Fotoğrafçılık Forumları
400-500tl Analog Makine Tavsiye
Arkadaşlar konu başlığından da anlaşılacağı üzere 400-500tl bir bütçeyle analog bir makine arıyorum. Bu konuda çok bilgili değilim. Sizlerin yardımını bekliyroum. Şimdiden teşekkürler
Daha önce açtığın konular da baktım kafam karıştı. DSLR almak niyeti vardı sonradan filmliye mi dönüldü, yoksa o iş halloldu, analog makine başka birisi için mi, ikinci makine mi, ya da özel bir amaç için mi?
Analog makinelerle ilgili mi çok az bilgin var, yoksa fotoğrafçılıkla ilgili mi?
Kendin için aradığını ve bir yandan da fotoğrafı öğreneceğini varsayarak önereyim.
Bence filmli makine tecrübesi yoksa alınacak makine kesinlikle en son nesil AF'li elektronik SLR makinelerdir. DSLR'ye en yakın mantıkta bunlar çalışırlar. Daha eski mekanik ve manuel makineler çok çok iyidir ama belli bir fotoğraf tecrübesi olmayan birine tavsiye etmem. Usandırabilir.
Daha günümüze yakın AF'li makineler için çeşit çok. Canon, nikon, Pentax, Minolta vs vs ve farklı pek çok model ile seçenek çok. Birbirlerinden çok çok daha iyi ya da çok çok daha kötü yönleri yok. Herhangi biri aslında iş görecektir.
Bence bu seçimi yaparken en önemli konu, ileride dijital SLR'ye geçilecekse, uyumlu bir marka üzerinden gitmek daha doğru olacaktır. Yani SLR'de hangi markayı seçerseniz DSLR'yi de ileride oradan devam etmek pek çok şeyi kolaylaştırır.
Ben özellikle tavsiye ettiğimden değil, biraz daha iyi bildiğim için örnekleri Canon üzerinden vereceğim.
Mesela bugünlerde Canon'un en son dönemde ürettiği EOS 300V gibi bir modeli kit lensi ile (28-80 ya da 28-90) 200 TL gibi bir fiyata almak mümkün. Bence başlangıç için böyle bir cihaz gayet yeterli. Ancak, fotoğrafçılığı da öğrenmek aşamasındaysak ve gerçekten önem verdiğimiz bir uğraş olacaksa bu iş; benim tavsiyem mümkünse lensi olmayan bir 300V bulmanız. Bu gövde üzerine Canon EF 50mm f:1.8 lens alınabilir.
Amaç nedir? 35mm film ya da full frame DSLR ile kullanılan 50mm odak uzaklıklı lens yaklaşık insan gözünün görme seviyesindedir. 50mm lens ile fotoğrafa başlamak, zoom lens kullanmamak, kişiye önemli oranda kadraj ve kompozisyon terbiyesi kazandırır. Evet, uzaktan ya da yakından çekmek yerine adımlarınızı kullanmanız gerekir ama bu size doğru kompozisyonu yakalamak için düşünme ve uğraşma zorunluluğu getirir. bu şekilde belli bir tecrübe elde edildikten sonra zoom lens sorun olmayacaktır.
Alınacak EF 50mm 1.8 lens ileride DSLR'ye geçerseniz mükemmel bir portre lensi olarak kullanılmaya devam edilecektir. (Bu lensin Hayyam pasajındaki fiyatı 120$ civarı olması gerekir.)
50mm ile belli bir dönem geçtikten sonra belki artık ihtiyaç da belirlenmiş olur. Ne çekmekten hoşlanıyorsunuz? Manzara? Portre? Sokak fotoğrafları? Çiçek-böcek? Buna göre artık yeni bir lens alınabilir. Hepsinden biraz alırım diyorsanız da o aşamada kit lens yerine (Canon'un filmli makinelerinin son dönemlerinde kullandığı 28-90 lens oldukça başarısız bir lensti) 28-105 ya da 28-135 gibi lenslere yatırım yapılabilir. Böylelikle bu lensler de ileride Canon DSLR'ye geçilirse çöpe gitmez kullanılmaya devam edilebilir.
