ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

Cası Exılım Z120’le Çekim Yapmak

ARKADAŞLAR CASIO İLE ALAKALI BİLGİLERİNİZİ VE KULLANAN KİŞLERİN TAVSİYELERİNİ BEKLİYORUM. MAKİNE ALINCAYA KADAR BUNA KATLANMALIYIM.
BELKİ DE İYİ BİR MAKİNE AMA BEN TAM KAPASİTE İLE KULLANAMADIĞIMA İNANIYORUM.
SAYGILAR HERKSEE...

Tarih: 5 Haziran 2006, 20:52 - İp: 88.***.**3.196
dttekin
dttekin (üye)
İstanbul / Amatör

flassız cekimlerde iso ayarlarını elle yapmanı oneririm cunku makine nedense ortamı biraz karanlık algılıyor ve yuksek iso degerleri belirliyor. özellikle yapay ısıklı bir ortamda ise flassız cekim yapmak zor.
ben flassız cekim yapıcagımda manuel ayarlar kullanıyorum 1/25-30 hız 200 iso ile kapalı ortam cekimleri florasan ısık altında harika.

birde resimler baskıdan sonra yada bilgisayara aktardıgında daha iyi gorunuyor cunku lcd kalitesi dusuk.

flaslı cekimlerde bir sorun yoktur zaten:D

casionun birde infinitif yani sonsuz modu oldukca basarılı.manzara resimleri seviyorsan:D
speed modu da harika arabayla 100km hızla giderken yarım deklansor yapmadan direk cektigim fotograflarda yoldan gecenler (eger sans eseri kareye alabildi isem) multi spot metering, auto flash ve auto focus ile guzel gorunuyor. oyleki yanlarından cekmisim gibi.

ayarlara alıstıgınız zaman kendi zevkinizle guzel fotolar cekebileceginiz fiyat performans oranı en iyi makinelerden diyebilirim.

umarım yardımcı olmusumdur.

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 22:19 - İp: 85.***.**2.7
ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

TEŞEKKÜRLER dtekin.
bir de şunu merak ediyorum. aslında makine almak istememin en önemli nedenlerinden biri de bu idi. casıo da bunu yapamamıştım.
özetle, casıo da makro çekim mesafesi 10 cm. ki bu değer bana oldukça fazla göründü. öyle ki bazı makinelerde 2 cm 5cm gibi.
zaten sen de fark etmişsindir makro çekim yaparken 10 cm nin altına düştün mü netlik diye birşey kalmıyo.
ben istiyorum ki bir böcek çekerken küçük bir çiçek çekerken hem net çekenileyim hem de renkler de sorun olmasın.
bunu nasıl sağlayabilirim.
tekrar teşekkürler.
aslında bu makine ile alakalı hem gece çekimi hem manzara çekimi hem hareketli çekim özellikle de makro çekimle alakalı tavsiyelerde bulunabilisen minnettar kalırım.
yeni aldım makineyi ama ne bileyin internette makro çekimlere bakıyorum o kaliteye ulaşamıyorum.
hatta casıo z120 den daha düşük sınuıftajki makinelerin bazıları bile daha iyi gibi geldi bana.
yardım ve tavsiyelerini bekkliyorum.
sağlıcakla kal

 

Tarih: 6 Haziran 2006, 11:09 - İp: 88.***.**8.22
ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

casıo kullanan yok mu arkdaşlar piyasada ya..

 

Tarih: 9 Haziran 2006, 01:26 - İp: 88.***.**1.113
ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

arkadaşlar;
sanırım casıo kullanan pek yok piyasada.
neyse ben de casıo ile çektiğim bazı fotoğrafları göstereyim sizlere.
belki sizler için bir fikir olur.

http://galeri.netfotograf.com/portfolyo.asp?foto=unalsayar

 

Tarih: 24 Haziran 2006, 01:06 - İp: 88.***.**2.111
ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

arkadaşlar yaklaşık 3 aylık makinayı tanıma ve makinaya alışma sürecinden sonra öğrendiklerimi artık sizlerle paylaşabilirim.
aşağıdaki bölümlerde casıo z120'nin menusunu tamamen kullanım sonuçlarına göre özelliklerini yazmaya çalıştım. (tabi amatör gözüyle)

kullanım klavuzu gibi oldu

 

Tarih: 6 Temmuz 2006, 16:38 - İp: 88.***.**3.70
ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

CASIO Z120 MENUSU (AMATÖR GÖZÜYLE)

REC>>

CONTINIOUS: DEKLANŞÖRE BASILI TUTTUĞUNUZ MÜDDETÇE ART ARDA 5 KARE ÇEKİMİ YAPMANIZI SAĞLAR. (TABİ DİYAFRAM VE ISO AYARLARINI DA ÖNCEDEN AYARLAMANIZ YARAR SAĞLAYACAKTIR.)

