Fotoğrafçılık Forumları
Depth Of Fıeld
odaklanmıs objeyı netlemk ve alan derınlıını arttırmak ıcın ne yapmalı (canondakı dep modu ne ıse yarıo bı alakası varmı bunla) f degernı dusurmek gerekıo dıem haırlıorum alan derınlıgı ızleme tusuda var ama ıstedıım bıbı bı foto hıc cekemedım ne yapmalıyım???
Tam tersi, alan derinliğini arttırmak için f değerini büyütmek lazım.
bahsettiğiniz şey net alan derinliği. bunu arttırmak için daha geniş diyafram, yani daha ufak diyafram değeri gerekli.
canon'daki dep modu kadrajdaki belli alanların tamamını net gösterebilecek en ufak diyafram değerini buluyor bildiğim kadarıyla. makineden makineye de değişiyor aslındsa bu modun çalışma prensibi.
Son günlerde, bu alan derinliği ve diyafram ilşkisi için söylenen kavramların sürekli birbirine karıştığına şahit oluyorum.
Diyafram değeri ne olursa olsun, net yapılan nokta net çıkar, makinenin odaklama sisteminde bir arıza yoksa net çıkması gerekir. Dikkat ederseniz "odaklanmış obje" demiyorum, "odaklanmış nokta" diyorum. Alan derinliğinin az veya fazla olmasına göre aynı obje üzerindeki farklı noktalar farklı netlikte çıkabilir.
Alan derinliğinin fazla veya az olması nedir? Bu kavram da bazen bir birinine karışıyor. Alan derinliğinin fazla olması demek, net yapılan noktanın önündeki ve arkasındaki nesnelerin de net olması demektir. Durum bunun tersi ise, alan derinliği az demektir. Bazen arka planın flu çıkması alan derinliği fazla olmuş diye nitelendirilebiliyor ki, yanlış.
Alan derinliğini etkileyen faktörler ise, diyafram değeri, lensin odak uzaklığı, çekim yapılırken nesneye olan uzaklık diyebiliriz.
Diyafram ışığın geçtiği delik olduğuna göre, diyafram için, "geniş", büyük", "açık" gibi tabirler kullanıldığında deliğin genişiliğinden, büyüklüğünden veya açıklığından bahsediyor olmazsak kafalar iyice karışacaktır. Ama, "diyafram değeri"nden bahsediyorsak değerlerin büyüdükçe, deliğin çapının küçüldüğü anlaşılır. Yani f/11 değerindeki bir diyafram deliğinin çapı, f/8 diyafram değerinin çapından küçüktür.
Kafaları daha da karıştırmak gibi olacak ama, aslında diyafram değerleri de deliğin büyüklüğüyle aynı orandadır çünkü her ne kadar yazımda kullanılamasa bile f/ olduğundan (f=focal length, yani odak uzaklığı) 1/8=0.125, 1/11=0.090, buradan da f/11'in aslında değer olarak da f/8'den küçük olduğunu görüyoruz. Bu da aklımızın bir köşesinde kalsın ama çok fazla takılmayalım.
Alan derinliğini etkileyen faktörlerden birinin diyafram olduğunu söylemiştik. Diğer faktörleri şimdilik bir kenara bırakırsak, diyaframın çapı ne kadar küçük ise, alan derinliği o oranda artar, yani netlik yapılan noktanın önündeki ve arkasındaki nesneler de net çıkar. Tam netlik yapılan nokta kadar net çıkmayabilir, çünkü netlik yapılan nokta en net olan noktadır. Diyaframın çapını genişlettikçe de alan derinliği azalacaktır, yani netlik yapılan noktanın önündeki ve arkasındaki nesneler flulaşacaktır.