Benim tavsiyem bu yönde olacak. Ancak dediğim gibi Canon şart değil. Örneğin Pentax da pek çok anlamda avantaj olacaktır. Pentax'ta 40 yıllık bir lens arşivi ve tam uyumluluk gibi avantajlar da vardır. Internetten 20-30$'a bulacağınız 40 yıllık lensler problemsiz kullanılabilmektedir.
Tavsiyem Sirkeci Hayyam pasajını gidip dolaş. Uygun fiyata çok sayıdı filmli makine göreceksin. Orada daha kolay karar verirsin.
Kolay gelsin.
Genel tarif :
35mm film kullanan, otofokus (AF) yapabilen , kendinden flaşlı, PASM pozlama modları olan ( Canon için A=Av , S=Tv) bir SLR makina.
Bu tarife uygun 4 adet marka var : Nikon, Pentax, Canon ve Minolta
Gelecekte yüksek ISO avantajı ve birkaç pratik özellik için DSLR da edinmek isteyebileceğinizden, yatırımınızı koruyacak şekilde bu markalarıdeğerlendirelim.
1. Nikon : Almayın, uzak durun. Nikon kötü olduğundan değil, 2.el Nikon satıcıları Reşat altını sattıklarını sandığından uzak durun. Diğer muadillerinden anlamsızca %50 daha pahalıya satılır. Elinizde Nikon lens falan olmadığı düşünülürse, daha fazla para yatırmak anlamsız. Beri taraftan Nikon sözümona 1959'dan beri kullandığı sistemi (lens yuvasını) hiçbir zaman tamamen değiştirmedi ama her 3 5 senede bir önemli değişiklikler yaptı, dolayısı ile eski lenslerden hangilerinin yeni makinalarla ne ölçüde çalışabileceği veya tam tam tersi tam bir uzmanlık alanı oldu. Buyrun Nikon'un lens uyumluluk tablosu :
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
2. Pentax : Pentax'ın da 1977'den beri kullandığı sisteminde lens uyumluluğu açısından Nikon benzeri bir geçmişi var :
http://www.bdimitrov.de/kmp/technology/summary/index.html
Pentax 80lerde ve 90larda, yani size esas konu olan yıllarda, diğer üçünün bir hayli arkasında kalmış silik bir markaydı. Dolayısı ile 2.el pazarına bakarsanız Pentax'ın dominant olduğu 70'lerden daha fazla ürün bulursunuz.
Pentax ile ilgili söyleyebileceğim, makul fiyatlı güzel DSLRlar üretiyorlar, doğru lensleri alırsanız, dijitale geçtiğiniz de hepsi otomatikman stabilizasyonlu hale gelir.
3. Canon : Filmli makinada yaptığınız lens yatırımını tam bir uyumlulukla dijitale taşıyabilirsiniz. Maalesef lensiniz IS değilse, dijitale geçtiğinizde de stabilizasyonsuz kalacaksınız. ( Canon 1987'de EOS / EF olarak tüm sistemini yeniledi, bundan eski FD/FL modellerle uyumsuzdur )
4. Minolta : Filmli makinada yaptığınız lens yatırımını tam bir uyumlulukla dijitale taşıyabilirsiniz. Dijitale geçtiğinizde lensleriniz stabilizasyonlu olacak. Minolta'yı Sony satınaldı, dolayısıyla Minolta lensler artık Sony uyumlu ( Minolta 1985'te AFye geçerken tüm sistemini yeniledi, bundan eski MC/MD rokkor modellerle uyumsuzdur )
50mm AF lens her 4 marka için de 2.elde 200-250 TL arasında.
Bütün markaların 90ların 2.yarısından sonraki modelleri tavsiye ederim.
Bütün markalar flaş sistemlerini yıllar içinde azar azar değiştirdiler. Mesela Minolta 90ların başında sistemi tamamen değiştirdi. Flaş uyumluluk tabloları bütün markalar için karmaşıktır.
