Fotoğrafçılık Forumları
Bu Çekimin Adı Nedir?yeniyim :(
merhaba arkadaşlar.sonunda benimde bir fotoğraf makinem oldu.param ancak 2. el bir kodak dx6490 almaya yetti.fotoğraf bende bir hobi olmaya başladı sanki.amacım linkteki fotoğraf gibi fotoğraflar çekebilmek.makinem buna müsade edermi bilmiyorum ama umarım yapabiliyordur.tekniğin adını da bilmiyorum kusura bakmayın.odaklandığınız nesne ön planda kalıyor,arka taraftaki nesneler ise bulanık görünüyor.link aşağıda
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=90230&syf=12
makinede filtre falan hiçbirşey yok.
"Benim bildiğim, net alan derinliği kısmı ile ilgili olarak omerfahri'nin dediğinin tam tesi. Odakladığınız nesne ne kadar uzaksa alan derinliği o kadar artar."
neden tam tersi olduğunu anlayamadım.
10 metre önünüzdeki bir nesneyi zoom yaparak çektiniz. nesnenin 100 metre gerisisindede bir dağ olduğunu düşünürsek. bu fotoğrafıda f/1.8 ile f/8 arasında çektiğimizi düşünürsek odaklanan nesne net. dağ flu çıkacaktır. bunun tam tersi olamaz sanırım
yanlız burda dikkat etmek gereken nokta kompak makine ile slr makineyi karıştırmamak lazım.
sensör boyutu küçük olduğu için objektif odak uzaklığı slr makinelerde olduğu gibi 20-30-40 mm gibi değerler değildir.
6-7-8 mm gibi değerler bulunur kompak makinelerde.
6-7-8 mm gibi odak uzaklıklı bir makinede net alan derinliği az tutmak biraz zor. muhtemelen heryer net çıkacaktır.
sırf bu sebepden slr aldım zaten
Zoom arttıkça diyafram kapanacağı için net alan derinliği de artacaktır.Ve mesafe büyüdükçe net alan aralığı da büyüyecektir.
En sağlıklısı bu gibi çekimler yapmak istersen yakın mesafeden ve makinanın makro moduyla çekmek, ya da diğer arkadaşların da söylediği gibi diyafram öncelikli ve en açık diyafram değeriyle çekmek..
Daha da olmazsa Photoshop isminde bir arkadaş var,ona müracaat etmek de işe yarayabiliyor. )
Aslında ben yanlış ifade etmişim ya da senin dediğini ilk başta yanlış anlamışım. Benim kastım "odakladığımız nesne mesela 1 metre uzaklıkta ise alan derinliği, atıyorum 30 cm ise, aynı diyafram açıklığı ile ile aynı cismi 10 metre öteye koyup odakladığımızda alan derinliği, yine atıyorum 3 metre olur" gibi bir şeydi.
Evet, kompakt makinelerdeki 6,7,8 f değerleri ile zor ama, mesela S2 ile f:2.8'de yakın mesafede güzel şeyler çıkıyor, yoksa bir DSLR gibi olmaz tabii.
Alan derinligi ile ilgili olarak asagidaki linkte gayet guzel bir yazi var, sizde benim gibi teorigini merak ettiyseniz tavsiye ederim
http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/950/depth-of-field.html
Bu tarz resimler benimde hosuma gidiyor, bunun icin f degeri dusuk olan lensler kullanmak daha etkili oluyor ancak f degerinin kucuk olmasi diyaframin genisligini ve fiati etkileyen bir etken. Zoom lenslerin f degerleri sabit lenslere gore daha yuksek.
Benimde bu sekilde cektigim bir fotografim var, begenize sunuyorum
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=54318
fotograf uzerinde degisiklik yok, ayni fotografi bir de f degerini 22 ye cikararak cektim. bildiginiz gibi kucuk f degeri acik diyafram yuksek f degeri ise diyaframin kisik oldugu durumu ifade ediyor. f degerinin yukseltilerek cekildigi durumda diyafram kisik oldugundan sensor uzerine dusen isik miktarinin ayni olmasi icin uzun sureli cekim yapilmasi gerekiyor ki tripod kullanilmasi sart oluyor bu durumda. cektigim diger durumda 30s gibi olmustu ve tum toplar ve toplardan yansiyan esyalar da net cikiyor. kameranin arkasinda gorunmemek icin kactim ancak yine de siluet olarak gorunuyordum
canon agirlikli olmak uzere lens incelemelerinin ve bu lenslerle cekilmis fotograflarin oldugu asagidaki siteden fikir edinebilirsiniz, lens almadan once baktigim sitelerden biri.
http://www.the-digital-picture.com/
Merhabalar
diğer arkadaşların dediği gibi olay alan derinliği ile ilgili
bu tip fotograflar çekerken arkaplan yani fon netlenen alana ne kadar uzak olursa fon o kadar flu çıkar
o nedenle netlediğiniz objenin arkasındaki alan boşluk olsun yani arkaplanda görünen kısım netlediğiniz objeden çok uzakta olsun ve olabildiğince zoom yapın ve diyaframı olabildigince açın istediğiniz etkiyi alacaksınız. yinede alamıyorsanız daha fazla uğraşmayın küçük sensörlerde böyle bir problem var.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Caz'ın Kadrajı'nın Bu Haftaki Konuğu Cenk Mirat Pekcanattı
15 Kas. 2024, 13:35 miratcenk
024015 Kas. 2024, 13:35
miratcenk -
Tapuda Sizin Adınıza İşlem Yapılmasını Engelleme
20 Eki. 2024, 19:30 prodersler
013420 Eki. 2024, 19:31
prodersler -
-
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
074504 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
Bugün: Canlı Yayın - Kim İpler Ara Güler'i?
16 Kas. 2023, 12:48 miratcenk
065916 Kas. 2023, 12:49
miratcenk -
Filmi Düzgün Çıkaramadım Direkt Çıkardım Sarmadan Yıkanır Mı
27 May. 2023, 19:48 nuref
1123228 May. 2023, 14:11
fdiker -
Kırşehir Deki Fotoğrafçılar Buraya...
27 Ağu. 2009, 14:21 yakamoz40
5475926 Eyl. 2022, 00:54
samen383862 -