SELF-TIMER: MAKİNANIN KENDİ KENDİNE ÇEKİM YAPMASINI SAĞLAR. 10 SN, 2 SN ŞEKLİNDE İKİ SEÇENEK MEVCUTTUR. BİR DE X3 (10 SN’YE VEYA 2 SN’YE AYARLADIKTAN SONRA BU SEÇENEĞİ DE SEÇEREK ART ARDA 3 KEZ ÇEKİM YAPABİLMENİZİ SAĞLIYOR.)

AF AREA (AUTO FOCUS ALANI): BU ÖZELLİK MAKİNENİN OTOMATİK OLARAK NETLİK (AUTO FOCUS) AYARI YAPARKEN ORTAMDAKİ IŞIĞA GÖRE KENDİNİZİ AYARLAMANIZA İMKÂN SAĞLAR. İKİ SEÇENEK MEVCUTTUR MULTİ VE SPOT. EĞER Kİ SPOT SEÇENEĞİNİ KULLANACAK OLURSANIZ DEKLANŞÖRE YARIM BASTIĞINIZDA ODAKLAMA DAİMA KADRAJIN MERKEZİNDE OLACAKTIR. ÖZELLİKLE PORTRE ÇEKİMLERİNDE KULLANABİLECEĞİNİZ BİR SEÇENEK. MULTİ SEÇENEĞİNDE İSE MAKİNE IŞIĞIN GELİŞ AÇISINA GÖRE SİZE ODAKLAMA YAPABİLECEĞİNİZ ALANLARI VE MERKEZİ TESPİT ETMENİZİ SAĞLAYACAKTIR. KÜÇÜK YEŞİL BİR KARENİN DEKLANŞÖRE YARIM BASTIKÇA EKRANIN DEĞİŞİK NOKTALARINDA HAREKET ETTİĞİNİ GÖRECEKSİNİZ. VE YEŞİL NOKTANIN BULUNDUĞU YÖNE KENDİNİZİ AYARLADIĞINIZDA ODAKLAMANIN GERÇEKLEŞTİĞİNİ VE IŞIĞIN KIRMIZI OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ.

ANTI SHAKE (SARSINTI ÖNLEYİCİ SİSTEM): MAKİNAMIZIN EN GÜZEL VE YARARLI ÖZELLİKLERİNDEN BİRİSİ. MENUDE BU SEÇENEĞİ AUTO’YA GETİRİRSENİZ ELLE ÇEKİM YAPARKEN KAYNAKLANABİLECEK EL TİTREMESİ YA DA MAKİNANIN TİTREMESİ GİBİ AKSAKLIKLARI ENGELLEYECEK VE DAHA NET GÖRÜNTÜLER ÇEKMENİZE FIRSAT VERECEKTİR.

L/R KEY (SAĞ/SOL TUŞ SEÇENEĞİ): BU BÖLÜM ASLINDA BİLGİSAYARLARDA KISAYOL DİYE TABİR ETTİĞİMİZ ÖZELLİĞİN DEĞİŞİK BİR HALİ. BU MENUYE İSTEDİĞİNİZ ŞEKİLDE BAŞLIKLAR ALTINDA YER ALAN ((BEYAZ AYARI (WHITE BALANCE), ISO (POZ DEĞERLERİ), METERING (ÖLÇÜM) VB. )) SEÇENEKLERİNDEN BİRİNİ ATAYARAK TEKRAR MENUYE GİRMEYE GEREK KALMADAN GEREKLİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPABİLİYORSUNUZ. ( BEN ISO DEĞERLERİNİ KULLANIYORUM)

QUICK SHUTTER: BU SEÇENEĞİ AÇIK KONUMA GETİRİRSENİZ OBJEKTIF İÇERİSİNDE YER ALAN KAPAĞIN HIZLI OLARAK VE DEĞERLERİNE GÖRE AÇILIP KAPANMASINI SAĞLARSINIZ.

