juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

100% Crop Ve Gerçek Boyut Farkı

aslında başlıkta tam açıklayamadım. merak ettiğim şey şu, şimdi diyelim 8mp olarak bir foto çektik, bu yaklaşık 3264*2448 pixellik fotoyu eğer tam ekran haline küçültürsek keskin ve net bir foto çıkıyor ortaya ama eğer tam boy olarak görürsek veya 100% crop yaparsak gördüğümüz foto bulanık ve ayrıntıdan yoksun oluyor. üstelik en kaliteli dslr'lerde de bu böyle. ilk önce bunu sizin de teyit edip etmediğinizi sorayım. merak ettiğim şey acaba 8 mp bir foto çekip hem tam ekranda hem de gerçek boyutta net ayrıntıları görebilmek için nasıl bir ekipman gerekli. orta veya büyük format makinalar ile çekim yapıp kaliteli tarayıcılar ile bilgisayara aktarmak gibi bir yol bunu karşılar mı. yoksa hiçbir zaman böyle sonuç alınamaz mı. ve yine bununla ilgili bir sorum daha olacak dediğim gibi foto boyutu büyüdükçe keskinlik bariz olarak düşüyor ve bulanıklaşma başlıyor. bu şartlar altında mesela 22 inch'lik veya daha büyük bir monitörde bu fotoları hiçbir zaman yüksek keskinlikte göremeyecek miyiz. çünkü mesela 17 inch'lik bir monitöre yüksek mp fotoyu wallpaper misali sığdırınca küçülme miktarı keskinliği sağlar oranda oluyor, fakat 22 inch veya daha büyük ekranda wallpaper gibi sığdırınca küçülme olmayacağından vaya çok düşük olacağından mesela hiçbir zaman yüksek keskinlikte tam ekran boyutuna sığan bir foto göremeyeceğiz demek olmaz mı bu. o zaman da büyük monitörün bariz bir dezavantajı doğmaz mı. biraz karışık sormuş olabilirim özür dilerim, ifadede zorlandım bir parça. açıklayan çıkarsa sevineceğim. teşekkürler.

Tarih: 22 Haziran 2007, 14:18 - İp: 88.***.**2.240
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Fotografa %100 boyunda baktığınızda net değilse çöpe atın. En kaliteli DSLR bir yana, en basit makinede bile böyle şey kabul edilmez.

Tarih: 22 Haziran 2007, 22:43 - İp: 85.***.**6.166
juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

demek ki dediğimi anlatamamışım. ben de bundan korkuyordum. söylemek istediğim bozuk foto kalitesi değil tam boyutta izleme ile küçültünce arasında görüntüde farklılaşma oluyor. makina ile en büyük boyutta çekin sonra ps ile 800*600 yapın sanki küçülünce hatlar daha belirginleşiyor tonlamalar daha iyi oluyor gibi geliyor. en kötüsü de büyük ebatta kontrast olayı kötü, sanki blur efekti verilmiş gibi, oysa küçülttüğümüz anda keskinleşiyor.(bu tam boyutla kastettiğim gerçekten büyük boyutlar yoksa eğer 800*600 foto için 100% crop yapınca zaten bu dediğim anlaşılmıyor.)

Tarih: 23 Haziran 2007, 05:59 - İp: 88.***.**2.240
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

800x600 gibi boyutlarla fotograf değerlendirilmez.
Benim fotograflarım 12.8 mpix ve her zaman tam boyunda incelerim. Eğer Tam boyda tatminkar değilse ya titremiştir, ya odaklama sorunu vardır, yada lens yetersizdir.
lens diyaframını iki stop kısarak Aynı fotografı elde ve tripod üzerinde gecikmeli çekimle çekerek farka bakın ne demek istediğimi anlarsınız.
Net olmayan bir fotografa küçük boyda bakarak detayları yok ederseniz daha iyi imiş gibi göreceğiniz doğrudur.

Tarih: 23 Haziran 2007, 13:52 - İp: 85.***.**6.166
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Sizin için sıkıntı şurada doğuyor, tam boy dediğiniz ölçünün bir standartı yok, genelde mönitörler 72dpi değerinde kullanılıyor bu da aslında fotoğrafı tam boy dediğiniz orana getirdiğinizde 120x85cm lik bir baskıya bakıyormuşsunuz gibi görmenizi sağlıyor, doğal olarak o boyutta bir baskıya o kadar yakından bakınca daha küçük ebattaki versiyonundan daha yumuşak ve daha kötü görünüyor.
Aslında o ekrana sığdırılmış hali makinanızın yüksek baskı kalitesinde vereceği sonuçtur ve baskı ebatıda o civarda olur.

Tarih: 23 Haziran 2007, 16:53 - İp: 88.***.**9.29
juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

kobra, sağ ol, tam olarak bunu söylemek istiyorum. yola çıktığım mantık o.

Tarih: 24 Haziran 2007, 10:22 - İp: 88.***.**2.240
teberus
teberus (üye)
Ankara / Amatör

Merhabalar
3264x2448 çözünürlükteki bir fotoğrafı daha düşük çözünürlükteki bir ekranda görüntülediğinizde bu sonuç normaldir. Ekranın boyutu ile çözünürlüğü bağlantılı değildir. Sizin istediğiniz şeyi 3264x2448 piksele sahip bir ekranla elde edebilirsiniz. Saygılar...

Tarih: 25 Haziran 2007, 00:59 - İp: 85.***.**3.212
  • 1