Fotoğrafçılık Forumları
Fotogremetri
Merhaba;
Bir mimar olarak işinde fotograflardan çok yararlanıyorum. Özellikle de fotogremetri çok işime yarıyor. Fakat en az deformasyonla fotograf çekebilmek için hangi lensi kullanmam gerektiğini bilemiyorum. Eğer bilen arkadaşlar varsa paylaşmalarını rica ediyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
selamlar,
hangi tür fotogrametri olduğundan bahsetmemişsiniz ama elimden geldiğince yardımcı olayım.
deformasyon en aza indirmek için tilt-shift lensler kullanılabilir ama bunlar oldukça pahalı lenslerdir. Bu yüzden genelde program yardımıyla çözüme gidiliyor. Photoshop gibi
saygılar
Deformasyon ile ne kastettiğinizi biraz daha açmanız lazım.
2 türlü deformasyondan söz edebiliriz.
- Perspektif bozulmalar
- Lens kusurları (distortion)
Perspektif bozulmalar, lensi yere tam olarak paralel tutmadığımız zaman gördüğümüz sapmalardır. mesela iki minaresi olan bir camiyi yakından geniş açı ile kadraja almak istediğimiz ve makineyi yukarı doğru kaldırdığımızda oluşan perspektif sapması, sonsuzdaolması gereken ana perspektif odağını çok daha yakına taşır. Bu tür perspektif sapmaları özel merceklerle, veya özel çekim teknikleri ile ortadan kaldırılabilir.
Diger tür bozulmalar ise genellikle düşey/yatay çizgilerin objektiften geçince tam olarak düz görünmemesi gibi ortaya çıkar, düz direkler kavisli olarak görünür vs. Bu düzeltme programları ile basit olarak giderilebilecek kadar sade bir bozulma olabileceği gibi, dalgalı ve son derece karışık distorsiyonlarda olabilir.
Genel olarak 50mm mercekler, bu tür kusurları en az olan merceklerdir. İşinizi görür ise, 50mm mercek kullanarak ve makineyi bir su terazisi yardımı ile tripod üzerinde yere tam paralel tutmak en basit ve etkin yoldur.
- 1