Fotoğrafçılık Forumları
Büyük Format Graflex / Orta Format Kiev
Uzun zamandır büyük format makineler üzerinde araştırma yapıyorum. İlk defa Ken Rockwel'in internet sayfasında anlattıklerıyla bende uyanan bu merak büyük format makinelerle çekilmiş fotoğrafları gördükçe iyice arttı.
Büyük format ile çekilmiş ve pahalı silindirik tarayıcılarla dijitalleştirilmiş manzara fotoğraflarındaki detay-gücüne ve keskinliğine fullframe diğital makinalar kesinlikle yetişemiyor. Detaylı karşılaştırmaları www.luminous-landscape.com ve www.kenrockwell.com sayfalarında bulabilirsiniz.
Elbette hantallığından dolayı taşıması zor, kullanımı karışık ve son olarak film ve dijitalleştirme maliyeti de yüksek FAKAT bütün masraflarını toplasanız bile bır Canon EOS 5D Mark II'nin yanından bile geçmiyor.
Gerçi Sinar ve Linhof'un binlerce avroluk büyük formatları da var fakat kıyaslanacak olursa Hasselblad ve Mamiya'nın 50 megapiksele varan dijital canavarlarının fiyatların çok daha uçuk. (Hasselblad H3D-50 tam 30.000 Avro !!)
Ben yıllardır 300D ile manzara fotoğrafı çekiyorum ve artık daha büyük bir formata geçmekte kararlıyım. Şu anda kullanılmış bir Canon 5D veya ucuz bir büyük format makine arasında gidip gelmekteyim.
Acaba forumda büyük format kullanan arkadaşlarımız veya daha doğrusu abilerimiz var mı merak ediyorum? Ağırlıklı manzara ve mimari çekme niyetinde olan bendenize hangisini tavsiye edersiniz?
Almanya'da yaşadığımı ve burada ikinci el büyük format ve orta format bulmanın kolay olduğunu ayrıca basım ve taratma işlemlerinin de gelişmiş olduğunu da belirtmeliyim.
#Kty' tarafından 16.11.2009 07:12:15 tarihinde düzenlendi.
İlginç bir konu olacağa benziyor.
Bakalım ne kadar işleyebileceğiz konuyu..
Forumda analog kullananlar var ama bu büyü kformat kullananlar yok sanırım.
Varsada özel davet etmemiz gerekecek sanırım.
ve size ucuzluk konusunda ekleme yapmak istiyorum hatta ek konuda açacağım
100 TL Değerinde Karanlık Oda
orjinal makale burada: http://www.fotografya.gen.tr/cnd/index.php?id=485,759,1,1,1,0
Umarım dediğiniz gibi olur. Linki baktım; gerçekten ilginç.
Koca sitede büyük fotmat kullan vardır inşallah diye düşünüyorum ama kimse gelmezse ee o zaman dediğiniz gibi özel bulup davet edeceğiz ne yapalım. Eğer siz birisine rastlarsanız yönlendirirsiniz artık.
Sanırım dünyada büyük formatların en yaygın olduğu ülke Amerika. Amerikan ebayinde bunlar için ayrı bir kategori bile var ve yüzlerce makine teklif ediliyor. Manzara fotoğrafçılığı çok daha yaygın olduğu için sanırım. Ee Ansel Adams'in memleketi sonuçta...
Bu arada Ansel Adams'in "The Camera" kitabının pdf versiyonunu bulabildim internetten isteyen olursa yollayabilirim.
Şu an için ucuz ve kaliteli bir büyük format 'avı'ndayım. Graflex Crown Graphics için ucuz ve iyi diyorlar.
Bu konunun dışında bir de orta format ile ilgili bir başlık açmak lazım bence. Onunla ilgilenen belki daha fazladır. Geçenlerde bir çift hiç kullanmadıkları ve yıllardır çantasında sakladıkları bir Mamiya 645'i tüm setiyle 200 avroya teklif ettiler ama format hakkındaki kararsızlığımdan dolayı almadım. Manzara çekimlerinde 6x4,5'luk orta format ve 4x5'lik büyük format arasında o kadar fark var mı merak ediyorum?
