiniz yerde ışık ölcümü yapın..İyi ışık ölcümü yapıldıktan sonra Estantene ve diyafram ayarını yapın. Ceckdiğini fotoğrafın bir + sını ve bir - cekin.. Uzun pozlama herzaman daha güzel kareler verecektir. Saygılarımla Yiğit Aydın
orhan bey merhaba
ben gecelerı kılıselerı cekmeye calsıyorum ortalık full ısık super aydınlatmaları var ama ne kadar ugrasırsam ugrasayım hep resımlerım karanlık cıkıyor makınam canon eos60 d ve canon 18*135 kullanıyorum otomatıkdede denedım tum ayarlardada denedım olmuyor ne yapmalıyım fıkır verebılırmısınız bır dıp not ben fotograf cekmeye yenı basladım yanlıs bır sey soyledıysem affola )
merhaba,
Buradaki fotoğraf ustalarına gece çekimleri ile ilgili sormak istediğim bir konu var.
henüz yeni başladım , makinem nikon d7000 . gece çekimlerinde uzayan çapraz ışıklar çok rahatsız edici duruyor.
bunu engellemek için ne yapabilirim?
Aşağıda örnek olarak iki fotoğraf yükledim.
yardımlarınızı bekliyorum , teşekkür ederim.
http://postimg.org/image/il2h2h5z9/
http://postimg.org/image/pu8q0rh03/
Fotograflarinizda gorulen lens kaynakli bir cesit isik yansimasi ( flare ). Buna deginmeden once bir iki not ekleyeyim.
Gece fotograflarinda cok kuvvetli ve parlak isik kaynaklari her zaman sorun yaratir. Isik patlamalarina ( beyazlarin detay vermemesi ) sebep olacak kaynaklari mumkun oldugunca kadraja almamaya calismak lazim.
Cekim saatinin one alinmasi, fotograflanan kadrajin nispeten daha aydinlik olacagindan ve daha kisa pozlamaya izin vereceginden, isik patlamalarinin elenmesi acisindan yararli olacaktir.
Flare, lense vuran ters veya carpraz isiktan kaynaklanir. Lens uzerinde filtre varsa cikarmanin faydasi olabilir. Cekim / isigin lense vurus acisini degistirmek sorunu cozer. Isigi biraz farkli almak, kadraji biraz oynatmak yeterli olur. Ama unutmamak lazim ki iyi bir aksam fotografi icin esas, isik dengesinin oldugu kadrajlar kurarak, mumkun oldugu kadar isik patlamalarinin engellenmesidir.
İlgili olabilecek konular
-
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
08 Eki. 2024, 22:19 prodersler
016908 Eki. 2024, 22:20
prodersler -
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
02 Eki. 2024, 18:47 prodersler
018502 Eki. 2024, 18:47
prodersler -
Podcast - Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası
04 Eyl. 2024, 12:59 miratcenk
043804 Eyl. 2024, 12:59
miratcenk -
-
İzmirde Fotoğraf Makinası Tamiri
04 Ağu. 2008, 21:03 tanyeri
112765811 Ağu. 2024, 16:36
medicuscurat -
Sedat Pekcanattı Fotoğraf Hibesi 2024
03 Mar. 2024, 10:36 miratcenk
278415 Tem. 2024, 14:02
miratcenk -
Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2101028 Haz. 2024, 16:26
alisamilx -
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
1164831 May. 2024, 19:07
compozer -
Listede Olmayan Fotoğraf Makine Modeli.
12 May. 2024, 23:54 mr.mehmet
054512 May. 2024, 23:55
mr.mehmet -