AUDIO SNAP: ÇEKTİĞİNİZ FOTOĞRAFLAR ÜZERİNDE 30 SN’YE KADAR SES EKLEME İMKÂNINI VEREN BİR ÖZELLİK. BU SEÇENEK AÇIK KONUMDA OLDUĞU ZAMAN FOTOĞRAFI ÇEKTİKTEN SONRA DEVREYE GİRİYOR VE TEKRAR DEKLANŞÖRE BASARAK 30 SN’LİK SES KAYDINA BAŞLAYABİLİYORSUNUZ. (BİRÇOK MAKİNEDE BU DEĞER 5-10 SN ARASI)

GRID (PARMAKLIK): MAKİNENİZLE PANAROMİK VE DAHA DÜZGÜN KARELER ÇEKEBİLMENİZ İÇİN 2 DİKEY 2 YATAY ÇİZGİDEN VE 9 KAREDEN OLUŞAN BÖLÜMDÜR.

DIGITAL ZOOM: OPTIK ZOOM’DAN SONRA 4X ORANINDA DIGITAL ZOOM YAPMANIZA OLANAK VERİR. TABİ ŞUNU DA BİLMEKTE FAYDA VAR. DIGITAL ZOOM GÖRÜNTÜYÜ YAKLAŞTIRMAZ FOTOĞRAFI BÜYÜTEREK ÇÖZÜNÜRLÜK DEĞERLERİNİ BOZAR.

REVIEW (YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEK-ÇEKİM SONRASI FOTOĞRAFINIZ GÖREBİLMEK): FOTOĞRAF ÇEKTİKTEN SONRA YAKLAŞIK 2 SN SÜRE İLE FOTOĞRAFI GÖREBİLME İMKÂNI VEREN ÖZELLİK. TABİ PİL KONUSUNDA KAYGINIZ YOKSA…

MEMORY: BU BÖLÜMDE MAKİNENİZİN ÜZERİNDE YAPTIĞINIZ DEĞİŞİKLİKLERİ VE AÇIK OLAN SEÇENEKLERİ GÖRÜP GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLERİ YAPABİLİRSİNİZ.

 

Tarih: 6 Temmuz 2006, 16:39 - İp: 88.***.**3.70
ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

QUALITY>>

SIZE (ÖLÇÜ, EBAT): ÇEKECEĞİNİZ FOTOĞRAFIN ÖLÇÜLERİNİ BELİRLEMENİZİ SAĞLAYAN BÖLÜMDÜR. MAKİNA 7.2 MP ÇÖZÜNÜRLÜĞE SAHİP OLDUĞU İÇİN EN YÜKSEK 3072x2304 ÖLÇÜLERİNDE FOTOĞRAF ÇEKMENİZE İZİN VERİR Kİ BU DA RAHATLIKLA A3 BOYUTUNDA FOTOĞRAF BASKISI İMKANI VERİR.

SNAPSHOT QUALITY: FINE, NORMAL VE ECONOMY OLMAK ÜZERE ÜÇ SEÇENEK MEVCUTTUR. ÇEKECEĞİNİZ FOTOĞRAFIN KALİTESİNİ BELİRLEMENİZİ SAĞLAR. MAKİNADA BU FARK PEK BELLİ OLMAZ. ANCAK BİLGİSAYARDA RAHATLIKLA GÖRÜLEBİLİR.

MOVIE QUALITY: BU ÖZELLİK DE ÇEKECEĞİNİZ VIDEO KAYDININ KALİTESİNİ BELİRLEMENİZE İMKÂN VERİR. FINE, NORMAL VE ECONOMY OLMAK ÜZERE ÜÇ SEÇENEK MEVCUTTUR.

EV (EXPOSURE VALUE-POZLAMA DEĞERİ) SHIFT: DOĞRU POZLAMA İÇİN DEĞİŞİK AYAR SEÇENEKLERİNİN YER ALDIĞI BÖLÜMDÜR. KALİTELİ BİR POZLAMA İÇİN MAKİNANIN KULLANABİLDİĞİ IŞIK MİKTARI ÖNEMLİDİR. DOLAYISIYLA EXPOSURE VALUE SEÇENEĞİ ORTAMDA YER ALAN IŞIĞA GÖRE GEREKLİ POZLAMAYI YAPMANIZA İMKÂN VERİR. SEÇENEKTE YER ALAN DEĞERLERE GÖRE MAKİNANIN KULLANACAĞI IŞIĞI ARTIRIR VEYA AZALTABİLİRSİNİZ.

WHITE BALANCE (BEYAZ AYARI): BU SEÇENEKTEN DE DEĞİŞİK IŞIK KAYNAKLARINA GÖRE BEYAZ DENGESİNİ AYARLAYABİLİRSİNİZ. AUTO, DAYLIGHT (GÜN IŞIĞI), CLOUDY (BULUTLU), SHADE (KARANLIK, GÖLGE), DAY WHITE FLOURESCENT (BEYAZ FLORASAN IŞIK), TUNGSTEN (MAVİ, ALACAKARANLIK) VE MANUEL OLMAK ÜZERE SEÇENEKLER MEVCUTTUR.

