Fotoğrafçılık Forumları
Distorsiyon
Herkese Merhaba
benim nikon coolpix 5700 makinem var. bu makinenin üzerinde de sabit olarak 35x280 dengi (8X zoom) bir objektif var.
bu makine ile bina, yapı vb. fotoğraf çekerken geniş açıda belirgin bir bombeleşme oluşuyor, zoom yaptığımda da tersine içine çökme yapıyor.
ustalara sormak istediğim ise bu makine ile bombesiz fotoğraf çekebilmem için zoom değeri (focal lenght) ne olmalıdır veya bunun başka bir yolu veya hesaplaması var mıdır??
şimdiden teşekkürler..
#rocktrak' tarafından 16.09.2008 15:09:18 tarihinde düzenlendi.
#rocktrak' tarafından 16.09.2008 15:11:18 tarihinde düzenlendi.
Usta olmasam da bildiğimi söyleyeyim:
İkisinin arasında bir değerde 0 olur doğal olarak , yalnız photoshop veya başka programlarda düzeltebilirsiniz.
(bazı makinalarınkiler pek düzelmiyomuş gerçi karmaşıklıktan)
Mimari çekimler yer darlığı yoksa (yani dış çekimlerde) genelde normal veya telede çekilebilir ki uzaktan teleyle yapılan çekimler (eğer arka plan belirginliği) bozmuyorsa çok güzel olur.
Uzak ile yakın ilişkisi azalır ve estetik bir görüntü oluşur.
Bir de polarize filtre kullanırsanız gökyüzü koyu mavi çıkar bu da belki zevkten zevke değişmekle birlikte olumlu sonuç doğurur.
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=287918
bu fotoda denediğim gibi mesela
#sercan85' tarafından 17.09.2008 00:41:01 tarihinde düzenlendi.
sercan85 teşekkürler ama aradığım cevap bu değil.
"ikisinin arasında" diye tabir ettiğin odak uzaklığını nasıl bulacağımı sormuştum.
yani düzgün bir foto çekmek için 20 tane bir yakın, bir tele olarak çekmem mi gerek. bunun kısa bir yolu olmalı...
Ayrıca polarize filtre kullanmamın bombeleşmeye ne faydası olacak onu da anlamış değilim. (bu arada benim makinem coolpix 5700 yani compact tipte bir makine)
ilgin için teşekkürler tekrar...
Polarizenin bombeleşmeye etkisi yok , konu mimari olduğu için tavsiye ettim sadece.
İnternette coolpix xx review yazarsan orda belki lens yapısından bahsederken düzgün açıyı bulursun ama kendin deneyerek bulman sandığın kadar zor birşey değil ki..
Bunu lcdden bile takip edersin dikkatli bakarsan çekmene gerek kalmayabilir.
Kaldı ki bunu sadece 1 kere öğrenirsin her fotoda 20 çekime gerek yok.
sercan haklı, burada mesela 76 mmde cek diye bir tavsiye bekleyeceginize,maksimum 10 fotograf cekerek bu sonucu kendiniz edinebilirsiniz.
dijital fotografın artısı bu. anında goruntu.
---------------------------------
bu arada 35 mmde bombeleşme enteresan bır sonuc,
binayı alttan cekiyorsanız zaten bu kacınılmaz, ancak photoshopta duzeltmeniz gerek en iyi sonuc için.
bir binayı 35mm ye sıgdırmakda herzaman mumkun olurmu bilmiyorum.
enaz 2-3x zoom yaptıgınızı dusunursek 100mm gibi bir deger ederki inayı sıgrıdmak için bıraz uzaklasmak gerekebilir?
#gaijin' tarafından 19.09.2008 11:45:46 tarihinde düzenlendi.
teşekkürler gaijin
sonuçta benim de bildiğimden farklı bir çözüm yolu çıkmadı.
adım adım zoom yaparak bombeleşmenin en aza indiği değeri bulunacağını bende deneme yaparak görmüştüm zaten. öğrenmek istediğim bu işin daha basit bir yolu olup olmadığıydı yani matematiksel bir yolu olup olmadığıydı...
Neyse fırsat bulduğumda bir iki çekim yapıp buradan yayınlayacağım.
Ama zaten o distorsiyonsuz nokta tek değildir, koca bir aralıktır.
Örneğin atıyorum 90-180mm aralığı normaldir(tabi makinadan makinaya değişir)
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Geniş Açıda Distorsiyon Olması Norm
02 Tem. 2006, 20:50 legionella
3254504 Tem. 2006, 20:58
foto_ilker -