Fotoğrafçılık Forumları
Diyarfam Açıklığı Ve Shutter Speed Oranı
Değeli abilerim arkadaşlar diyafram açıklğı ve shutter hızının dengeli olması için belli bir oranı var mıdır var sa bu oranları paylaşabilir misiniz? Cevaplarınızı bekliyorum.Saygılar,Sevgiler...
işinize yararmı bilmem sizin aradığınız çarpım tablosu gibi bişi ancak şu yazım size yol gösterebilir fotoğraf çekimi eğer başarılı olmak istiyorsanız sürekli deneme yanılma ile olur mesela kısa zaman içinde öğrendiğim bir şey kuş fotofrafı çekecekseniz ışığınız yeterli ve güneş tam arkanızda olmalı ters ışık veya yandan ışık hep netsizliğe yol açtı. (acizane bir tecrübe)
http://forum.netfotograf.com/cekim-teknikleri/shutter-speed-modu-56016-1.html
manuel icin sordugunuz soruyu sanıırım bi oranı asagı yukarı tabiki var ama bunu denemeler yaparak en iyi sekilde yapabiliceginizi düşünüyorum denelere devam
Mehmet Küçükbövelek
Her ışık koşulu için diyafram ve enstantane değeri değişir. 2 kere 2 4 gibi bir kural koyamazsınız. Makinenizi manuel kullanıyorsanız, önceleri vizörden gördüğünüz pozometrenin gösteregesini 0'da dengeleyerek çekim yapmak tecrübe kazanmanızı sağlar. Göstergeyi dengelerken diyafarmı mı açacaksınız, süreyi mi uzatacaksınız? Bu tamamen ne çektiğinize ve sizin ne istediğinize bağlıdır. Örneğin çok güneşli bir havada makineniz P modunda otomatik olarak enstantaneyi 1/1000'lere çıkaracaktır. Fakat bu aşırı kontrast görünye yol açar. Hem kontrastlığı dengelemek hem de detayları da ortaya çıkarmak isterseniz aynı ışık koşulunda süreyi kısaltmak yerine diyaframı kısmayı da tercih edebilirsiniz. Böylece ışık makineye daha uzun süre girip detayları ön plana çıkarırken, çok küçük bir aralıktan gireceği için fotoğraf patlamaz. Bunu da ancak manuel modda yapabilirsiniz. Bu tabii ki sadece bir örnek... Bol bol fotoğraf çekmek öğrenmenin en güzel yolu bence...
www.atolyeartlens.com
#art-dent' tarafından 18.07.2012 11:56:41 tarihinde düzenlendi.
http://www.atolyeartlens.com/
#art-dent' tarafından 18.07.2012 12:10:23 tarihinde düzenlendi.
'Örneğin çok güneşli bir havada makineniz P modunda otomatik olarak enstantaneyi 1/1000'lere çıkaracaktır. Fakat bu aşırı kontrast görünye yol açar. Hem kontrastlığı dengelemek hem de detayları da ortaya çıkarmak isterseniz aynı ışık koşulunda süreyi kısaltmak yerine diyaframı kısmayı da tercih edebilirsiniz. Böylece ışık makineye daha uzun süre girip detayları ön plana çıkarırken, çok küçük bir aralıktan gireceği için fotoğraf patlamaz. Bunu da ancak manuel modda yapabilirsiniz.'
Bunları mı öğretiyorsunuz o reklamını yaptığınız yerde ?
Yüksek enstantane kontrast yapar, yüksek diyafram kontrast düşürür demek ! daha öğrenecek çok şey varmış sizden.....
Bunları neye dayanarak yazabiliyorsunuz ?
LPD kardeşim, çok basittir sorunun cevabı. AYnı ISO değerinde Diyaframı 1 stop Kısarsan enstantaneyi 1 stop düşürürsün, fotografın aynı şekilde pozlanır, fark sadece alan derinliğinde ve harekete bağlı netlikte olur. Kontrast filan değişmez. Deneme yanıma metodu filan değil. Budur.
sana 1 stop değerleri yazayım
diyafram için
1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22
enstantane için
1/25, 1/50, 1/100, 1/200......
ISO için
100, 200, 400, 800, 1600.......
Yani 100 ISO da .. 1/200 ve f5.6 değeri.... 1/100 f8 değeri ile aynı pozu verir
aynı ışık şartlarında 200 IS kullanırsan 1/200 ve f8 aynı pozdur.
Sanırım buradan kuralı çıkarabilirsin.
Buna basitçe diyafram-enstantane-ISO üçlüsü diyorlar. Fotografın temelidir, oldukça basittir mutlaka bilmen gerekir.
Örneğin çok güneşli bir havada makineniz P modunda otomatik olarak enstantaneyi 1/1000'lere çıkaracaktır. Fakat bu aşırı kontrast görünye yol açar. Hem kontrastlığı dengelemek hem de detayları da ortaya çıkarmak isterseniz aynı ışık koşulunda süreyi kısaltmak yerine diyaframı kısmayı da tercih edebilirsiniz. Böylece ışık makineye daha uzun süre girip detayları ön plana çıkarırken, çok küçük bir aralıktan gireceği için fotoğraf patlamaz.
Insaf artik. Insan bu kadar yanlis bilgi nereden kaynaklaniyor diye merak ediyor. Bir de bu isi ogretmeye soyunmussunuz sanirim ki en acisi da o.
