Fotoğrafçılık Forumları
Astro-fotoğrafçılık Hakkında...
selam herkese.
çok uzun yıllardır gökyüzüne, atmosfer ötesi cisimlere ilgim var.
yakın bir zamanda motorlu bir kundağa sahip bir teleskop almayı düşünüyorum.
araştırmalarım sonucu birçok kişinin gözlemlerini video veya fotoğraf olarak kaydetmeleri için webcam kullandıklarını gördüm. hatta bunları uzun pozlamaya olanak verecek şekilde modifiye ettiklerini infrared filtre bile taktıklarını gördüm. (örn phillips toucam pro webcam)
ve hep merak ettim teleskopa bukadar bütçe ayıran bu insanlar neden ucuz webcam kullanırlar. bu teleskoplara dslr bağlamak çok daha kolay. hele liveview ve video modları da geldikten sonra. hemde görüntü daha kaliteli olur.
bu konu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
ayrıca uzun pozlamayla ilgili birkaç sorum da olacak.
yıldızları, derin uzay objelerini fotoğraflamak için ortalama 1saat süren pozlamalara ihtiyaç var(3-4saat pozlayanını bile gördüm). dslr'ların sensörlerinin böyle uzun pozlama sürelerine dayanma güçleri nasıldır?
**yoksa bu insanların ucuz webcam kullanmalarının sebebi dlsr sensörünün yanmasından korkmalarımıdır veya yanacağına emin olmalarımıdır?""
bu konuyla ilgili olarak ta uzun pozlama ile ilgili tecrübeleri olmuş kişilerin görüşlerini almak isterim.
nelere dikkat edilmeli, ne yapılmalı ne yapılmamalı.
teşekkürler
böyle bişey varmış
http://www.centralds.net/en/products-x.htm
Merhaba,
Bu konuda "fotoğraf" dergisinde bir yazı okumuştum. Ayrıca yabancı bir dergide de yine okudum. Yarım saat, bir saat süren çekimlerde sensör oldukça ısınıyormuş. Biraz dikkatli olmak gerekiyormuş. Hatta bazılarının sensörlerini yaktıklarını bile okumuştum.
Yoksa bazı basit aparatlarla, makineyi teleskoba bağlamak mümkün. Ayrıca makinenin çok uzun pozlamaya izin veren ayarı yoksa, okuduğum makalelerde, bilgisayara bağlayarak, bilgisayar üzerinden enstantena hızını ayarladıklarını öğrenmiştim.
Sitede bu konuda yapılmış çekimlere ait fotoğraflar da görmüştüm. Sizin bahsettiğiniz yıldızların hareketlerini çekme ise
yani kuzey yıldızını sabitleyip, diğer yıldızların onun etrafında dönüşlerini çekmek ise, o zaman daha uzun enstantaneye ihtiyacınız var, ve teleskop kullanmanıza gerek yok. Tek ihtiyacınız olan geniş açı bir lens. Teleskop kullanarak yapacağınız çekimlerde ise, zannımca o kadar uzun sürelere ihtiyacınız yok.
Astro fotoğrafçılıktan anlamam ama DSLR özellikleri ile ilgili bir kaç detay .
Nikon DSLR'lerde 30 dakika pozlama sonunda makina kendini kapar . Amaç yıldızların hareketini görüntülemek ise bunu sorun olarak görmemek lazım . 60 , 90,120 dakikalık çekim yapacaksanız , 30'ar dakikalık 2-3-4 çekim yapıp PC'de kolayca birleştirebilirsiniz . Çoğu Nikon DSLR bu işlemi makina üzerinde de saniyeler içinde yapıyor .
Ama amaç 3 saat pozlayarak çok zayıf ışık veren bir yıldızı görüntüleyip ortaya çıkarmak ise yukarıdaki metod işe yaramaz . Kendisini kapatmayacak makina bulmanız lazım . Gerçi onda da 2-3 saat filan pozlama sonunda da yıldız yerine makinanın kendi yaratacağı "yıldızları " ( hot pixeller ) görme ihtimaliniz daha fazla . Araştırıp , DSLR kullanılıp kullanılmadığına bakmanız lazım .
Merak ettiğim - dünya döndüğüne göre , o 2-3 saatte kendini gösterecek kadar zayıf yıldız nasıl tespit ediliyor ( teleskop o noktaya sabitlenip sonra kendisi takip mi ediyor ? )
@paperman
yıldız takip motorlu teleskoplar var. beraberinde gelen yazılımlarla kayıtlı gök cisimlerini otomatik olarak bulup istediğiniz kadar takip edebiliyor.
benim bahsettiğim tek bir noktaya odaklayıp 1saat civarı pozlamak.
örnek göstereyim
ayrıca burda çok yüksek bir odak uzunluğundan bahsediyorum. yukardaki fotoğraf min 2000mm odak uzaklığı olan bir teleskopla çekilmiştir.
sanırım sensörlerin yanma olasılığı çok yüksek olduğundan basit webcam kullanıyorlar.
bunun dışında yıldızların izlerini/dünyanın dönüşünü fotoğraflamak için çok fazla bir ekipmana gerek yok. geniş açı lens yeterli olur.
Cahilliğime verin ama bir noktaya / yıldıza odaklayıp 1 saat pozlama yapınca nasıl oluyor da yıldızlar yerinden oynamıyor - dünyanın dönmesi sonucu ?
Fotoğraftaki hiç bir yıldız kıpırdamamış
Akşama bahsettiğim makaleyi sizin için tekrar açıp okuyayım, buraya detaylarını yazayım..
