Fotoğrafçılık Forumları
Af Özelliğini Kapatmak İçin 10 Sebep
1.Yeterli Işık Olmayan Yerlerde
Düşük ışıkta, kontrast her zaman düşüktür ve AF, nesnelere yoğunlaşabilmek için ışık ve kontrasta bağımlıdır. Kameranız kendi üzerinde AF yardımcı lambasına sahip olabilir. Ancak, bu açık olsa bile yukarıda verilen resimdeki durumlarda işe yaramayacaktır.
2.Yeterli Kontrast Olmadığında
AF ölçüm noktanız düz renkli bir duvar gibi bir şey üzerine ise, kamera odaklanmayı imkansız bulacaktır, ışığın ne kadar fazla olduğunun bir önemi yok. Bu durumda kadrajınızı detay içeren bir alana doğru kaydırmanız gerekir ve sonrasında deklanşöre yarım bastığınızda AF devreye girer. Deklanşörü AF’nin odaklanması için yarım basılı tutmaya devam edersiniz ve önceki kompozisyonunuza geri dönersiniz. Bu şekilde çekiminizi yapabilirsiniz. Veya elle fokus işlemini gerçekleştirirsiniz.
3.Vahşi Yaşamı Çekerken
Vahşi yaratıkların bir çoğu mükemmel işitme özelliğine sahiptir ve autofocus’unuzun ne kadar iyi olduğunun bir önemi yoktur çünkü, mutlaka bir ses yapacaktır. Hatta ufak bir pırpır sesi bile vahşi yaşamı ayağa kaldırabilir. Eğer bu muhteşem doğanın resmini çekmek istiyorsanız AF özelliğini kapatın.
4.Manzara Resimlerinde
Manzara resmi çekerken, genellikle ön plandan uzak dağlara kadar bir şeylerde odaklanmak istersiniz. Bunun anlamı, alan derinliğini arttırmak için diyaframı kısmak ve sahne içinde üçüncü bir şeye odaklanmaktır (bir noktada “hiperfokal uzaklık” olarak adlandırılır). AF’yi kapayın. Eğer açık bırakırsanız, deklanşöre bastığınızda yeniden odaklanacaktır… muhtemelen en uzaktaki dağlara.
5.Eğer HDR Çekim Yapıyorsanız
HDR fotoğrafçılık, aynı sahneden farklı kareler çekim yapmayı ve eve döndüğünüzde bilgisayarınızda bu çekimleri birleştirme işlemini içerir. Her bir pozda başarılı olduğunu sağlama almak için tam bir odağa sahip olmak önemlidir. AF’nin açık olması ile her bir çekimde hafif de olsa farklı odak noktaları seçebilir.
6.Hızlı Görüntülerde
Hızlı hareket eden bir nesneyi fotoğraflıyorsanız, AF’niz değişen mesafeleri koruyabilmek için işini durduracaktır.
7.Camdan Çekim Yapmak
Camdan çekim yapmak genellikle iyi bir fikir değildir. Yapabiliyorsanız boş verin. Fakat bazen boş verilemez konular olabilir. Örneğin; bir uçaktasınızdır veya bir akvaryumda balık çekiyorsunuzdur. Sorun şu ki; AF camı seçebilir veya yansımalara odaklanabilir. O yüzden kapatın.
8.Portrelerde
Portre çekimde altın kural, nesnenizin gözüne odaklanmaktır. Genellikle, arka planı odağın dışına atmak için geniş diyafram kullanırsınız. Fakat eğer autofocus’unuz kaş veya burnun ucuna odaklanırsa alan derinliğinden dolayı gözler bulanık çıkacaktır.
9.Makrolarda
Makro çekimlerde odaklanmak çok zor bir iştir. Alan derinliği, makine neye odaklanmak istediğinizi bilemediğinden ve lensler çok geniş alanı içine aldığından, çok küçüktür. Kesinlikle kontrolü ele almak zorundasınız.
10.Altın Oran 1/3 Kuralında
Çoğu kamerada autofocus vizörün ordasınaki noktaya sabitlenmiştir. Bunun anlamı bir resimde 1/3 (Üçte bir) kuralını uygulayacaksanız kesinlikle autofocus’tan çıkmanız gerektiğidir.
Autofocus harikadır ancak şaşmaz değildir. İyi bir fotoğrafçı bilir ki; kameranın kontrolünü ele almak, koşullara meydan okumak demektir.
Yazılanların AF ( otofokus ) işlemini şaşıracağı durumlar olduğu doğru ama hepsinin AF'un "kapatılması" gereken durumlar olduğu değil. Belki başlığı , " tam otomatik AF / müdahele edilmeden AF " kullanılamayacağı durumlar diye kurmak - her ne kadar zor bir ifade olsa da - daha doğru .
" AF'yi ELE ALMANIN gerektiği / AF'nin yanılabileceği durumlar " demek de başka bir seçenek.
