Fotoğrafçılık Forumları
Filmli Slr'lar Uygun Mu?
Merhaba arkadaşlar;
Karşınızda yine ben ve yine birtakım sorular...
Öncelikle DSLR istiyordum.Forumda konu bile açmıştım.Yeni öğreneceğim için de herkes dijital öneriyordu.
Şimdi ise filmli SLR'lara bakmaya başladım.Hem daha ucuzlar hem de verdiği o zevki seviyorum.Şimdiki dandik filmli makinemle bile müthiş bir zevk yaşıyorum.
Sizce filmli SLR'ları düşünmeli miyim?Fotoğrafçılık olayını yeni öğreneceğim için makineye zarar vermekten ve çok fazla film yakmaktan korkuyorum.
Bir de şöyle düşünüyorum.Filmli slr(giriş seviyesi tabi) alınca cebimde biraz para kalacak.Bu parayla kitap alırım ve film yakmamayı,ayar yapmayı kitaplar sayesinde öğrenirim zannediyorum.Böyle olur mu sizce?
Örneğin Pentax'ın DA serisi lensleri sadece dijitalde kullanılabiliyor.
İtiraz ediyorum. Analogda da kullanılıyor. Hatta ben kullanmıştım aşağıdaki fotoğrafta.
Bitpire,
Madem işe Canon'un FD/FL lenslerini sokuyorsun, bu durumda Pentax'ın Takumarları'ndan da bahsetmek gerekiyor, ne dersin ?
Pentax uyumluluk tablosu : http://kmp.bdimitrov.de/technology/summary/index.html
Nikon uyumluluk tablosu: http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
Yukarıda görüldüğü gibi hesapta Pentax'ın 1975'ten beri çıkardığı bütün lensler, bütün Pentax gövdelerine takılabilir yani fiziksel olarak uyumludur, fakat gelgelelim bir hangi özelliğin hangi gövde çalışacağını veya çalışmayacağını bilmek için tabloya bakmak gerekiyor. Pentax'ın 1975'ten önce ürettiği Takumar lensler modern makinalara uymazlar.
Nikon'da ise durum, Pentax'ınkinden en az 3 kere daha vahim. Sözde Nikon 1959'dan beri aynı mountu kullanıyor fakat eski ve yeni lens ve gövdeler arasında fiziksel uyum bile garanti değil.
Canon ve Minolta'da olayı birer paragrafla özetlemek mümkün :
Canon 1986'da mountu tamamen değiştirdi, dolayısıyla bundan önceki FD/FL lensler modern makinalara uymazlar. Canon'un 1986'dan sonra çıkardığı bütün EOS filmli ve dijital makinalar, bütün EF lensler (kırmızı noktalı) ile tam uyumludur. Canon'un APS-C (24x16mm) sensörlü makinalar için çıkardığı EF-S lensler (beyaz noktalı) filmli ve fullFrame (36x24mm) sensörlü makinalara takılamaz bile. (bir şekilde uydurulsa bile muhtemelen ayna kırar)
Minolta 1985'te mountu tamamen değiştirdi, dolayısıyla bundan önceki MC/MD lensler modern makinalara uymazlar. Minolta/Sony'nin 1986'dan sonra çıkardığı bütün Maxxum/Dynax/Alpha filmli ve dijital makinalar, bütün Minolta/Sony AF lensler ile uyumludur. Eski filmli gövdelerin bazıları daha yeni lenslerdeki şu özellikleri kullanamazlar: Minolta Dynax/Maxxum 7'den sonra çıkan bütün gövdeler kendinden AF motorlu SSM/SAM lensleri sürebilirler. ( Dynax 7'den kısa bir zaman önce piyasaya sürülmüş Dynax 9 gövdenin SSM/SAM sürebilmesi için boardun upgrade edilmesi gerekiyor, geçmişte Minolta SSM lens sahibi müşterileri için bu servisi ücretsiz veriyormuş) XI zoom lenslerin üzerindeki motorize zoom daha önceki *000 ve *000i serisi filmli gövdelerle çalışmaz. XI zoom lensler çok kısa bir zaman üretildi, pek tutmadı.
#antika' tarafından 14.02.2011 13:03:57 tarihinde düzenlendi.
Aslında hepsinin ötesinde daha da kafa karıştırmak için ekleyelim, pek çok farklı marka ve model lensi hemen hemen tüm makineler ile kullanmak münkün (ayna kıracak kadar fiziki engeli olmayanlarda). Bu durumda 8mm film makinesi lenslerinden tutun da CCTV kameralarının lensleri bile DSLR ya da micro 4/3 gibi sistemlerde kullanmak mümkün.
