ADANA KENT MERKEZİ
Kısa olması gereken bir yazı da, bir kenti anlatmak zordur.Özellikle Adana gibi bir kenti anlatmak çok daha zordur.Umarım fotograflarla desteklenecek bir yazı olur.
Uzun uzun anlatılsa da pek anlaşılacak bir yer değildir Adana.
Türkiye nin en kozmopolitik ikinci şehri diyebilirim.Kenti hem modern bir kent,hem büyük bir köy,hem akdeniz kenti,hem doğu kenti,hem de Arap ülkelerinden bir kent olarak da görebilirsiniz. Gerçekten jeopolitik konumu gereği bir çok kültürün çok hoş bir şekilde kaynaştığını görebilirsiniz.Ama en büyük özelliği özgünlüktür.Her yöreden,her kültürden bir şeyler kapmış,özümsemiştir.Yüzyıllar boyu konumundan dolayı iyice harmanlanmış,iyice karışmış,kendine has özgün bir yapı oluşmuş.Çok zengin bir kültür oluşmuştur,toprağının bereketi kadar zengindir.
Dil yapısı,giyim,kuşam,yemek kültürü her açıdan zengin bir yapı.Genel de kent için hep bir ön yargı vardır,ama yaşamadan bu ön yargıları atamazsınız.Seven çok çok sever,sevmeyen belki uğramaz bile.
Yemek kültürü, en çok özlediğim kısmı benim için.Kentin Her yeri ocakbaşı dolu.İnsan kebap yemekten bıkmaz mı dersiniz ama yemeden duramazsınız.ve inanın Türkiye nin hiçbir yerinde aynı tadı alamazsınız,en iddiasız olan ocakbaşında bile en iyisi vardır.yemeğin sunumu çok mütevazi bir şekilde ve bol miktarda salata çeşidiyle yapılır.Adana sadece kebap kültürüyle değil,değişik yemek türleri ile de ünlüdür.
Hep yemekten bahsettik,peki gezi için neler yapılır Adana da.
Öncelikle Eski kent merkezi mutlaka görülmelidir.Büyüksaat çevresi,Küçüksaat çevresi,Mısır çarşısı,Kazancılar çarşısı,Yağ camii mutlaka gezilmesi gereken yerlerden.Fotograf için güzel malzemeler olacaktır.Özellikle İnsan manzaraları için ideal bir gezi olacaktır.Çünkü kendinizi farklı bir ülkede hissedebilirsiniz.Eski eserler için de Kültürel Miras kategorisinden görebileceğiniz güzel eserler mevcuttur.
Yeni yerleşim yerleri genellikle Seyhan Barajı çevresinde olduğundan aradaki büyük değişim ve gelişimi görmeniz için mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum.İki farklı kent,iki farklı yüzyıl gibi.Yeni yerleşimlerin ne kadar modern olduğunu görünce şaşıracağınıza eminim.
Baraj Gölü ve Seyhan Nehri kıyılarında fotograf için epey malzeme bulacağınızdan emin olun.Özellikle Eski Baraj denilen yerler,ve nehirin taşköprüye kadar olan kısmı çok güzel.Nehir kapaklar sayesinde su biriktirilerek çok güzel bir görünüme kavuşturulmuş.
Bu civarda görmeniz gereken Taşköprüyü unutmamak lazım.Ve Ortadoğunun ve Anadolunun en büyük camiisi olan Merkez camii .Son yıllarda Adnanın simgesi olduğu için bu camiinin fotografını arşivinizde bulundurmak isteyeceksinizdir.
Eski Baraj ve Yeni baraj arasıda mutlaka görülmesi gereken yerlerden.Çukurova Üniversitesi Kampüsü Balcalı Güzel manzaralar alabileceğiniz yerlerden.
Çok farklı bir gezi yapacağınızdan kuşkunuz olmasın,Adana yı sokak sokak gezerek oradaki hava kadar sıcak insanları tanıyarak anlayabilirsiniz.Yemek olarak istediğiniz her yerde güvenle kebap denemelisiniz.ikram fazlalığından ve yemeğin ucuzluğuna şaşıracaksınız.
Yaz aylarında gezi yapmanızı tavsiye etmem,hem sıcaktan çok bunalırsınız.Hem de kent sakinlerinin çoğu yayla ve deniz için şehri terketmiş olacaktır.
Benden bu kadar umarım başka yazılarla da yakın çevrede ki görülmesi gereken yerler anlatılır.
Gönderen: Kadir İrkin |