Işığın az olup da makinanın hiç AF yapamadığı durumlar için söylenecek bir şey yok. Ama bir manzara çekiminde veya 1/3lere uymak istendiğinde AF'nin kapatılması gereksiz - bir çok makinada ( 40-50 AF noktası olan ) kadrajın altına yakın kısımlardaki AF noktasını seçebilmek mümkün.
Portrelerde gçze AF yapabilmek , AF noktasını göze taşımakla ( cursor ile istediğiniz AF noktasını seçerek ) mümkün.
Diğer belirttiğiniz durumlarda, manuel fokusa geçmek yerine , yine makinaya istediğiniz yere AF yaptırtmanız mümkün.
Dediğim gibi yazılanlar yanlış değil ama bunlar manuel fokusa geçmek için değil , AF'yi "ele almak" için geçerli sebepler .
Yazi ceviri galiba. PC ile ilgili teknoloji sitelerinde arada cikan "bizim de fotografla ilgili yazimiz olsun" makalelerine benziyor. Ayrica tekli odak degil coklu odak noktasi kullanildigi varsayilmis, yani sadece orta noktayi kullananlar icin cok gecerli degil bu yazi.
1- O kadar dusuk isikta elle odak yapmak da kolay degil. Ama genel olarak dogru, ucuz makineler ve objektiflerin odaklama sistemleri dusuk isikta cok zorlaniyor.
2- Bu da dogru. Ornegin duz bir duvar, ya da bulutsuz gokyuzunde odaklama sistemleri calismaz, bu durumda elle odaklama en guzeli.
3- Makro ise belki dogru, ama USM/AF-S/HSM sistemleri cogu durum icin yeterince sessiz. Elle odak yaparken ses cikmayacak mi? Onu birak, fotografi cekerken ses cikmiyor mu? Sadece ses icin otomatik odagi kapatmak dogru degil. Cok fazla ciz-biz yapan objektifler icin gecerli olabilir.
4- Hiperfokal mesafe yontemini onermiyorum, filmli donemden kalma bir aliskanlik. 18-24-36MP'lik makinelerde kesinlikle birakilmasi gereken birsey. Ayrica genis mesafelerde odak sistemleri daha tutarli calisiyor. f11'de 100-150 metre sonraya odak yapmak cogu durum icin yeterli.
5- Evet. Hatta HDR cekiminde herseyi manuel yapmak gerekli.
6- Manuel odakla calisan spor ya da kus fotogracisi gordunuz mu? Kosan sporcuyu ya da F1 aracini elle yakalamaya calis, toplamda 10 kare net cikarabilirsen odul veriyorlar
7- Dogru. Odak sistemi cam uzerindeki olur olmaz lekelere de odaklanabiliyor.
8- Eger D7000 ve uzeri bir Nikon'unuz varsa buna hic gerek yok. Bu siniftaki Nikon DSLRlar portrelerde goze odaklaniyor (sihirli gibi). Canon veye digerlerinde bunu gormedim. Nikon harici sistemlerde orta noktadan goze otomatik odaklayip kadraji ayarlamak daha iyi cozum. Elle goze odaklamak cogu zaman daha zor oluyor.
9- E yani... Ama burada bir istisna var: Cicek uzerinde ucan bir arı cekiyorsaniz ve elinizde duzgun bir govde+objektif varsa, AF sistemi elle odaktan daha iyi calisir.
10- Ne cektigine bagli olarak degisir. Eger yeterince genis net alan derinligi varsa ya da odagi yapip kadraji kaydiriyorsan gerek yok.
Valla arkadaşım yazı çeviri değil ama yazı yurtdışında yaşayan bi türk fotoğrafçıya ait.Bi şeyler biliyo ki denemiş ki söylüyor.Bende derledim paylaştım.İşine yarayan okur yaramayanda okumaz.İlla bi kusur bulmaya çalışmayın çok şey biliyormuş gibi. Paperman'ı tenzi ederim.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Caz'ın Kadrajı'nın Bu Haftaki Konuğu Cenk Mirat Pekcanattı
15 Kas. 2024, 13:35 miratcenk
135210 Ara. 2024, 15:18
miratcenk -
-
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
08 Eki. 2024, 22:19 prodersler
020808 Eki. 2024, 22:20
prodersler -
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
02 Eki. 2024, 18:47 prodersler
021302 Eki. 2024, 18:47
prodersler -
Podcast - Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası
04 Eyl. 2024, 12:59 miratcenk
048304 Eyl. 2024, 12:59
miratcenk -
İzmirde Fotoğraf Makinası Tamiri
04 Ağu. 2008, 21:03 tanyeri
112790611 Ağu. 2024, 16:36
medicuscurat -
Sedat Pekcanattı Fotoğraf Hibesi 2024
03 Mar. 2024, 10:36 miratcenk
282115 Tem. 2024, 14:02
miratcenk -