Sonuç :
Minolta veya Canon
Ben kendi adıma özellikle 80lerde üretilen birkaç kaliteli lensi ucuza kolayca bulunabildiği için Minolta'yı tercih ederdim. Bu lensleri DSLR üzerinde stabilizasyonlu olarak kullanabiliyorum. ( 50mm 250 TL , 28mm 200 TL , 70-210 F4 birakutusu 250 TL )
Canon'un kaliteli lenslerini ucuza bulmak sanki daha zor. Popüler olduğu için Canon lensler kıyıda köşede pek kalmıyor olsa gerek. Canon'un en ucuz modelleri bile bayağı "reponsive"dir yani komutlarınıza çabuk yanıt verir. Canon'un piyasadaki 50mm'si büyük çoğunlukla tip II'dir, yani arkası plastiktir. Bulabilirseniz metal olanı tercih edin.
Yorum yapan kişiler detaylı bir şekilde yazmışlar zaten.Ben Nikon f75 kullanıyorum,
Lens uyumluluğuu,af(otomatik netleme),dahili filaş,...Ayrıca makinayı manuel olarak da kullanabilirsin,...Şehir dışından alıcaksan makinayı,anlayan birisine göstermeni tavsiye ederim...Bütçene uygun çok güzel makinalar bulabilirsin...
arkadaşlar yorumlarınız oldukça öğretici oldu. Öncelikle ben dslr makinamı aldım. 500D 18-55 kit lens + 70-300 sigma apo dg. Bu analog makinayı bir arkadaşım için arıyorum , ancak ileride kendim için de planlıyorum. Arkadaşım için baktığım makina için direkt bir kaç örnek verebilirseniz , araştırmamı nihayete kavuşturabilirim. Model , lens ve fiyatları gibi.
Bence,
Canon EOS 300V + Canon EF 50mm f:1.8 II
http://www.flickriver.com/search/eos+300v+50mm+1.8/
ya da
Canon EOS 300V + Canon EF 28-105 USM (bu lens ucuza bulunabilirse tabi)
En olmadı, 28-80 lens ile almaya çalışın. 28-90 çok iyi değil çünkü.
Kolay gelsin.
hem dslr hem analog makinelerde aynı lensler kullanılabiliyor mu ?
Canon EF-S lensler, Canon filmli ve FullFrame DSLR ( örneğin 5D ) makinalara uymazlar, üstüne takılamazlar bile. Canon'un bu işi böyle yapmasının sebebi EF-S lenslerin sadece 24x16mm'lik APSC sensörü aydınlatabilecek optiğe sahip olması. 1987'den beri üretilen EF lensler filmli, FullFrame, APSC bütün makinalara uyarlar. EF-S lensler beyaz noktalı, EF lernsler kırmızı noktalıdır.
Diğer markalarda böyle bir ayrım yok, bütün lensleri, bütün gövdelere takabilirsiniz. Tek sorun APSC için üretilmiş lensler filmli ve fullframe makinaya takınlınca, köşeler karanlık çıkacaktır. (Nikon Fullframe DSLRlar köşeleri karanlık çıkaracaklarına otomatikman cropluyorlar).
Tarife uyan ( kendinden flaşlı ve PASM modları olan ) herhangibir Canon EOS veya Minolta Maxxum/Dynax makina alabilirsiniz.
28-80 veya 35-70 veya 28-90 gibi plastik kit lensler şimdilik iş görecektir. Ama madem bütçe 400-500 TL, o zaman üzerine rahatça 50 mm alıp 100 TL arttırabilirsiniz bile.
çok teşekkürler arkadaşlar , yorumlarınız tavsiyeleriniz çok yardımcı oldu.
arkadaşlar hangi lensi ilk oalrak tavsiye edersiniz 28-105 mi 50 mm mi ?
-kendimi ilkokulda hissettim...müsamere gibi...
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
-
Sizce Hangisi Sigma Apo 50-500 / Canon Ef 100-400 Mm
06 Nis. 2022, 16:21 cetoo46
0544806 Nis. 2022, 16:22
cetoo46 -
Canon Analog Makinelerin Farkları
12 Nis. 2021, 20:47 bahrullah
0247312 Nis. 2021, 20:48
bahrullah -
Analog Makinede Ayna Sorunu Yardımcı Olur Musunuz
19 Eyl. 2020, 11:49 caylakbiri
1190401 Eki. 2020, 10:01
bila -