Sitede Linhof, Graflex, Sinar ve daha başka büyük format markalarıyla arama yaptım ve ne yazik ki hiç fotoğraf bulamadım
İşim kötüsü ortta format makinelerini kullan da pek bulamadım
yanlış anlaşılmasın, olumsuz manada söylemiyorum (ki zaten sayfayı da kesinlikle beğenmiyorum) fotokritik'te sadece Mamiya arattırdığımda 170'ten fazla kullanıcı çıkıyor.
İşin ilginç tarafı orda da büyük format kullananarak çekilmiş manzara fotoğrafı bulamayışım. Evet orta format Mamiya'lar ile çekilmiş harika manzara fotoğrafları var (ve dijitale taş çıkartır) ama onlar da pek pazla sayılmaz (bakınız Hamit Yalçın). Demek ki ülke genelinde pek fazla kullanılmıyor. Bunda Türkiye'nin cumhuriyet sonrasında son 10 yıla kadar maddi bühranlardan kurtulamamış olmasının ve insanların geçmişte pahalı ekipmanlara para harcıyacak kadar maddi refah sahibi olmamasının ciddi etkisi olabilir mi acaba?
Oysa ülkemizdeki doğa manzaralarının güzelliğine sahip kaç ülke var ki dünyada? Ne yazık... Amerikan'nın sadece bir bölgesi olan 'Grand Canyon'nunda çekilmiş binlerce harika manzara fotoğrafına rastlayabilirsiniz internette. Gerçekten de fotoğraf makinesi üretiminden kullanımına kadar o ülkenin gelişmişliği çok önemli demek ki. Şu an dünya piyasasını kontrol eden ve en çok fotoğrafçı yetiştirmiş olan ülkeler olan Japonya-Amerika-Almanya bakınca bunu daha iyi anlayabiliyorum.
Ben uzun yıllardır 6X9 Mamiya universal kullanıcısıyım. Film olarak Tmax - 100 ve film banyosu olarak da D76 kullanıyorum. Tüm kart banyolarımı ( soft, normal, kontrast, hard ) kendim hazırlıyorum. Agrandızör obj. olarak schneider ve nikon bulmuş ve satın almış olmanın da avantajlarını yaşıyorum.
Sizin de sağlam bir ekipman ile yola çıkmanız durumunda...bu işten tad alacağınıza ve büyük format ihtiyacı hissetmeyeceğinize eminim. Karanlık oda bilginiz nedir ? bunu bilemediğimden...lütfen darılmayın, çok iyi bir ekipman serisi ile sağlam karanlık oda bilgilerini birleştirmeniz durumunda çok iyi işler çıkarabileceğinize eminim. Mükemmel çekilmiş bir filmin, yine mükemmel bir banyo işleminden sonra görüntü kalitesinin 22.000 px olduğunu düşünürsek...ve bunu en az hata, en az kayıplar ile koruyabilirsek....baskı işlemleri sırasında da bu kayıpları ( yine mükemmel kimyasallar ve mükemmel işçilik ile ) en az seviyede tutmayı başarabilirsek...sizin de belirttiğiniz gibi, ortaya çıkan sonuçlar tabiiki dijital ürünlerden çok daha iyi ve doyurucu olacaktır.
Bu konu ile ilgili bir paylaşım ve sohbete her zaman varım. Bu arada...fikirlerine ve bilgisine her zaman hörmet ettiğim ve yazdıklarını büyük bir zevk ile okuduğum remi5861 kardeşimin de paylaşımlarına itibar etmekte fayda vardır.
Dünyada her konuda olduğu gibi....bu fotoğrafta da olacaktır. Yani, geçmiş geleceğin modası olacaktır. Şu anda bile, fotoğrafa yeni başlamış ve hiç siyah/beyaz fotoğraf işlememiş olanlar...fotoğrafın bu tarzına karşı ilgi duymakta ve fotoğraflarını siyah/beyaz olarak sunmaktadır. Büyük veya orta format renkli fotoğraf üretimine gelince....işte onun canlanacağına ve döneceğine inanmıyorum. İnancım sadece siyah/beyaz için ve bu nedenle hiçbir makine, ekipman veya karanlık oda malzememi elimde çıkarmıyorum. Ve yine bu nedenle de...fotoğraf kulübümde siyah beyaz fotoğraf eğitimi vermeye devam ediyorum.