ISO (POZ DEĞERİ): ESKİ ANALOG FİLMLİ MAKİNALARDA “ASA” DİYE TABİR ETTİĞİMİZ ÖZELLİKTİR. AUTO, 50 ISO, 100 ISO, 200 ISO, 400 ISO OLMAK ÜZERE 5 SEÇENEK MEVCUTTUR. ISO DEĞERLERİ ARTTIKÇA RESMİN AYDINLIĞI ARTAR ANCAK KUMLANMA (NOISE) SORUNU ORTAYA ÇIKAR. 50-100 VE 200 ISO DEĞERLERİNDE PROBLEM YAŞANMAZ.

METERING (ÖLÇÜM): MULTI, CENTER WEIGHTED VE SPOT OLMAK ÜZERE ÜÇ SEÇENEK MEVCUT. MULTI ORTAMA GÖRE GENİŞ BİR ÖLÇÜM YAPARAK ÇEKİM YAPMANIZA İMKÂN SAĞLYOR. CENTER WEIGHTED İSE BELLİ BİR NOKTAYI ESAS ALARAK ÇEKİM YAPMANIZA İMKÂN VERİYOR. SPOT İSE ORTAMIN KARANLIK OLDUĞU VE FARKLI IŞIK DEĞERLERİNİN BULUNDUĞU ALANLARINDA ÇEKİM YAPMANIZI SAĞLAR.

FILTER (FİLTRE): B/W (SİYAH/BEYAZ), SEPIA (KOYU KAHVERENGİ), RED (KIRMIZI), GREN (YEŞİL), BLUE (MAVİ), YELLOW (SARI), PİNK (PEMBE), PURPLE (MOR) OLMAK ÜZERE 8 TANE FİLTRE SEÇENEĞİ MEVCUT.

SHARPNESS (FOTOĞRAFTA KESKİNLİK): BU ÖZELLİK SAYESİNDE DEĞİŞİK DEĞERLERDE FOTOĞRAF KESKİNLİĞİ ELDE EDEBİLİYORSUNUZ. İSTERSENİZ SOFT BİR FOTOĞRAF İSTERSENİZ HATLARI ÇOK NET OLAN FOTOĞRAFLAR ÇEKENİLİRSİNİZ.

SATURATION (RENK DOYGUNLUĞU): ÇEKECEĞİNİZ FOTOĞRAFTAKİ RENKLERİN CANLILIĞINI BELİRLEMENİZE İMKÂN VEREN BİR ÖZELLİK. -2 İLE +2 DEĞERLERİ ARASINDA DEĞİŞİK SEÇENEKLERDE ÇEKİMLER YAPABİLİRSİNİZ.

CONTRAST(ZITLIK): BU ÖZELLİK SAYESİNDE DEĞİŞİK IŞIK SEVİYELERİNDE FOTOĞRAFTA OLUŞABİLECEK HATALARI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ. ÖRNEĞİN IŞIĞIN FAZLA OLDUĞU DURUMLARDA CONTRAST DEĞERİ AZALTILARAK RESİMLERDE OLUŞABİLECEK FLU ÖNLENMİŞ OLUR. DİĞER YANDAN SİSLİ YA DA KAPALI HAVALARDA CONTRAST DEĞERLERİ ARTIRILARAK FOTOĞRAFTAKİ DETAYLAR RAHATLIKLA YAKALANMIŞ OLUR.

FLASH INTENSITY (FLASH YOĞUNLUĞU): FLASHIN ORTAMA GÖRE YOĞUNLUĞUNU ARTIRIP AZALTARAK KULLANMANIZI SAĞLAR.

FLASH ASSIST (FLASH YARDIMI):

 

Tarih: 6 Temmuz 2006, 16:40 - İp: 88.***.**3.70
ossser
ossser (üye)
Malatya / Amatör

arkadalar eğer ki yanlış yazdığım ve hatalı noktalarım varsa lütfen düzeltin.

 

Tarih: 6 Temmuz 2006, 16:41 - İp: 88.***.**3.70
tenten77
tenten77 (üye)
İstanbul / Amatör

Ellerine sağlık

 

Tarih: 23 Ağustos 2006, 19:29 - İp: 81.***.**2.6
  • 1