bariscvs
bariscvs (üye)
İstanbul / Meraklı

Close Up Hangi Aralıkta Daha İyi?

Oncelikle merhaba. Benim bir pentax k10d makinam var ve 18-55 kit lens ile 70-210 tokina lensim var. ogrenci butçesi ile ancak bukadar alabildim. incelediğim kadarı ilşe makro ozelligi olan lensler cok pahalı ve bunun için ayıracak param suan yok. close up filtreler ile makro cekim yapılabildigini ogrendim ve denemek istiyorum. bu sebeple +1 +2 +3 +4 gibi seceneklerden hangisinin daha geniş kullanım saglayacagını tecrube etmiş kişilerden ogrenmek istiyorum. ayrıca 18-55 kit lens 52mm ve 70-210 tokina ise 55 mm capa sahip. bu nedenle aynı close up lensi ikisi içinde kullanamam. hangi aralık için uygun close up lens almalıyım acaba, hangisi daha iyi performans verir? ve tabi son olarak hangi markanın lensini tavsiyeedersiniz? yardımcı olabilecek birileri varsa cok memnun olurum. şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 15 Ocak 2009, 19:17 - İp: 88.***.**4.132
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Daha önce close-up lens kullanmadım, ama piyasadaki Macro lenslerin genelde 100mm olduğunu düşünürsek, close-up lensi 70-210'a uygun almanız daha mantıklı olacaktır. Canon 500D close-up lens Tokina 70-210'a uyumluysa düşünebilirsiniz, genelde tavsiye ediliyor. Bazı arkadaşlar ise uzatma tüplerinin (extension tube) close-up lensten daha kaliteli sonuç verdiğini söylüyorlar, bunu da bir araştırın derim.

Tarih: 15 Ocak 2009, 23:46 - İp: 85.***.**3.150
kiziltug
kiziltug (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Selam
Öncelikle eğer 55mm bir close up alırsanız adptörler yardımı ile bunu 52mm yede takabilirsiniz onu söylemek isterim.

+1 +2+3..... gibi giden serilerde ne kadar büyükse o kada rçok byütür mantığı ile hareket edilir. Fakat makro çekim de büyütmeden çok keskinlik işin içine gireceği için kaliteli bir close up gerekir. murgur un bahsettiği canon en iyilerinden biri olmakla beraber fiyatıda öğrenci bütçesi için bir anda fazla gelebilir (benim bildiğim kadarıyla 120 lira civarındaydı) ve buna yakın close uplardan ryno dcr 250 de güzel işinizi görecektir. Fakat bütçe sınırlı derseniz ki öğrenciys her halükatrda sınırlıdır. Hmanın setleri makul gelebilir ilk denyimlerinizi onlarla yaşarsınız ve sizde bıraktığı izlenime göre makroya yönelirsiniz. Makroda zoom lensler tercih edilir böceğin kaçması uzak çekimlerle gecikecektir. Bir yöntem daha 70-210 objetifinizin önüne alacağınız herhangibir 50mm objektifi ters bağlayarak fazlaca büyütme oranları yakalayabilirsiniz. Avantajı fazlaca büyütme olsada dez avantajı odağı elle yapmak durmunda kalırsınız. Eğer yardımcı olursa benim galerimde örnekler mevcut her koşulla çekilmiş (Tersobjektif ile, close up filtreelr ile, makro objektifler ile..vs.) Aklınıza en çok yatanı uygularsınız.

Tarih: 16 Ocak 2009, 00:39 - İp: 92.***.**5.184
akkaymaz
akkaymaz (üye)
İstanbul / Amatör

her tele lensde closeup macro çalışmıyor , denemeden almayın ,
18-55 lerde closeup başarılı , +4 den +7 ye kadar tek closeup iyi sonuç veriyor ,
üst üste takılan 3 lü setler zoom için değil , 50mm sabit objektif için yapılmış ,
zoom 18-55 lerde 3 closeup üst üste takılırsa fotoğrafı bozuyor ,
+ 6 dioptri tek close up tavsiye ederim .

Tarih: 18 Ocak 2009, 08:40 - İp: 85.***.**7.46
bariscvs
bariscvs (üye)
İstanbul / Meraklı

ben soyle düşündüm. makro cekerken konuya maximum yakınlıktan netleme yapmak gerekiyo. benim 70-210 tokina objektifim malesef bu konuda sınıfta kalır. close up filtrenin bu netleme mesafesini düşürecegini düşünsek bile yinede 18-55 e göre geride kalır. cunku 18-55 yaklasık 10 cm den netleme yaparken 70-210 minimum 1 metreden uzun bir mesafede ancak netleme yapabiliyo. elbette eger ugun fiyatlı bir macro lense sahip olabilirsen tercihim bu olacak ancak sanırım once 18-55 ile bir close up denemesi yapacagım. fikir veren herkese cok tesekkür ederim.

Tarih: 18 Ocak 2009, 12:56 - İp: 88.***.**9.49
umut1993
umut1993 (Objektif)
Bursa / Amatör

makro için ters objektif de kullanabilirsiniz sizi de masrafa sokmaz. "http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=33674"

Tarih: 5 Nisan 2009, 11:06 - İp: 88.***.**6.253
  • 1