Kısacası...büyük format olmasada, orta format ile çalışmanızı ve fotoğrafın tadına varmanızı öneririm. Sağlık, huzur ve gönlünüzce fotoğraflar dilerim.
Karar verene kadar orta format ve büyük format arasında çok gidip geldim ve inanırmısınız özellikle photo.net forumlarında konuyla ilgili okumadık yazı bırakmadım nerdeyse. Sonra profesyonellerin kıyaslamalarını ve şahsi tavsiyelerini okudum. Tabi bunları yaparken de aynı zamanda onlarca manzara fotoğrafını kıyasladım iki formattan da. Sonuç olarak taşıma zahmeti ve karışıklığı göze alındığında büyük formatın manzara için daha uygun olacağına karar verdim. Tabi bunda bir arkadaş ile yaptığımız "sen orta format al ben de büyük; takas edip deneriz ikimizde" anlaşmasının da payı yoktu desem yalan olur
Sizin kullandığınız 6x9 formatın zaten orta formatın en geniş olanı ve sadece birkaç markanın buna uygun makineleri var ve bunlarda hem zor bulunuyor hem de pahalı. Ben Bu hafta amerikan ebay'inden bir "Graflex Speed Graphic" makine artı "Schneider 90 mm f/6.8 Angulon" objektifi posta ücreti dahil 210 Avroya satın aldım ki bu paraya iyi bir orta format kamerası ancak kullanılmış Mamiya 645 alabiliydum. Yani orta formata yatırım yapıp ileride büyük formata geçmektense ucuza doğrudan geçmeyi tercih ettim.
Graflex'in ucuzluğuna bakıp aldanmamak lazım yalnız. Graflexler dünya fotoğraf tarihine damgasını vurmuş kameralar. 1960'lara kadar çekilmiş bildiğimiz çoğu meşhur fotoğraf bunlarla çekilmiş. Müthiş derecede sağlam ve dayanıklı makinalar. Zaten 1950'den sonra üretilmemesine rağmen hala dünyanın her tarafında bir çok fotoğrafçı tarafından kullnılıyor. Ucuz olmasının sebebi fazla üretilmiş olması ve fazla üretilmiş olmasının sebebi de elbette çok iyi olduğu için tutulmuş olması.
300 avroluk bir büyük formatın, kendinden 10 kat pahalı dijitalleri ardından baktıracak fotoğraflarından örnekler:
http://www.kenrockwell.com/lajolla/secrt.htm (altında "Graflex Crown Graphic" yazan fotoğraflar)
Gelince tecrübelerimi aktarırım inşallah...
Bu arada karanlık oda bilgim yok ne yazık ki. Benim ilgimi fotoğrafçı büyüklerim soğuttular. Zahmetine deymediğini çünkü stüdyoların hem daha hızlı hem de daha kaliteli bir şekilde filimleri işleyip dijitalleştirdiklerine beni ikna ettiler. Ben de biraz masrafleı da olsa bu yolu tercih ediyorum.
Ayrıca geçmişin geleceğin modası olacağı da çok doğru. Ben etrafımdan bir çok kişiyi analoga özendirmeyi başardım. Fotoğraflarımdan sonra ikinci en çok verdiğim hediye Küçük, estetik, metal gövdeli (yani basit plastikten yapılmamış) ve nostaljik... Üstelik sadece lokantada yenilen bir yemek değerinde ! Neyse konu dağılmasın...