Özetle kullanmaya niyeti olan kişi bir şekilde yöntemini buluyor.
antika;
Milat olarak 1986'yı alırsan Pentax tarafında da uyum diye bir sorun yok. Senin Pentax'ta uyum tablolarını kontrol etmeniz gerekir dediğin lensler aslında diğerlerinde tabloda bile yok. Kendin söylüyorsun, 1986'da düştüler tablodan Canon'un Fd/Fl, Minolta'nın MD/MC, keza Nikon'un muhtelif kodlu bir sürü lensi dijitalle birlikte tarih oldu. Şimdi hal böyleyken Pentax için çıtayı iyice yükseltip 1975 öncesi Takumar'lara niye gidiyorsun güzel kardeşim.
Pentax tarafında durum şu. Senin de dediğin gibi Pentax'ın 1975'ten beri çıkardığı bütün lensler bütün Pentax Dslr gövdelerine takılabiliyor. Hangi özellik hangi gövde ile çalışıyora gelince. Bir kere bütün AF lensleri bütün modlarda kullanıyorsun. Yani P, Av, Tv, M hepsi sorunsuz. Mf olanlarda ise A kodlu olanlar (-ki bendeki 50mm f:1.7 de bundan) yani diyafram bileziğinde A harfi (Auto) olanları da aynı şekilde bütün modlarda sorunsuz kullanıyorsun. Bir tek odağı manuel yapıyorsun haliyle. Onda bile makine odak asist yapıyor. Odağı bulduğun anda yeşil ışık ve biple uyarıyor. Sadece K ve M kodlu Mf lenslerde şöyle bir durum var. Bunların diyafram bileziklerinde A olmadığı için lensten diyaframı kendin seçiyorsun. Makinede AE-L tuşuna basınca lens seçtiğin diyaframa stop down oluyor ve ışığı ölçerek uygun enstantaneyi belirliyor. Yani bir anlamda bunları sadece Av modunda kullanabiliyorsun. Özetle Pentax'ın sadece ilk yıllar üretimi olan M ve K kodlu Mf lensleri yalnız Av ve M modunda, diğer bütün lensleri; A kodlu Mf'larda dahil olmak üzere her modda kullanılabiliyor.
glorfindel;
ayna kıracak kadar fiziki engeli olanlar da yine Canon'da oluyor galiba. Onu da antika'dan öğrenmiştik.
bitpire'ye aynen şahidim
Pentax K100D kullandığım yıllarda elimden pek çok eski lens geçti. Her biri bir şekilde kullanılıyordu. Hatta daha da eski M42 lensleri bile en kolay kullanabildiğim makine Pentax oldu. Sadece metal bir bayonet adaptörü ile iş bitiyordu. AF confirm işlemini makine otomatik yapıyordu. Canon'da da mümkün ama AF confirm chipli adaptör kullanmak lazım vs vs.. Ayrıca unutmamak lazım ki Pentax'ta titreşim engelleme gövde üzerinde olduğundan bilumum eski, adaptörlü ıvır zıvır ne kadar lens varsa otomatik olarak titreşim engellemeli oluyor. Canon'da ise IS'li ise lens OK ama IS'li değilse mümkünü yok..
Bu arada soruyu soran arkadaşın sorduğundan nereye geldik böyle
meraklifotocuyu hızlandırılmış kursa tabi tuttuk. Çok hızlı ilerliyor.
Bu arada bitpire, iş yerimde açılmamıştı eklediğin foto, şimdi görebiliyorum Evet, işte dijital için yapılan DA lensi analogda kullanırsan böyle oluyor. Kenarlar kararıyor. Gerçi süper olmuş o ayrı Ben bu etkiyi almak için Holga 135BC kullanıyorum
Hepinize teşekkür ederim.Değerli bilgiler bunlar.
bitpire;
Böyle olması çok daha iyi :D
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Dış Çekime Uygun Paraflaş Tavsıyesı
05 May. 2017, 17:00 hjkjhy
1542209 Ağu. 2021, 17:51
degisimfoto -
-
Bütçeme Göre Güncel Dslr mı Fullframe Dslr Mı?
12 Nis. 2020, 08:34 uaemir
2328112 Nis. 2020, 23:07
mete007 -
Bütçeme Uygun Makine Ve Lens Hangisi ?
23 Eki. 2019, 15:10 tonysoprano
0171023 Eki. 2019, 15:10
tonysoprano -
360 Çekimler İçin Uygun Bütçeli Öneri Arıyorum.
12 Nis. 2019, 23:43 easutay
0187112 Nis. 2019, 23:43
easutay -