Fotoğrafçılık Forumları
Dslr Makinem Kaliteli Ya Baskı Makinesi?
Gece Boğaziçi köprüsünün fotoğrafını çektik (Canon EOS 550D). Bende ACER marka laptop var. Arkadaşlarda da başka markalar var. Biraradayken aynı fotoğrafı 4-5 farklı laptop'da açtık. Açıkcası Apple MacBook Pro'nun gösterdiği gibi hiçbiri göstermiyor(Amacım herhangi bir markayı kötülemek kesinlikle değil). Bu durumda ben kendi laptop'ımda fotoğrafımın ışık ve renk ayarlarıyla oynarken belki de fotoğrafı bozuyorum.
Peki baskı alırken; benim gördüğüm fotoğrafın baskısını mı alıyorum? Yoksa baskı makinesinin kalitesine göre mi baskı alınıyor? Laptopları yanyana koyana kadar böyle birşey aklımın ucundan bile geçmemişti?
Apple MacBook Pro mu alsam? Peki aldım diyelim. Fotoğrafların çıktısını alırken baskı makinesi kalitesizse MacBook Pro'ya boşuna mı para vermiş olacağım...?
laptop ekranlarını asagı yukarı oynatınca goruntunun açıya göre kararıp aydınlandıgını zaten farketmediyseniz soyleyecek birşey yok.
macbookların ekranında boyle bir sey yok bildigim kadarıyla zaten grafik işlemler için uretildikleri için.
gidip macbook pro almak mantıksız olur acıkcası bu işten para kazanmıyorsanız, masaustu bir bilgisayar ve kaliteli bir ekran alarak cok daha ucuza bu sorunu cozmus olursunuz diye dusunuyorum. kaliteli baskı merkezlerinde iş bastırırsanız o konuda da sorun yasamazsınız diye dusunuyorum, binlerce fotografcı yasamadıgına gore
Sağolun ama konuda ekranın kararıp aydınlanmasından bahsetmediğim çok açık... Işık dediysek ekran ışığından bahsetmiyorum tabii ki...
Fotğrafın ışığından bahsediyorum (GECE FOTOĞRAFI)... Eğer 4-5 ayrı marka laptopı yanyana koyarsanız ne demek istediğimi anlarsınız...
Cevap olarak "kaliteli baskı merkezleri" yazmışsınız... Tabii ki kaliteliden alırsak sorun olmaz ama bu "kaliteli" kim? neye göre? Bildiğiniz bir yer varsa paylaşırsanız sevinirim... Teşekkürler...
Eğer ekranınız iyi kalibre edilmemişse renkleri yanlış gösterir.
Siz renklerle oynayarak bozuk ekranda güze görünün renkler elde edersiniz. Baskıya veririsiniz, sonuç berbat !
Ciddi baskı için öncelikle kalibre edilmiş ekran kullanmak şarttır.
En az onun kadar önemli olan diğer konu ise (özellikle inkjet, fineart gibi baskı yapılıyorsa) printer'in kalibrasyonunun da yapılmış olmasıdır.
Ciddi baskı yapan yerlerin ekranları ve baskı makineleri kalibre edilmiştir, ekranda gördüğünüz renkler baskıda çıkar.
Macbook genellikle doğru kalibrasyona çok yakındır. Yine de ince kalibre edilmesi iyi olur. Win tabanlılar daha problemli, bu yüzden baskı işlerinde genellikle Mac kullanılır.
Teşekkür ederim...
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Fotoğraf Makinemle Çektiğim Fotoğraflarda Siyah Leke Var
18 Kas. 2023, 19:50 edaak123
1130830 Ara. 2023, 01:28
mustafa_ozdag -
-
Makinem Eskisi Gibi Çekmiyor, Yardımcı Olur Musunuz :)
11 Ara. 2020, 14:22 tfg16
0181011 Ara. 2020, 14:22
tfg16 -
Bütçeme Göre Güncel Dslr mı Fullframe Dslr Mı?
12 Nis. 2020, 08:34 uaemir
2326412 Nis. 2020, 23:07
mete007 -
Zenit 122 Makinemin Arızasını Anlamadım.
10 Şub. 2020, 02:56 virnigrum
4199611 Şub. 2020, 23:52
virnigrum -