Fotoğrafçılık Forumları
Ankara’da Analog Slr
merhaba arkadaşlar Ankara'da analog slr -2.el veya sıfır-satan bir yer biliyor musunuz? ve bir analog slr makine alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor eğer bu konularda herhengi bir bilginiz varsa benimle paylaşın sevgilerle...
#mesut88' tarafından 21.01.2009 15:48:39 tarihinde düzenlendi.
merhaba mesut88
Nasil bir makine istiyorsunuz?
Belki yardimci olabilirim.
[email protected]
Sıhhiyede balıkçıoğlu pasajı ve ankara pasajında bir kaç yer var. Bir de menekşe sokak, menekşe pasajında foto değer var..
kızılayda necatibey caddesi üzerinde ankara çarşısında ve balıkçıoğlu çarsında dükkanlar var. bunlardan medya fotoğraf ve fotoğraf pazarında çok uygun fiyatlara bulabilirsin.
sorması ayıp analog makine ile ne yapacaksın? nerde kullanacaksın ve neden satın almak istiyorsun?
Selam hızlı bir şekilde makine alıp kullanmaya başlamak sityorsan o ayrı fakat anolog makinler in astarı yüzünü geçer bence bir kez daha düşün. Murat bey haklı
merhabalar.
eğer analog makina almak niyetindeyseniz elimde çok çok temiz ve çok az kullanılmış canon eos 1N var. üzerinde de 28-80 canon ef var. [email protected] dan bana ulaşabilsiniz.
size fotolarını da gönderebilirm.
bence çok hızlı karar vermişsin. film masrafı digitale harcıyacağın paranın yanında çok ufak bi mebla kalır. müzelik makineler diye tarif ettiğin analog makinelerin ortaya çıkardığı fotoları görme şansın olsaydı bence fikrini değiştirirdin. digital bir slr alınca seni tatmin edicek kalitede fotolar yakalayamayınca daha iyi objektif almak istiyeceksin ama digitallerin objektiflerinin ne kadar pahalı olduğu ortada. halbuki analog makinelerin hem fiyatları ucuz hemde objektifleri. çok cuzi miktarda fiyatlara inanılmaz işler ortaya koyabilen objektifler bulabilirsin. benim fikrimce digitallerin tek avantajı arka arkaya özensizce fotoğraf çekebilme özgürlüğüdür. bunun dışında fotoğrafların kalitesi anaolgun yanına yaklaşamaz.
Ne şans, bugün bu konu karşıma çıkıyor. Daha 1-2 saat önce 200m ötemdeki fotograf stüdyosundan banyo edilmiş filmimi ve karelerin 6MPlik taranmış hallerini içeren CD'yi teslim aldım. Film+banyo+scan toplam masraf 15 YTL.
Makina : Minolta XG-2
(1977 model): 100 YTL (1 ay önce Hayyam'dan aldım)
Mercek : Minolta MC Rokkor 28mm F2.8
(70'lerin başı) : 60 YTL ( gittigidiyor fiyatı )
Flaş : Minolta Auto 200x
(70lerin sonu) 40 YTL (1 ay önce Hayyam'dan aldım)
Toplam 200 YTL
Biraz daha sıkı pazarlıkçıysanız bu fiyatı biraz daha aşağı çekersiniz, ben pek pazarlık etmem.
Sonuç :
Bu makinanın huyunu suyunu öğrenmek tecrübe etmek için içine koyduğum ilk makaraydı. 18 adet kullanılabilir poz elde ettim, kaybedilen pozlar benim hatam, kayip sebepleri :
1. ISO100'lük film hareketli bebek fotografı çekmek için uygun değil. Bu hızda 2 pozdan birini kaybetmeye hazır olun.
2. Makinam manuel fokustu, hareketli konularda fokusu yaparken göz kararı çalıştım. Eğer AF filmli makina almış olsaydım gövde aynı fiyat olacaktı ama lens masrafım en az 200-300 YTL seviyesini bulacaktı.
3. Açık güneşli havada 28mm geniş açıyla F2.8'de çekim yapılırsa ciddi flare yiyorsunuz. Bir dahaki sefere F5.6 yapacağım, herşey jilet gibi olacak.
4. Flaş TTL değil, kendi sensörü var. Özellikle konu objektife çok yaklaşırsa kontrast çok artıyor. Neyseki ben içgüdüsel olarak diaframı olması gerekenden 1 stop aşağı kısmıştım, 1.5 stop olsa mükemmel olacakmış. Film negatif olduğu için hiç kayıp vermedim aslında, dijitalseverleri sevindirmek için yine de bu maddeyi ekleyeyim dedim.
Herşeye rağmen 3 adet süper poz elde ettim bu deneme makarasından. Ben 3 senedir DSLR sahibiyim, diyebilirimki bu pozlar bugüne kadar DSLRda elde ettiklerimin topundan daha keskin ve güzel.