"Her ışık koşulu için diyafram ve enstantane değeri değişir. 2 kere 2 4 gibi bir kural koyamazsınız. Makinenizi manuel kullanıyorsanız, önceleri vizörden gördüğünüz pozometrenin gösteregesini 0'da dengeleyerek çekim yapmak tecrübe kazanmanızı sağlar. Göstergeyi dengelerken diyafarmı mı açacaksınız, süreyi mi uzatacaksınız? Bu tamamen ne çektiğinize ve sizin ne istediğinize bağlıdır. Örneğin çok güneşli bir havada makineniz P modunda otomatik olarak enstantaneyi 1/1000'lere çıkaracaktır. Fakat bu aşırı kontrast görünye yol açar. Hem kontrastlığı dengelemek hem de detayları da ortaya çıkarmak isterseniz aynı ışık koşulunda süreyi kısaltmak yerine diyaframı kısmayı da tercih edebilirsiniz. Böylece ışık makineye daha uzun süre girip detayları ön plana çıkarırken, çok küçük bir aralıktan gireceği için fotoğraf patlamaz. Bunu da ancak manuel modda yapabilirsiniz. Bu tabii ki sadece bir örnek... Bol bol fotoğraf çekmek öğrenmenin en güzel yolu bence..."
Eleştiri sınırları içerisinde arkadaşın yazısını tartışalım. Öncelikle arkadaş yazının en sonuna “bence” dediği için kendisine ait doğruları belirtmiş fevri olmamakta fayda var. Keza forum içinde üyeleri küstürmek istemeyiz. Çoğumuz bu işi hobi amaçlı yaptığı için bilgilerimizde hatalar olabilir. Nihayetinde burada da vazife amaçlı bir eğitim de vermemekteyiz.
Arkadaş yazısında her ışık koşulu altında diyafram ve enstantane değerleri değişir demiş bence de doğru. Manuelde pozometreye bakarak sıfıra getirme olayında da bilgilerimiz aynı ben canon kullanıyorum manuel kısmının kullanımında pozometrenin sıfırdan farklı yerlerde olması makinanın kendi otomatik ayarından ne kadar sapıldığını gösterir.
Çok güneşli bir ortamda diyaframın kısılması halinde dar bir yerden uzun süre geçecek ışık daha detaylı bir resim sağlar denmiş. …..Diyaframın kısılması güneş ile ilgili değildir. Çok güneşli ise ıso yu en düşük tutup 100 gibi – (eksi) pozlarsınız resmin daha makul çıkması sağlanır. Diyaframın kısılması net alan derinliği etkiler yani resimde nereye netlediyseniz onun önünde ve arkasındaki net olan kısmın mesafesi artacaktır. Mesela arka kısmı öldürmek olayı böyle gerçekleşir. Diyaframı sonuna kadar açarsanız objektiin çeşidine göre arka kısım flu olacaktır. Belkide bir kuş çekersiniz gözü net olur gagası flu bu durum tamamen diyaframın açılması ili ilgilidir. Diyaframın kısılması net alan derinliğinin genişlemesi demektir. Belkide arkadaşın demek istediği budur sadece hatalı izah etmiştir.
Bu işin basit bir matematiği yoktur. o kadar fazla değişken var ki ancak deneyerek geliştirilebiliriz. mesela ortamdaki ışık, nasıl çekmek istediğiniz, konunun sabit veya hareketli olması, enstantane , diyafram, ıso, net alan derinliği, pozlama , ışık ayar ölçümü çeşidi ve benim bilmediğim başka şeyler.
sorunun cevabına gelince belli bir oran yok yalnız diyelim ki belli bir ayarla çektiniz bir pozlamanız var aynı pozlamayı farklı şekilde ayarlayarak gene gerçekleştirebilirsiniz bu hususta da arkadaş örnek vermiş "Yani 100 ISO da .. 1/200 ve f5.6 değeri.... 1/100 f8 değeri ile aynı pozu verir " farkı nedir aynı ışık koşullarına göre aydınlık karanlık durumu değişmez net alan derinliği değişir mesela arkada fon 5.6 da bulanıkken, f 5.6 ya oranla f8 de daha net gözükür. Yardımcı olabildim se ne mutlu lütfen yazımı eleştirirken kırıcı olmayın teşekkürler.
#siyahhh' tarafından 23.07.2012 13:31:03 tarihinde düzenlendi.
#siyahhh' tarafından 23.07.2012 13:32:35 tarihinde düzenlendi.
#siyahhh' tarafından 23.07.2012 13:33:26 tarihinde düzenlendi.
#siyahhh' tarafından 23.07.2012 13:33:55 tarihinde düzenlendi.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Canon Çekim Sayısını Öğrenme Shutter Sayısı
15 Mar. 2020, 00:00 prodersler
0267615 Mar. 2020, 00:00
prodersler -
-
Perde (shutter) Nasıl... ?
02 Mar. 2017, 15:08 the_photgrpher
3359627 May. 2017, 22:25
the_photgrpher -
Shutter Sayısını Öğrenmek İstermisiniz ?
21 May. 2017, 09:34 mesut.
1361121 May. 2017, 13:24
the_photgrpher -
Video Çekmek Shutter Sayisini Etkiler Mi?
02 Şub. 2016, 16:16 samki1995
2286803 Şub. 2016, 15:59
samki1995 -