İzmir-Sasalı Doğal Yaşam Parkı;
Çiğli ilçesi Sasalı beldesi sınırları içinde, Gediz Nehri ile Tuzla Caddesi arasında, 425.000 m2 alan üzerinde yapılmaktadır. İzmir 1 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca, alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı, 11.03.2005 tarih ve 425 sayılı kararı ile, 1/1000 ölçekli Koruma amaçlı İmar Planı ise 10.03.2006 tarih ve 1233 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur.
Bu kararlar doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan Doğal Yaşam Parkı barınak projeleri ve mevcut binaların tadilat projeleri ise İzmir 1 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 26.05.2006gün ve 1459 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur.
Proje çalışmaları Prof.Dr.Nilüfer AYTUĞ danışmanlığında ve Avrupa Hayvanat Bahçeleri birliği bilgisi altında yürütülmüştür.
Doğal Yaşam Parkı planlama çalışmasında ziyaretçilerin dolaşım güzergahı üzerinde, her bir hayvanın habitatının ayrı bölümler olarak konumlandırılması sağlanmış, bu amaçla her habitat için ayrı bir giriş, meydan ve kapısıyla hazırlık mekanları oluşturulmaya çalışılmıştır. Böylece ziyaretçilerin daha sakin ve sessiz ortamlarda hayvanlar ile iletişim kurmaları hedeflenmiştir.Projede; parkta yaşayacak hayvanların kendi doğal habitatlarına uygun ortamlarda yaşamlarını sağlayacak mekanlar oluşturulması ve ziyaretçilere dinlenme, eğlenme ve eğitim imkanları sunulması amaçlanmıştır. Ziyaretçilerin parkta gezerken hayvanlarla aralarında kafes, tel, bariyer gibi görsel ayıraçların olmamasına özen gösterilmiş, su, hendek gibi doğal engelleyiciler kullanılmıştır. Tüm imalatların doğal malzeme ile yeşil alana uyumlu şekilde yapılmasına çalışılmıştır.
Parkta,ziyaretçilerin gezi güzergahı içinde , sukuşlarının yaşayacağı göletler, göletlerin çevresinde dinlenme mekanları ve çocuk oyun alanları oluşturulmuştur. Gözetleme kuleleri yapılarak, ziyaretçilerin bahçeyi ve hayvanları daha iyi görebilmesi amaçlanmıştır.Parkın güneyinde doğu-batı doğrultusunda akan dere kenarına ahşap gezinti yolu tasarlanmıştır.Bu yol ile dere boyunca yürüyüş yapılabilmesi, derenin doğal ortamında yaşayan kurbağa, sivrisinek ve diğer canlıların gözlenmesi amaçlanmıştır.
Proje kapsamında, alan içinde bulunan mevcut 4 adet bina, kafeterya, idari bina, sergi/konferans/eğitim salonu ve giriş binası olarak işlevlendirilmiştir.Ayrıca Doğal Yaşam Parkı işleyiş düzeni içinde gereksinim duyulan teknik birimler; yem ambarı, hayvan mutfağı, yemekhane ve atölye binaları tasarlanmıştır. Ayrıca, alanın, çevresine; barınaklara servis imkanı sağlayarak servis yolu planlanmış ve buraya ziyaretçi girişi engellenmiştir
kaynak : http://www.izmir.bel.tr/zoo/sasali.asp
Gönderen: Kadir İrkin |