dwain
dwain (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 450d Ve Çekim Teknikleri


Herkese merhaba,

Ben yaklaşık 2 gün önce fotoğrafçılık dünyasına yeni almış olduğum Canon 450D makinem ile katılmış oldum. Fotoğrafçılık konusunda çok fazla bilgim yoktu. Ancak 2 gündür gerek National Geographic CD'lerindeki bilgiler ve uygulamalar sayesinde, gerekse bu sitede yazılan konulardaki değerli bilgiler sayesinde teorik bilgim çok hızlı gelişiyor diyebilirim. Daha elbette yolun başındayım.

Her şeyden önce burada yazılan her şeyi kendi makinemle deneme ve uygulayabilme imkanım var. Bu benim çok mutlu etti.

Çekim tekniği olarak makineyi ilk aldığım gün kendi kendime, bu işi iyi öğreneceksem M modunda çekimleri iyice öğrenmem lazım diyordum. Ancak makinedeki Tv ve Av modları ile P modunun da işlevlerini düşündüğümde aslında her fotoğrafı M modunda çekmenin bir anlamı olmadığını farkettim. Sonuçta M modunun da kullanılacağı yerler olacak. Ancak buna ne zaman ihtiyaç duyacağımızı zaten o an geldiğinde anlayacağız. Tabi ki yine de istediğimiz zaman bu modda da çekimler yapılabilir başka mod kullanmadan. Bu da kişinin tercihi olacak. Ben de yapıyorum. En azından enstantane ve diyafram orantılarını ne derece iyi anladığımın sağlamasını yapıyorum.

Gerçi burada -2 ila 2 arasındaki değerin 0'a gelmesini takip ederek seçim yaptığımdan aslında bir bakıma P olmasa da Tv ile Av'nin yapmış olduğu işlevden farksız bir işlem yapmıyorum.

Yazım biraz uzun oldu. Şimdi ise sormak istediğim bir sorum var. Bu konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Vapurdan karaya doğru yönelerek denizi de alacak şekilde odaklanıp karanın ve denizin fotoğrafını çektim. Saat 17:40 civarıydı. Güneş henüz batmaya tam başlamamıştı. Çekmiş olduğum resim ilk başta gözüme güzel görünüyordu. Ancak evde bilgisayara aktardıktan sonra Adobe Photoshop Elements programında denemek amacıyla Auto Levels tuşuna bastım ve denizin rengi çok daha canlı daha mavi ve karadaki binaların rengi de çok daha canlı hale geldi. O anda aslında benim çektiğim ilk fotoğrafın çok da güzel çıkmadığını düşündüm.

Sorum şu: Ben hiçbir programa gerek kalmadan çekmiş olduğum fotoğrafların auto level yaptıktan sonraki gibi canlı renkler elde edecek şekilde çıkmasını sağlayabilir miyim?

Yoksa dijital fotoğraf makineleri ile çektiğimiz fotoğrafları her zaman profesyonel programlar ile hafif rötuşlamamız gerekir mi? Bunu yapmak doğru mudur? Fotoğraf orjinalliğini kaybeder mi?

Forumda okumuş olduğum konulardan dolayı gelecek cevapların W/B ayarları ile ilgili olabileceğini tahmin ediyorum. Ancak yine de tam cevabı bilmediğimden bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Son olarak, birçok site araştırdım. Burası kadar detaylı ve güzel bilgilerin olduğu bir site görmedim. Herkesin emeğine sağlık diyorum ve böyle bir sitenin gelişimine katkısı olan herkese ve kullanıcılara da teşekkür ediyorum.

Tekrar herkese merhaba...

Tarih: 11 Temmuz 2008, 02:48 - İp: 88.***.**2.66
cedric55
cedric55 (üye)
Samsun / Amatör

makinanız hayırlı olsun.güle güle iyi günlerde kullanın.siteye hoşgeldiniz.

 

Tarih: 11 Temmuz 2008, 17:14 - İp: 88.***.**2.182
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Kısaca şöyle izah edeyim
fotografınızda tam beyaz ve tam siyah yoksa, auto levels en yakın beyazı tam beyaz, en yakın siyahı ise tam siyah yapacağı için fotografınız canlanır. Aradaki tonlar ise bu aralığa göre ayarlanır.

Yani güçlü aydınlanmış, ve kuvvetli renkleri olan çekimlerde bir fark görmezsiniz.Öte yandan, mesela sadece gökyüzü olan planlarda kullanırsanız ortaya acayip renkler çıkar.

Auto levels yerine, daha kontrollu olan levels kullanın. Önce göze hoş gelen abartılı renklerden kaçının, fotografladaki tüm natürellik yok olur, ve gözünüz buna alışır. Ayrıca auto levels genellikle fotograflarda artifacting denen sorunlara yol açar.

Son olarak "Yoksa dijital fotoğraf makineleri ile çektiğimiz fotoğrafları her zaman profesyonel programlar ile hafif rötuşlamamız gerekir mi? Bunu yapmak doğru mudur? Fotoğraf orjinalliğini kaybeder mi" sorunuza cevap vereyim.

Evet genellikle fotografları biraz işlemenizde fayda var. Genel olarak renk ve kontrast ayarlarında ölçülü olmak, ekleme çıkartma yapmamak, ve tabii görünüşten fazla uzaklaşmamak lazım.

Son olarak, manuel çekmeye devam edin, spot ölçüm kullanın, her fotografı bir sebeple çekin, rastgele deklanşöre basmayın derim.

 

Tarih: 11 Temmuz 2008, 23:36 - İp: 88.***.**0.157
dwain
dwain (üye)
İstanbul / Amatör

Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Manuel çekime de devam ediyorum aslında. Spot ölçüm derken ne demek istediniz?

 

Tarih: 11 Temmuz 2008, 23:56 - İp: 88.***.**9.127
trkppc
trkppc (üye)
İstanbul / Amatör

yanılmıyorsam bir 450d kullanıcısı olarak AF noktalarında SPOT'u seçmekten bahsetmişler.

 

Tarih: 17 Temmuz 2008, 18:38 - İp: 85.***.**3.142
ckuru
ckuru (üye)
Konya / Amatör

Ölçüm modları(metering modes) hakkında şu sayfayı okumanızı tavsiye ederim;
http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=10984

 

Tarih: 18 Temmuz 2008, 09:34 - İp: 85.***.**8.175
  • 1