Çatacık Geyik Ormanı İdari bakımdan Eskişehir Orman bölge müdürlüğü,Mihalıççık orman işletme müdürlüğü,Çatacık işletme şefliğine bağlıdır,Orman mülki bakımdan da Eskişehir ili Mihalıççık ilçesine bağlıdır.
İşletme şefliği ormanlarının Alpu istasyonuna uzaklığı 40-50 km,Eskişehir'e uzaklığı ise 80-90 km dir.
Ormanın Coğrafi Koordinatları:
Enlemi 39d.49' 02"-39d.59' 35" kuzey,
Boylamı 31d.07'56"-31d.16'48" doğudur.
Çatacık Geyik Ormanının denizden yüksekliği doğu sınırındaki Uzunyatak tepesi(1786m)ile işletme şefliğinin güney sınırındaki Doğanoğlu dere yatağının (850m)yükseklik ortalamasıdır ve yaklaşık 1318m dir.
Ormanın Bügünkü büyüklüğü:
Normal koru sahası : 5034.H
Bozuk koru sahası: 6882.50 H.
Toplam ormanlık saha: 11.916.50 H
Toplam ormansız saha: 2137.H
Genel saha: 14053.50 H.
Ormanlık bölge 2.nolu amenajman başmühendisliği ile Eskişehir Orman bölge müdürlüğü ,Çatacık Orman işletme müdürlüğü ilgilileri arasında düzenlenen 12,10,1992 tarihli protokolle Geyik
üretme istasyonu ve orman içi dinlenme sahaları olarak ayrılmıştır.Bu sahalar zengin doğal güzellikler olması nedeniyle gezip dinlenme ,doğayı tanıma yöredeki doğal zenginliklerden olan geyiklerin yerli yabancı turistlerce yakından görülebilmesi,tanıtılması,orman sevgisini arttırmak bakımından çok önemlidir.Bu sahalarda yapılacak olan projelerin çok iyi kontrol edilmesi,doğayı tanıma ve dinlenmeyi doğa içinde sağlayacak biçimde amacına uygun olması gerekiyor.Bu sahalarda doğal dengenin ve doğal güzelliğin bozulmaması gerekiyor.Orman sevgisini arttırma doğayı yakından tanıma ,bilhassa okullara yönelik ve halka eğitim hizmeti yapılmalıdır ve ormanların bütün bu hizmet ve fonksiyonlarını yerine getirilebilmesi için buna hazırlanması ve korunması gerekmektedir.
Çatacık Ormanında Geyik başta olmak üzere Tavşan,Keklik,Ayı,Kurt,Sincap,Domuz,Doğan,ve Şahin yaşıyor,
Bölge ava tamamiyle kapalı ve Milli park statüsündedir.
Kışın çok karlı günlerde geyiklere ve diğer hayvanlara yiyecek ve yem takviyesi yapılmaktadır,ancak ödenek yetersizliği nedeniyle düzenli bir koordinasyon sağlanamamıştır.
Geyikler için bir diğer sorun ise civar köylerin köpekleridir.Köpeklerin saldırıları sonucunda geyiklerde ciddi yaralanmalar ve sakatlıklar oluşuyor,hatta ölebiliyorlar.
İşletme şefliği içindeki köylüler ailevi ihtiyaçlarını sağlayacak sayıda,sığır,koyun,at,eşek ve kümes hayvanları yetiştiriyorlar
ancak mera ve otlakların azlığı nedeniyle bu hayvanlar orman içinde otlatılıyor ve ormanda ciddi zararlara neden olabiliyorlar.
yakacak ihtiyacı dönemlerinde de kaçak ve izinsiz kesimlere rastlanmaktadır.
Çatacık İşletme Şefliği Ormanlarının tümü Devlet mülkiyetindedir.
Gönderen: Mehmet Benek |