Şahsen internette herhangi bir türk fotoğrafçısının büyük formatla çekmiş olduğu manzara fotoğrafları bulamadım. Bu konuda bildiğiniz bir isim varsa bilmel isterim.
konunun meraklıları için bir güncelleme yapmak istiyorum:
Ekim ayının başlarında amerikan ebay'inden yaklaşık 180 avroya "Graflex Speed Graphic" marka bir 4x5 büyük format makina satın aldım. Posta ücreti, vergi ve gümrük masraflarıyla yaklaşık 240 avroya yakın bir masrafla uzun araştırmalar sonunda aldığım makinama kavustum. 40 seneden daha yaşlı bu meşhur Graflex, Kalart marka Rangefinder'ının (türkçesi var mı?) bozuk olması dışında genel olarak temiz ve kullanıma hazır durumdaydı. Üzerinde oldukça pahalı ve zor bulunan "Schneider Kreuznach Angulon 90mm" geniş açılı objektifi ile geldi. Makinayı biraz uğraş ile kullanmayı öğrendikten sonra yine ebay'den 10 yaprak "Fujichrome Velvia 50" 4"x5" film aldım yaklaşık 30 avroya. Filimleri kartuşlara yüklemem biraz problemli oldu (tamamen karanlıkta yapılması gerekiyor) fakat şükür ki hiç birini heder etmeden başardım. Bu arada iki film yüklenen kartuşların tanesi yaklaşık 5 avro.
Buraya kadar herşey güzel gitti diyebilirim. Filmlerin ve özellikle de kartujların pahalılığı biraz hayal kırıklığı oldu evet ama asıl hayal kırıklıklarını çekimden sonra yaşadım; Filimleri yaptıracak yakınımda bir fotoğrafçı buldum çok sükür fakat adamlar bir yaprağının sadece banyosuna 5 avro isteyince şok oldum. Renkli Velvia dia filmini banyo ettirildikten sonra dogrudan taratılabildiği ve manzara çekimlerinde çok daha iyi olduğu için tercih etmiştim fakat banyosunun bu kadar pahalı olacağını bilemedim. Ayda sadece 10 film çeksem bile bu filmelerin ve banyolarının masrafı yaklaşık 70 avroyu bulacaktı ki buda bir yılda nerdeyse bir ikinci el Canon 5D parası eder . Daha bu masrafa beğendim bir fotoğrafı yüksek çözünürlükte taratmak için tanesine ödeyeceğim en az 5 avroyu da katmadan hem de.
Graflex'imin kaderini o tarihlerde çok ucuza ve aslında sadece satmak amacıyla elime geçen bir "Kiev 60 TTL" değiştirdi. 6x6 orta formata çekim yapan bu rus yapımı "Pentacon Six" taklidini uzun soluklu denemek için 5 tane Velvia 100 renkli dia sarma film aldım 25 avroya. Aynı fotoğrafçıda bir sarma filmi (10 poz ediyor) 4 avroya banyo ettirdim (10 kat daha ucuz yani) ve hoşuma giden diaları 4000 dpi çözünürlükte tanesinei 1,50 avroya tarattırmak için başka bir fotoğrafçıya postaladım. DVD'ye yakılmış bir şekilde geri gelen 16-Bit'lik TIFF dosyası fotoğrafların bir tanesi 200Mb'dan büyük ve 9000x9000 pixel çözünürlükteydi. Bilgisayar da oldukça zorlandı tabi bunları açmak ve Photoshop ile üstünden geçmek için (EOS 300D'de ile çekilmiş bir RAW fotoğrafın 20Mb ve 3000x2000 pixel olduğunu düşünürseniz ne denli bir zorlanma olduğunu tahmin edebilirsiniz)
6x6 orta formatın tedarikten dijitalleştirme aşamasına kadar 4"x5" büyük formatına kıyas ile çok daha ucuz/kolay olması ve Kiev'in Graflex'e nazaran taşıma ve kullanımının çok daha koolay olmasından dolayı orta formatta kalmayı tercih ettim ve Graflex'i satmaya karar verdim.
Geçen ay 4 sarma film daha bitirdim Kiev ile. Standart objektifinin bulanıklığı ve alan derinliğinin darlığı nedeniyle geçen hafta bir Mir 38-B 65mm geniş açı objektif aldım Kiev'e.
Önümüzdeki günlerde Kiev ile çektiğim fotoğrafları siteye yükleyeceğim inş.
Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkürler.
Soruları cevaplandırmaktan zevk duyarım...
Kiev 60 TTL ve Gossen Lunasix 3 Pozometre
Örnek fotoğraflar:
#Kty' tarafından 16.11.2009 07:08:34 tarihinde düzenlendi.
Büyük ve orta format filmli makinelerim hala duruyor. Ancak hiç kullanmıyorum.