Benim DSLRım da 6MP, bu scanlar de, peki nasıl oluyor bu :
1. DSLR sensörü "bayer patern" kullanıyor, scanner ise mutlak tarma yapıyor, onun bir pikseli DSLRın 3 pikseline bedel.
2. Film "full frame"dir yani 36x24mm'lik alana çekim yapar, APS-C DSLRlar ise 24x16mm'lik alana çekim yaparlar. Dolayısı ile optik kalite ciddi şekilde düşer.
Piyasadaki en ucuz full frame DSLRın fiyatı 3000 YTL (2.el) , sadece gövde. Aynı işi yapan filmli gövde fiyatı 100 YTL'den başlıyor, 200 YTLyeye gayet iyi birşey alırsınız, ortalama 150 YTL diyelim. 3000-150 = 2850 YTL. Bir makara 15 YTLye malolduğuna göre aradaki fark 190 makara film eder. Filmde dijitalde olduğu gibi ayak parmaklarınızı resmini yerli yersiz çekmeyeceğinize göre haftada 2 makara bile harcasanız 2 senede aynı maliyete ulaşırsınız, bu arada 3000YTLlik makinanız demode olup fiyatı yarıya düştüğü için, hatta yerine çıkan yeni modelin fiyatı artık 2000 YTL civarında olduğu için hala kardasınızdır
Film-Dijital kalite kıyaslaması hakkında Lafı fazla uzatmaya gerek yok Ken Rockwell gereken denemeyi yapmış :
http://kenrockwell.com/nikon/d3x/sharpness-comparison.htm
Oradaki Leica 40 yaşında.
Pentax 645'in filmi ise 3600 dpi'dan değil 2400 dpi'den taranmış, sırf Nikon D3X'i utandırmamak için
Mercimek sensörlü bilimum kompakt makinayı, aradan 100 yıl bile geçse sensörünü büyütemeyecek olan Olympus'u, daima 2.sınıf mercek kullanmak zorunda olan Sigma DSLRlarını burada resim kalitesi açısından tartışmaya bile dahil etmiyorum.
haklısınız söyledikleriniz doğru fakat şuan hemen hemen herkes elindeki analog slr sini satmaya çalışıyor hemde görüntü kalitesi o kadar kötüyse veya iyi bir fotoğraf yakalamak istediğnde yüksek meblağları gözden çıkarmak gerekiyorsa neden herkes dijital slr/compact alıyor hemde bir makine aldığım zaman ben cep telefonu değiştirir gibi makine değiştirmeyi düşünmüyorum dijital makine bir kere satın alırken yüksek bir bedel ödersin fakat bir kez ödersin(bilgisayar gibi) söylediğim gibi bir makara filmin banyo baskı maliyeti yaklaşık 20 lira dır. ben ayda dört makara harcarsam 4x20 =80 lira maliyet çıkarıır bu paraya taksitle iyi bir slr alırım ama en iyisi ucuz bir analog slr almak ve daha sonra bir de dijital makine almak.
"... bir makara filmin banyo baskı maliyeti yaklaşık 20 lira dır. ...."
Dijitalin baski maliyeti yok mu peki ?
Dedigim gibi film+banyo+scan = 15 TL , baski ayrica bir konu.
Herkes filmi birakip dijitale geciyor cunku daha pratik. Ama kesinlikle ve kesinlikle daha kaliteli degil.
Bir ornek vereyim: Fuji Velvia ISO 50 filmin cozunurlugu 80 satir/mm. (Bu film ABD'de tekrar piyasaya cikti, henuz Turkiye'de yok) 80 l/mm filmin orneklemek icin bunun 2 katina cikmaniz lazim, yani 160 l/mm. ( akademisyenler icin keydord : Nyquist frekansi ) Bu mm kare basina 160x160 = 25600 piksel eder. Filmin yuzeyi 36x24= 864 mm2 eder, bu durumda toplam cozunurluk 22MP eder. Durun bir saniye, sensorler "bayer patern" kullanir, bu demektir ki en az 2-3 katina cikacaksiniz, tastamam 60-70 MP eder.
Heleki manzara fotografciligi falan gibi bir iddianiz varsa simdilerde cok ucuzlamis olan Bronica, Mamiya, vs. buyuk format makinalari affetmeyin. 150x100 cm'lik baskilarda APS-C sensor yuzunuzu kizartabilir.
#antika' tarafından 20.01.2009 22:29:45 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
-
Canon Analog Makinelerin Farkları
12 Nis. 2021, 20:47 bahrullah
0242412 Nis. 2021, 20:48
bahrullah -
Analog Makinede Ayna Sorunu Yardımcı Olur Musunuz
19 Eyl. 2020, 11:49 caylakbiri
1187101 Eki. 2020, 10:01
bila -