@paperman
teleskoba bağlı kundaktaki elektrik motoru dünyayla aynı hızda dönüyor ve teleskobu belirlediğiniz bir hedefe sabitliyorsunuz.
linke göz atın
http://www.celestron.com/c3/product.php?ProdID=416
http://www.youtube.com/watch?v=YfMOwOARr5w
Öyleyse tamam , önceki cevabınızı yanlış yorumlamışım ....
Teleskopun yıldıza sabitlenip takip mi ettiğini sorunca ve sizden
" benim bahsettiğim tek bir noktaya odaklayıp 1saat civarı pozlamak.
örnek göstereyim "
cevabını alınca , tersi durumdan bahsettiğinizi düşünüp , o fotoğrafın yıldızın takip EDİLMEDEN çekildiği izlenimine kapıldım .
Peki bir "ev" teleskopu , bu dünyanın dönüş hızına göre yıldızı takip etme işini o kadar hassas - diyelim 1 saat içinde 0.1 mm bile şaşırmadan yapabiliyor mu - fotoğrafın netliği açısından ?
bende şimdi farkettim, yanlış yorumlanabilir cevabım haklısınız.
celestron ve meade çok kaliteli firmalar, yaptıkları orta sınıf takipli teleskoplar bile hata payı minimum olacak şekilde sabitleyebiliyorlar. bunda aynalı teleskop kullanılmasının ( kısa tüp uzunluğu) faydası var. mercekli teleskopların tüpleri oldukça uzun olduğu için yüksek odak uzaklığında takip yaparken en ufak bir rüzgar bile titreşime sebebiyet verebiliyor. nekadar ağır ve sağlam olursa olsun.
ama profesyonel bir teleskop veya gözlemevlerindekiler gibi kusursuz olacaklarını sanmıyorum. mutlaka bir hata payı vardır.
amatör gözlemciler 1000-1500tl civarındaki önceki mesajımda linkini verdiğim tarzda teleskoplar kullanarak evlerinin balkonlarından bu gözlemleri rahatlıkla yapmaktalar.(ışık kirliliğinden kaçabilirlerse tabi)
"fotoğraf" dergisi, sayı:89'dan alıntıdır;
Konu: Gökyüzü Fotoğrafçıları
Gökyüzü fotoğrafçılığıyla uğraşan Sn. Kubilay Akdemir ile yapılan söyleşide, yaklaştırma gücü yüksek olan bir teleskoba bağlanan bir SLR ile, gezegenler, Ay'ın kraterleri, Güneş lekeleri ve gökadaları çekilebilir diyor.
Ancak burada DSLR yerine SLR yazılmış. Dolayısıyla kavram karmaşası yoksa, filmli makineden bahsediliyor.
Bunun yanında; profesyonel gökyüzü fotoğrafçıları gelişmiş takip mekanizmasına sahip teleskoplarla ve gök cisimlerinin fotoğraflarının çekmek için özel tasarlanmış CCD kameralar yardımıyla çeşitli fotoğraflar elde ederken, bu işle amatör olarak ilgilenen insanlar önemli gök olaylarını fotoğraflayarak bilimsel çalışmalara katkıda bulunabilmektedir, denmiş.
Kubilay Bey, kullandığı ekipmanları ise şöyle belirtmiş;
Canon 1Ds Mark3
Canon 1D Mark4
Canon 800mm lens
2X konvertör (bu sayede 1.600mm elde ediliyor)
Takip motoru (bu sizin bahsettiğiniz; dünyanın dönüş hızına denk gelen bir hızda kameraları ters yönde hareket etmesini sağlayan motorlu sehpa sistemi)
Ege Üniversitesi Gözlemevi Teleskopları...
Sn. Kubilay Akdemir'in fotoğraflarını ise aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz;
tıklayınız
Daha detaylı, derin uzay fotoğrafları çekmek için, yani Jüpiter'i, Satürn'ü, o halde Sn. Tuğrul Taşkın ile yapılan söyleşiye daha dikkatli bakmalıyız. O da şöyle sıralıyor ekipmanını;
Takahashi EM-II ve NJP Temma2 Kundak
Takahashi Sky90 f/5.5 ve FSQ106 f/5 teleskop
Maeda LX200 I2 inçlik f/10 teleskop tüpü
Canon 15X50 IS dürbün
Starlight Xpress MX25C renkli CCD kamera
SBIG STV ve STL-11000XM siyah beyaz CCD kamera ve filtre çekmecesi
Canon 7D DSLR kamera ve muhtelif objektifler
DMK 21AF04 siyah beyaz fireware kamera ve ATIK filtre çekmecesi..
Söyleşide Sn. Sebahattin Bilsel ise; Ay ve gezegenler için web kamerası, Derin uzay fotoğrafları için dijital fotoğraf makinesi veya CCD algılayıcı kullandığını belirtmiş.
Ayrıca aşağıdaki linki de takip edebileceğinizi eklemiş;
tıklayınız
Yukarıdaki linkleri ve ekipmanları da inceleyerek ihtiyacınız olan bilgilere daha detaylı ulaşabileceğinizi umuyorum.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Objektif Türü Hakkında Yardım
11 Tem. 2021, 22:12 susurluk1981
0144311 Tem. 2021, 22:13
susurluk1980 -
-
Magnum Photos Ve Çocuk İstismarı Hakkında Konuşabilir
15 Şub. 2021, 19:34 miratcenk
1149916 Şub. 2021, 01:37
ertugrulkoca -
Nikon Af-s Nıkkor 24-70mm F/2. 8g Ed Lens Hakkında İstişare
20 Oca. 2021, 15:21 fotografci3
0224220 Oca. 2021, 15:22
byhudai -
Kodak 35 Lik Film Hakkında Yardıma İhtiyacım Var.
13 Ara. 2020, 02:50 alicgrdmr
2195210 Oca. 2021, 03:14
tugbakuren -