Buraya kadar güzel de, peki fotoğrafı çekmeden alan derinliğinin nasıl çıkacağını nasıl bileceğiz? Çekeceğiz bir poz bakacağız olmadı, değiştireceğiz diyaframı bir daha, ııhh, yine olmadı mı yapacağız? İşte burada DEP veya DOF dediğimiz fonksiyonu kullanabiliyoruz istersek ve tabi makinamızda bu fonksiyon varsa.
Bu fonksiyon ne yapıyor? Fotoğrafı çekmeden önce bize alan derinliğinin nasıl olacağını gösteriyor. Gösteriyor derken çok faza bir şey beklemeyin, seçilen diyaframa göre vizör karardığından çok fazla bir şey de göremeyebiliyorsunuz. Eh işte hiç yoktan iyidir diyebiliriz.
Peki bu fonksiyon nasıl çalışıyor? a geçmeden önce deklanşöre bastığımızda fotoğrafın nasıl çekildiğine bakalım. Deklanşöre yarım basıldığında, ışık ölçümü netleme gibi adımları geçtikten sonra, tam bastığığımızda ayna kalkıyor, lensin içindeki diyafram bıçakları seçilen diyafram değerine kapatılıyor, perde açılıyor, seçilen perde hızı sonunda da kapanıyor, diyafram tekrar en açık seviyesine geliyor, ayna iniyor. Bu aşamalar gerçekleşirken ayna kalkık olduğundan vizöreden bir şey göremiyoruz.
"lensin içindeki diyafram bıçakları seçilen diyafram değerine kapatılıyor" demiştik, buradan da biz fotoğrafı çekmeden önce vizörden bakarken diyafram bıçaklarının seçilen diyafram değeri ne olursa olsun açık olduğunu anlıyoruz. Öyle olmasaydı, kısık diyaframlı fotoğraflar çekerken karanlık bir vizörden bakmak zorunda kalırdık.
DOF 'un yaptığı iş de, düğmesine basıldığında veya seçildiğinde, fotoğraf çekilmeden önce sanki çekiliyormuş gibi, diyafram bıçaklarını seçilen diyafram değerine kapatmaktır. Seçilen diyafram değeri küçük çaplı bir diyafram ise, vizörü o oranda karartır ve biz de bu karartılar içinde neyin ne kadar net neyin ne kadar flu çıkacağını gö
derste olduu gıbı kfam gene ııce karıstı en ıyısı cekerek denemek sannırım 10 makara sora cozerım her halde...ocaklilar beyede verdıgınız genıs bılgıden dolayı tesekkur ederım bu notu saklıım sınavlar ıcın valla derstekı hocadan daha ıı yazmıssınz
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Microsoft Word Kenar Boşluklarını Düzenleme Değiştirme
24 Eki. 2024, 20:20 prodersler
015224 Eki. 2024, 20:20
prodersler -
Röportaj: Jonas Bendiksen - The Book Of Veles
22 Kas. 2021, 10:36 miratcenk
0123822 Kas. 2021, 10:36
miratcenk -
Photoshop'ta Fotoğrafı Daire Şeklinde Kırpmak Prof
28 Eki. 2021, 14:40 prodersler
0296428 Eki. 2021, 14:41
prodersler -
-
Canon 600d Harici Mikrofon Sorunu
21 Şub. 2021, 12:25 anton_chigurh
0232121 Şub. 2021, 12:26
anton_chigurh -
Mobil Microsoft Word Kullanımı Mobil Word Fotoğraf
22 Eyl. 2020, 21:14 prodersler
0134122 Eyl. 2020, 21:14
prodersler -
Ofset Baskı Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanlar
03 Kas. 2018, 09:38 fanatikfotocu
1612109 Haz. 2020, 15:38
gegamac -
Picsart İnstagram Profil Fotoğrafı Resmi Yapma
05 May. 2020, 21:26 prodersler
0236305 May. 2020, 21:26
prodersler -
Microsoft Excel İle Hücredeki Sayıyı Yazıya Çevirm
30 Oca. 2020, 16:01 prodersler
0178630 Oca. 2020, 16:02
prodersler -