Büyük format çok kullanışsız, özellikle günümüzdeki makinelerin pratikliği göz önüne alınıca, taşıma zorluğu, ağır tripodu, tabaka film bulma güçlüğü vs vs. Ancak o makinelerle yapılabilen kamera hareketleri hala eşsiz.
Orta format ise nisbeten daha pratik, ancak fikrimce ,iyi bir dslr sistem orta formatı pek aratmıyor. Bence kayda değer bir artısı kalmadı orta format filmin.
Özel çekimler (çok büyük baskılar, kamera hareketi gerektiren çekimler vs.) dışında güncelliğini yitiriyor filmli dünya yavaş yavaş. Hala film bulabiliyorsanız keyfini çıkarın, ama esas keyif, s/b çekip kendiniz banyo ederseniz alınır. Kolay bir iştir.
Bilemiyorum hocam... Elbette dijitalin getirdiği artılar çok büyük fakat bence film tedariği, banyo ve taratma işlerini hala az bir zahmetle ve makul ücretlerle yapabiliyorsak, orta formatlarımızı hepten kenara atıp sadece dijital ile çekmek doğru değil. Benim kullandığım Kiev 60 o kadar değil belki ama bir Mamiya 6/7 veya Fuji GW/GSW 690 orta format rangefinder makina, dijital ekipmanımızı tamamlayacak ve çoğu zamanda gölgede bırakabilecek eşsiz makinalar. Dijital makinam (300D + 17-40 L), güneş batış/doğuşlarında renk ve ışık oyunlarını film kadar güzel hapsedemiyor fotoğrafa mesela. Ayrıca pil, hafıza veya başka elektronik bir problemin çıkma ihtimalinin sıfır olması bunları dijitallerin yanındaki vaygeçilmez tamamlayıcılar yapıyor bence.
Kısacası orta formatın dijitale göre artısı hala fazlasıyla var kanaatimce. Hem sonuçta tarattırdıktan sonra o da dijital sayılmaz mı bir nevi? Hangi dijital bana 9000x9000 pixel çözünürlük sunabilir? Hem de bu kadar az bir paraya. 6x9 orta formatının hatta panoramik 6x17 formatının kaç pixele denk geldiğini varın siz hesaplayın.
Şu an için ben kullanılmış bir 5D almaktansa üzerine birkaç yüz avro katarak kullanılmış bir Fuji G617 panoramik orta format (6x17 !!) almayı tercih ederim mesela. Herkes filmi bırakıp dijitale yönlendiği için bir zamanlar hayalini bile kuramayacağım bu makinalar şimdi çok ucuzladı. Reklam ve özenti potansiyel fotoğrafçıları ne hala getiriyor hayret doğrusu. Şimdinin binlerce avroluk dijitalleri 10 sene sonra beş para etmeyecek.
S/B film banyosunu öğrenmeyi ve yapmayı arzuluyorum fakat şimdilik bu mümkün gözükmüyor.
Fotoğraflarınız çok güzel hocam bu arada
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Dünyanın En Büyük Kilise Binaları Google Earth 3d
19 Ara. 2024, 16:12 prodersler
05919 Ara. 2024, 16:13
prodersler -
Wetransferden Büyük Boyutlu Dosya Ücretsiz Nasıl Gönderilir
19 Kas. 2020, 00:34 prodersler
0151219 Kas. 2020, 00:35
prodersler -
Ücretsiz Büyük Boyutlu Dosyayı Gönderme Ve Alma
27 Tem. 2018, 12:02 prodersler
0478227 Tem. 2018, 12:02
prodersler -
-
Usb Bellek Biçimlendirme, Flash Diske Format Atma
16 Nis. 2018, 20:19 prodersler
0367016 Nis. 2018, 20:20
prodersler -
Raw Formatı İşlerken Renklerin Solması Nedendir?
16 Ara. 2017, 03:06 sametcangor
1229422 Ara. 2017, 12:17
_unknown_ -
Hasselblad X1d; Aynasız Orta Format Body
27 Haz. 2016, 12:51 yalcinabi
0203227 Haz. 2016, 12:52
yalcinabi -